Melkeinsaksalaiset lienevät joulumarkkinamestareita

Ihan ensin sivupalkin päivän kuvaan...
Käsineet ovat katoava luonnonvara. Minä onnistun eroamaan vähintään yhdestä parista vuodessa, tänä syksynä käsinesyöjämonsterin uhriksi on joutunut jo kaksi paria. Niinpä New Lookista löytynyt hieman kimalteleva pari lämmitti kovin (sanan useammassakin merkityksessä). Ja lisäksi sointuvat mainiosti rokkikynsiini!


Mutta sitten asiaan, ja niihin Joulumarkkinoihin. Voisin melkein luntata kirjoituksestani vuoden takaa:

Noin 437 vuotta sitten Strasbourgissa lykkäsivät joulun alla muutaman myyntikojun eräälle katedraalin lähistöllä olevalle aukiolle. Myöhemmin ja perinteeksi vakiinnuttuaan markkinatapahtuma sai nimekseen Christkindelsmärik ja joskus 1900-luvulla laajentui Euroopan suurimmiksi joulumarkkinoiksi.

Kuukauden verran joulun alla kaupungin keskustaan ei kannata mennä jos on jouluvihaaja, äärimuslimi tai muuten vain ahdistukseen taipuvainen. Ei ainakaan lauantai-iltapäivisin. Joutuu lauman polkemaksi. Satojen saksalaisturistien jalkoihin. Joulupukin kellolla päähänlyödyksi tai vähintään joku kaataa kuumaaviiniä päälle.

Yllä olevaa voisi täydentää sen verran, että Christkindelsmärik, Kristuslapsen markkinat, muuttui nimeksi joskus protestanttisen reformin aikaan, kun pyhimyksiä ei enää suvaittukaan. En sitten muista mille pyhimykselle aiemmin myyntitapahtuman omistivat. Pyhälle Nikolaukselle varmaankin?

Kaupungin keskelle lykkäävät joka vuosi kohtuullisen suuren joulukuusen. Voin vain kuvitella miten tuon metsästä saakka kuljetettu ja millä avuin nostettu pystyyn.


Oli myös ensimmäinen kerta kun näen olkipukkeja Ranskanmaalla. Nämä vielä olivat melkoisen suuria ja roikkuivat ilmoissa. Mutta tällä kaupungilla onkin jonkinlainen Napoléon-kompleksi. Kaiken on oltava isoa.


Itse markkinakojuissa myydään kaikenlaista pientä, söpöä ja turhaa... Ja sitten vähemmän söpöä ja vähemmän turhaa, kuten nahkavöitä. Hmm.


Honey Junkie kirjoitti taannoin nähneensä Zürichissa maailman tunnelmallisimmat jouluvalot. Uskallan olla eri mieltä. Maailman söpöimmät jouluvalot löytyvät Strassin Rue des Orfèvres:n nurkilta.


Eksyimme siis markkinoille Sannan ja Ollin kanssa, ja kun kerran olimme aloittaneet, ilta jatkui sataprosenttisen turistina. Ja mikäpä olisi ollut parempi vaihtoehto turisteilla, kuin mahdollisimman perinteistä ruokaa tarjoava ravintola. Tällä kertaa kohteeksi valikoitui vallan pittoreski Au vieux Strasbourg. Koska hinkuamani Baeckeoffe sisälsi lammasta, oli minunkin tyydyttävä perinteiseen Choucroutiin. Eikä valinta ollut ollenkaan huono. Jokaisen matkaajan, joka kaalista vähänkään tykkää (eikä ole kasvissyöjä...) olisi ehdottomasti kokeiltava mainittua hapankaalipohjaista annosta. Ainakin tämä oli vallan suussasulava. Mutjoo, lihaa ei ehkä tarvitse syödä seuraavaan kuukauteen...


Ja tokihan turismijoulumarkkinailta pitää päättää jouluolueen. Tämä yksilö tunnetaan Hans Trappin nimellä. Kyseessä on Pyhän Nikolauksen seurassa kulkeva ilkiö, jolla lapsia pelotellaan. Jokseenkin samaa perua kuin Suomessa Keripukki. Mutta pelottava tai ei, mausteinen se oli ainakin.

Nyt on sitten hyvä palata arkeen ja mnnä paikallisen työvoimatoimiston hyppyytettäväksi. "Jee." Ensi kerralla luvassa kosmetiikkaa. Tai Pyhä Nikolaus. Saa nähdä mistä huvittaa kirjoittaa.

 • Jenkki
  Kommentti Lähettäjä: Jenkki
  05/12/2008 @ 13:39

  Ihani kuvia! Ja ah, miten nätit nuo jouluvalot ovatkaan (:

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/12/2008 @ 13:43

  Tuo onkin se lempparikatuni. Muutama muukin sievä katu on kaupungissa

 • Sanna
  Kommentti Lähettäjä: Sanna
  05/12/2008 @ 14:36

  Aivan ihania kuvia!! Ei mua ainakaan haittaa :D Ei yhtään niin heilahtaneita kun mulla. Sussa on selevästi valokuvaajan vikaa.. BTW ihan karmee tuo Stihlen uusin meikkonen todella epäkohtelias, “ai teillä onkin täällä aika paha vesi vahinko". “Joo tuo kaasu tulee sitten kalliiksi, että varokaa!!” Uskomaton hyypiö!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/12/2008 @ 17:05

  Oliskin valokuvaajan vikaa. Räpsii kymmenen kuvaa ja sitten toivoo että yksi onnistuisi…

  Mut joo, “Jaa, ei olla tiedettykään että meillä on vesivahinko, kiitos tiedosta…”

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!