Kommunikaatiovaikeuksia

On asioita, joita Ranskassa voi tehdä hyvin, tehokkaasti ja nopeasti.
Ja sitten on kommunikaatioelektroniikka.
(Kommunikaatioelektroniikka lienee jälleen uudissana. Joka tapauksessa, sillä tarkoitetaan kaikenlaisia matalalla sähkövirralla toimivia aparaatteja, joiden avulla voi kommunikoida:
Puhelin - kyllä.
Tietokone - kyllä.
Leivänpaahdin - ei.)


Vähän sitä sun tätä on tullut kokeiltua.

Esimerkiksi puhelinliittymän ostamista. Ranska lienee vieläkin Euroopan kallein matkapuhelinmaa. Parin harha-askeleen ja jatkuvan puhelinnumeron vaihtamisen jälkeen löysin viimein pari vuotta sitten liittymän joka on vain kallis, ei enää naurettavan kallis. Jopa rajoittamattomilla tekstiviesteillä käytän puhelimeeni rahaa lähes tuplasti sen, mitä Suomen aikoihin. Mitäpä sitä turhaan tarjoamaan liittymiä, joista maksaisi todellisen käyttönsä mukaan...

Blogissani vähintään muutaman viikon roikkuneet lienevät myös huomanneet, että internetliittymän hankkiminen saattaa sekin johtaa verenpaineen nousuun ja unihäiriöihin. Jos ensimmäinen esihistoriallisen operaattorin puhelinputkimies olisi tullut tänne asuntoon asti ja laittanut tarvittavan pistokkeen seinään, ongelmaa ei olisi koskaan ollutkaan. Ja sitten vielä ysi-télécomilta toistavat puhelimessa, jotta "Ongelmanne on paikallistettu 220 metrin päähän asunnostanne." Suuri asunto meillä, kun irtonainen pistoke löytyi lopulta tuosta eteisen seinällä olevasta laatikosta.


Joka tapauksessa, päätin hankkia L:lle joululahjaksi puhelimen. Teen palveluksen molemmille, sillä minun kakkosnokialaiseni on oudosti jonkun muun käytössä, omansa kun herkesi taannoin hengittämästä.

Netissä vietettyjen vertailutuntien ja viattomasti käytyjen "millaisen puhelimen haluaisit" -keskustelujen jälkeen päädyin Sony Ericssonin W200i -kapulaan, tuolla ei vielä perikatoon joudu.

Kaikkien aiempien kokemusteni jälkeenkin kuvittelin naiivisti, että voisin mennä kauppaan ja ostaa sen. Piste. Ehei! Joululahjastressi saa aivan uuden ulottuvuuden kun sen yhdistää kommunikaatioelektroniikkaan.

Ranska on kytkykaupan luvattu maa:
Aloitetaan ottamalla selvää mikä operaattori saattaisi kyseistä puhelinmallia tarjota.Saapastellaan kyseistä operaattoria edustavaan putiikkiin. Ja toiseen. Ja kolmanteen... ja löydetään puhelin lopulta viidennestä.
- Päivää, haluaisin tuon puhelimen, ilman liittymää.
- Me ei myydä sitä ilman liittymää. Toisaalta, voisitte ottaa puhelimen prepaid-liittymän kanssa. Silloin hinnaksi tulee XX euroa.
- Mutta jos otan prepaid-liittymän, puhelin ei siis toimi kuin Operaattorin verkossa..?
- Juuri niin.

Ja niin edespäin. Joku toinen operaattori myy pelkkää puhelinta puistattavaan ylihintaan, kolmas ainoastaan 12 kuukauden sitoumuksella. [Tähän kohtaan voitte lisätä haluamanne kirosanat.] Ei oikeasti voi olla todellista kuinka vaikeaksi yhden pienen elektroniikkahärpäkkeen ostaminen on tehty.

Päätin lopettaa kengänpohjieni kuluttamisen. Pistoke on onneksi saatu seinään, meillä netti ja netissä sellaisia sivustoja kuin Ebay tai Amazon.
Eiköhän tämä tästä vielä jouluksi muutu.

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  11/12/2008 @ 14:00

  Miten se voi olla siellä niin vaikeaa..onneksi keksivät kännykät vasta kolonialismin jälkeen, oltais muuten nekin murheet peritty.
  Mutta kuvan perusteella ihan oikean näköisen puhelimen olet kuitenkin löytänyt, kuvittelen että vastaaja sanoo ‘Määä itte’.

 • pomme
  Kommentti Lähettäjä: pomme
  11/12/2008 @ 15:08

  Hei, Amazonilta loytyy puhelimet joihin ei tarvita MINKAAN operaattorin lupaa. Kun kerran kilpailua ei oikeasti ole olemassa, kaikki operaattorit harrastaa erilaista kytkykauppaa:( Taallahan jopa 3G:kin on ihan uusi juttu…

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  11/12/2008 @ 15:35

  Sirokko,
  määä-puhelin on kyllä vasin mun näköinen, mutta mahtaisi olla hieman raskas taskussa. toisaalta, sitä voisi ehkä kuljettaa lieassa?

  Pomme,
  Yllättävän vähän löytyy amazoniltakin. Joitakin tietysti, mutta kuvittelin olevan enemmänkin.

 • emmi2410
  Kommentti Lähettäjä: emmi2410
  11/12/2008 @ 15:48

  aivan tajuttoman hienot nuo kuvan lampaat..

 • ginger
  Kommentti Lähettäjä: ginger
  11/12/2008 @ 17:14

  Kytkypuhelimeen sidottu raportoi Lausannesta (-no sehän on melkein osa Ranskaa) (…mut varmaan lynkataan tosta lausunnosta, mutta asiaan):

  Edellinen, KALLIS JA PÄHEE luuri prakasi lopullisesti lokakuun alussa, joten menin kytkyliikkeeseeni valkkaamaan uuden ja simppelin (-vuoden välein saan vaihtaa kustannuksitta). Sitten himaan odottelemaan, koska puhelimen piti tulla mulle postitse (?!) 2 päivässä.

  Eipä kuulu. Kolmen viikon kuluttua soitin perään, ja sain puserrettua tiedon, että just sillä mallilla on tosi paljon kysyntää, että kestää, kestää, vielä epämääräisen ajan.

  Yritin perua tilauksen ja valita tilalle jonkun muun mallin, mutta se ei käy - tai siis uuden kyllä voin hankkia (tällä kertaa korvausta vastaan tietty), mutta MIKÄÄN EIKÄ KUKAAN voi enää pysäyttää sitä aikoinaan tilattua puhelinta saapumasta. ("No heitä se vaikka roskiin", todettiin, kun kysyin, mitä sillä muka sitten teen, jos olen hankkinut jo jonkun toisen puhelimen…)

  Kyllä riemastuin, kun lopulta postimies toi paketin tuossa joulukuun eka viikko.

  Mietin tietty pääni puhki, että onkohan toi kenenkään kannalta tarkoituksenmukainen käytäntö. Ymmärrettävästi puhelinyhtiökään ei noina parina kuukautena tienannut mun puheluilla, kun ei ollut toimivaa luuria.

  Jännää.

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  11/12/2008 @ 21:02

  Niin tuttua! Minulta hajosi pari kesää sitten Ranskassa puhelin, joten oli pakko ostaa kiireesti uusi. Sopiva löytyikin, ja koska mulla oli jo ennestään paikallinen prepaid-liittymä, sain ostaa käpälän ilman uuden liittymän hankkimista. Kassakuittiin tosin piti lyödä puhelimen ja prepaid-liittymän yhteishinta, mutta liittymää ei mulle konkreettisesti annettu, vaan siitä palautettiin rahat saman tien toisella kuitilla.

  Tässä vaiheessa kukaan ei kertonut, että uusi puhelin toimii ensimmäiset puoli vuotta ainoastaan ko. operaattorin sim-kortilla. Niinpä Suomeen palattuani mulla oli kännykkä, jossa ei toiminut suomalainen liittymä, joten taas oli pakko ostaa uusi kännykkä Suomessa käytettäväksi. Kannoin siis seuraavat pari kuukautta käsilaukussa kahta kännykkää, toisessa suomalainen ja toisessa ranskalainen sim-kortti. Jossain vaiheessa kyllä käväisi mielessä, että yksinkertaisemminkin tämän olisi voinut hoitaa… :/

  Olen muuten hylännyt ajatuksen miniläppäri + mokkula -yhdistelmästä; olen aivan varma, ettei siitä tulisi ikinä mitään. Helpommalla pääsen, kun käyn nettikahvilassa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/12/2008 @ 13:26

  Emmi,
  Määäkin ihastelin niitä. On siinä joku askarrellut. (Alkuperäinen kuva:
  http://farm1.static.flickr.com/232/492805848_cca7e59ac5_m.jpg )

  Ginger,
  Eh. Tota mä en vielä ole kuullutkaan, että olisi lähetty puhelin postissa. Toisaalta, ranskaa puhuvilta voi odottaa ihan mitä tahansa. Ja hommahan venyy…

  Fifi,
  joo, nää on niitä “kivoja” yllätyksiä kun totuttelee elämään ulkomailla. Mullakin on itseasiassa ollu kaksi puhelinta (joista siis toinen L:lla nyt), mutta en mä sitä Suomikännykkää mukana kuljeta. Liittymä on, Suomenreissuja varten, mitä mä siitä maksan, 70 senttiä kuussa.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!