Tuunausta à la française

Nuorempi polvi saattaa tuntea MTV:lla pyörivän Pimp my ride -ohjelman. Siinä vanhoista autoista rakennetaan moderneja menopelejä Amerikan malliin. Mitä karmeampi, vaaleanpunaisempi tai karvaisempi, sen parempi. Ne amerikkalaiset...

Kuten jo aiemmin mainitsin, Ranskassa tuli voimaan viime kesänä laki, jonka mukaan autoilijoiden tulee varustaa menopelinsä varoituskolmiolla ja neonkeltaisella turvaliivillä. Sivumennen sanoen loistava laki, toivottavasti hurjat liikennekuolemaluvut lähtevät laskuun. Kolmion voi säilöä takakonttiin, mutta liivin tulee sijaita auton sisällä, niin, että tarvittaessa kuljettaja voi pukeutua siihen ennen autosta ulos astumistaan. Looginen paikka olisi siis hansikaslokero tai vaikkapa oven sivusäilytystila.

Mutta, ranskalainen tekee mitä vain välttyäkseen olemasta looginen.
Diorin, Chanelin ja Pariisin muotiviikkojen maassa on eräs asia, joka kovasti pistää satunnaisen ohikulkijan esteettiseen silmään: ranskalainen ripustaa neonkeltaisen turvaliivin pelkääjän paikalle, siihen istuimen selkänojan päälle. Moisen tyylirikkeen syy ei ole vielä ihmettelevälle ulkosavolaiselle selvinnyt.

Pitäisikö ehdottaa MTV Europe:lle, että tekisivät tuunausohjelmastaan ranskalaisen version? Päällystetään istuimet neonkeltaisella muovikankaalla, viritellään puskureiden päälle heijastinnauhaa. Saisi koristeena roikkuva liivi pysyä rauhassa hanskalokerossa.

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  16/12/2008 @ 17:40

  Käsittääkseni lain voimaantulon yhteydessä alkoi levitä huhu, että liivin on sijaittava näkyvällä paikalla auton sisällä. Ihmiset siis luulivat jostain syystä, että auton ulkopuoleltakin pitää pystyä tarkistamaan, että liivi on hankittu.

  Huhu kumottiin myöhemmin jopa uutisissa; itse ainakin muistan kuulleeni jonkun selittävän telkkarissa, ettei liiviä ole pakko pitää penkin selkänojan päällä. Riittää, että liivi on vaikkapa juuri hansikaslokerossa.

 • pomme
  Kommentti Lähettäjä: pomme
  16/12/2008 @ 18:50

  Hih, kysymys on yksinkertaisesti siita, etta lokakuun alusta alkaen liivien ja kolmion puuttumisesta saa sakot. Ja kun ranskikset yleensa haluaa olla mahdollisimman vahan poliisien kanssa tekemisissa, parempi pitaa liivi nakyvissa. (Ajatuskuvitelma: ranskis unohti laittaa liivin nakyviin, ja alkaa etsia sita lokerosta - poliisihan voi silloin katsoa, mita muuta lokerossa on lol)Hansikaslokero on yksityisaluetta!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  16/12/2008 @ 20:35

  Oh, les cons.

 • Jame
  Kommentti Lähettäjä: Jame
  17/12/2008 @ 16:07

  Meillä on liivi juuri tuolla tavalla etuistuimella, koska se
  a) estää kuopusta likaamasta kengillään etuistuinta (likaa vaan liivin, joka on helppo pestä)
  b) mahdollisessa “liiviratsiassa” poliisi näkee jo kaukaa ettei meitä tarvitse pysäyttää meillä on jo liivi. En halua pysähtyä ratsiassa, koska en ole ihan varma pitäisikö minun rekisteröidä / vaihtaa suomalainen ajokorttini paikallisen. Tai siis pitäisi kai, mutten ole tehnyt asialle mitään.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/12/2008 @ 19:01

  jos Ranskassa olette, niin ei sitä arvitse mihinkään vaihtaa.

 • maurelita
  Kommentti Lähettäjä: maurelita
  18/12/2008 @ 17:35

  Joo tota on mullekin selitetty, mutta eihän pelkkä liivi riitä - niitten pitäisi laittaa myös se kolmio siihen niskatueksi että poliisi näkisi koko paketin olevan autossa !!!!

  *reps*

  PS Odotetaan kauhulla koska kyseinen liivi tulee pakolliseksi fillarilla TAAJAMASSA, ja miksei kolmiokin jos ei jaksa taluttaa fillaria himaan…….

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  19/12/2008 @ 02:36

  Mä käytän sujuvasti taajamassakin, koska en ole saanut ostetuksi lamppua, ja tämä(kään) kaupunki ei ole pyöräilijäystävällisimpiä….

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!