Ekojeesustelija

"Ekojeesustelu" on typerä uusiosana. Ymmärrän toki sen sisällön, mutta minusta se nyt vain on sanana typerä, vähän kuin "miekkari" tai "mokkula" tai "pimppaus" (joista etenkin viimeinen tuo mieleen ihan jotain muuta kuin muokkaamisen/parantamisen...)

Ekojeesustelun merkitys on hieman valuva, mutta olettaisin sanan merkitsevän asennetta, jossa ekologisuutta tuputetaan liiaksi, käännytetään ja sitä myöten ärsytetään ihmisiä. Ekologisuus hyvä, ekojeesustelu paha.

Aiheesta on käyty keskustelua plokistaniassa, ainakin Mungolifen Annan ja Teklan toimesta. Minulle koko hyvä-huono-ihminen akselista tuli mieleen lähinnä Lontoon Lauran jo edesmenneessä blogissa ollut lista "Mutta olen sittenkin hyvä ihminen".

Jos siis menen kertomaan asioista muiden blogien kommenttibokseihin, leimaudun helposti ekojeesustelijaksi. Omassa hiekkalaatikossani en tuputa kenellekään mitään (lukijalla on suurin valta: olla lukematta), joten pidätän siis itselläni oikeuden kertoa kaikille suureen ääneen mitä teen hyvin. Olenhan fiksu, kaunis ja vielä vaatimatonkin.

 • Ostan ainoastaan luomumaitoa ja -munia. Jälkimmäinen alkoi siinä vaiheessa kun traumatisoiduin eräästä häkkikanadokumentista.
 • Tunnen yllättävän usein huonoa omatuntoa shoppailusta, joten olen viimeaikoina pyrkinyt karsimaan sitä. Olen myös aikoja sitten lopettanut "oishan tää varmaan ihan kiva" -vaatteiden ostamisen, kuten myös alennusmyynneissä lorvailun "pakko löytyä jotain kun on ale" -meiningillä.
 • Meillä ei juuri syödä lihaa. Muutenkin luomua kuluu enemmän kuin keskivertaisessa taloudessa, vaikka emme ekstremistejä olekaan. Luomukaupan vieressä asumisella saattaa olla vaikutusta asiaan...
 • En omista autoa. Eipä sillä että mulla edes olisi varaa moiseen ylellisyyteen, mutta joku ekologinen piru olkapäällä ärähtäisi asiasta. Polkupyörä toimii, pidemmillä matkoilla bussi tahi juna. Kaikkialle on päästy.
 • Olen vauhko kaiken kosmetiikan kanssa, ja taloudesta löytyy melkoisen vähän mitään mikä ei olisi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa tai ainakin SLS-vapaata.
 • Suhteen toinen osapuoli on onnistunut herättelemään minua humanitaariseen työhön ja -ajatteluun. Teoissa tosin vielä on kirimistä, nykyään suurimmat saavutukseni ovat lahjojen pakkaamista Artisans du monde:n liikeessä (vastaa pitkälti kehitysmaakauppaa)
 • Pyrin boikotoimaan rationaalisen epärationaalisesti kaikkea Suurta ja Pahaa: McDo, Coca-Cola (tosin, kokista en ole juonut sen jälkeen kun selvisi mistä/missä se siirappi tehdään), Nestlé, Unilever, jne. Boikotoin myös, luonnollisesti, pullovettä.
 • Edelliseen liittyen, olen oppinut skruuttaamaan kaupassa kaikkien ostamieni tuotteiden kyljet: On suorastaan pelottavaa kuinka suuri osa ruoastamme on kävellyt Nestlén tai Unileverin kautta hyllylle. Pieni präntti on mielenkiintoista. Mun kanssa ei ole kiva käydä kaupassa; olen paitsi nuuka, myös nirso ja hidas.
 • GDF arvioi sähkön- ja kaasunkulutuksemme pahasti yläkanttiin.

Aiheeseen liittyen, löysin Green Fashion Freakista vallan mielenkiintoisen linkin, jonka soisin jokaisen vaateshoppailijan katsovan. BBC Threen Blood, Sweat and T-shirts -sarjassa kuusi nuorta brittiä lähetetään Intiaan, halpavaatetehtaaseen kokeilemaan ja näkemään ihan käytännössä mistä muutaman punnan t-paidat tulevat. Videot ovat lyhyitä, kolme minuuttia jaksaa keskittyä internetsukupolvikin.

Samalla haastan kaikki lukijani olemaan erinomaisia ihmisiä, ja kertomaan siitä suureen ääneen omassa blogissaan! (Tai kommenttilaatikossani.)


Kuvituksena eilen ikuistettu ikkunakissa joka ei värityksestä huolimatta ole Paf.

Aiheeseen liittymättömästi: Huomatkaa toki aiempi Suuri Kyselypostaus...

 • Idhren
  Kommentti Lähettäjä: Idhren
  05/03/2009 @ 21:12

  Wohoo, se toimii! o/

  Meidän ekojeesustelut:

  *energiansäästölamput
  *sähkönkäytön minimoiminen
  *autottomuus (nojoo, ei meilläkään kyllä olis varaa, mutte toisaalta oikeaa tarvettakaan)
  *Kangaskassit (no tästähän oli jotain epämääräisyyttä, mutta on ne saleen parempi vaihtoehto kuin se, että ostaisi aina uuden muovipussin!)
  *Osa-aikainen kasvissyöjyys, ehkä vielä jossain vaiheessa täysiaikaisena! Aijoo, ja lihaa kun syödään, se on pääosin lintua. Possut ja naudat syödään vain erikoistapauksissa ja jouluna. Sekin on parannus entisestä!
  *Juodaan enimmäkseen kraanavettä (ja kahvia). Ei siis pullotettuja vesiä eikä edes limsojakaan, paitsi silloin kun allekirjoittanut on flunssassa tai tulee jokin muu mielenhäiriö.
  *Pikaruokaloissa suositaan kotimaista ja käydään Hesessä.
  * Vaatteita pyritään (no, ei se aina onnistu, mutta yritys hyvä!) hankkimaan vain tarpeeseen ja tarkoin harkittuina. Aina välillä sitä repsahtaa halpoihin GT-rätteihin, mutta yritys tässäkin hyvä! American Apparel on kyllä aikamoinen taivaanlahja tuon tuotannon eettisyyden ansiosta, eikä ne nyt ihan laadutonta kamaa ole.
  *Nahkaa tekonahan sijasta.
  *Ajattelin, että tästä eteenpäin kesäkenkäni ovat kangaskenkiä. Nahka ja keinomatskut ei vaan mätsää kesäkuumilla jalkaan - kai tän silti voi laskea ekologisuudeksi! ;D
  *Ylläpidän poliittista propagandaa blogissani ja pidän esillä myös muita minulle tärkeitä, yhteiskunnallisista aiheita. Välillä vähän liiankin laiskasti, mutta kuitenkin.

  Enmä ehkä ihan niin hyvä ihminen taida olla ku sä kuitenkaa :F

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/03/2009 @ 21:23

  Heh, tuskin tässä nyt tosiaan kilpaillaan kirkkaimmasta kruunusta. Välillä vaan on hyvä muistuttaa itselleen, että on sittenkin hyvä ihminen :D

  Yhteiskunnallisten aiheiden promotointi on muuten sulta onnistunut oivallisesti, sitä paranee jatkaa.

 • Idhren
  Kommentti Lähettäjä: Idhren
  05/03/2009 @ 21:24

  Aijoo, ja kaikki tämä siis tähtää myös rahansäästöön ja terveellisyyteen. Siis kokonaisvaltaisesti parempaan elämään! :D Ajankäytällisesti ja rahallisesti oli myös nerokasta alkaa käydä ruokakaupssa kerran viikossa ja raahata Cittarista kerralla viikon ruokavarastot, nyt kun on tuo pakastinkin. Pari tuntia viikossa tähän vs. vähintään puoli tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa. Lähikauppa on sitä paitsi sairaan kallis. Säästyy aikaa, energiaa ja rahaa :D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/03/2009 @ 21:30

  Pakastin olisi kyllä oiva asia taloudessa. Ekojeesustelijalle liikaa energiaa kuluttava, mutta voi sitä iloa kun löytääkin nälkäisenä päivänä jotain kivaa tai tammikuussa viinimarjoja!

 • Jame
  Kommentti Lähettäjä: Jame
  06/03/2009 @ 09:48

  Itse olen aika surkea ekoilija, mutta yleisesti olen huomannut, että sellainen nuuka elämäntapa on usein hyvin ekologinen. Nuuka ihminen pitää sähkönkulutuksen minimissään, jos omistaa auto niin ajaa vain välttämättömät ajot, ostaa ruuan sesongin mukaan eli ei haaveile keskellä talvea tomaateista vaan rouskuttaa porkkanaa. Samoin nuuka ihminen ei yleensä osta “kertakäyttövaatteita” tai muita turhakkeita ja lainailee ostamisen sijaan tavaroita, joita käyttää harvoin. Itse olen suht nuuka, mutta tajusin lomalla, että pihi isäni on oikeasti todella ekologinen. Tätä ehkä tarkoitetaan tällä ekojeesustelulla. Hän ei miellä olevansa ekologinen hän ei vain oikeasti kuluta paljoa.

 • Jame
  Kommentti Lähettäjä: Jame
  06/03/2009 @ 12:13

  …jatkoa edelliseen, kun jäi kesken. Ekojeesustelijoina pidän siis ihmisiä jotka tuomitsevat toisia ihmisiä omista lähtökohdistaan näkemättä kokonaisuutta. Esim. naputtavat isäni tyyppisen ihmisen autosta, mutta lentävät itse surutta lomalle Thaimaaseen.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  06/03/2009 @ 19:48

  Niin tosiaan, tekopyhyys liittyy asiaan myös läheisesti.

  Nuukuus on toki usein ekologista, vaikka ei olisikaan samoista lähtökohdista lähtevää. Pitäisiköhän järjestää “näin olet nuuka” -kursseja. Martat rocks!

 • Nana Q.
  Kommentti Lähettäjä: Nana Q.
  06/03/2009 @ 19:48

  Huh, säikähdin, jottako täälläkin ekojeesukset saavat ruoskaa. Itse en kiertele toisten kommenttibokseissa shoppailureissuista ja lentomatkoista kitisemässä, mutta jotenkin otan aina itseeni, kun ekojeesustelijoita suomitaan. Tuntuu, että tällaisena jonkinsortin ekobloggarina olen osavastuussa kaikenmaailman anonillityksistä. Eihän se niin ole, tiedän!

  Anonyymi teilaaminen on turhaa, tyhmää ja ilkeää, mutta keskustelua ei oikein synny, jos kaikesta ollaan samaa mieltä. Kaipa se on niin kuin totesit: omassa blogissa on helpompaa ja jotenkin reilumpaa edistää omaa ajatusmaailmaa.

  Oma ekotekolistani olisi aika lailla yksi yhteen sinun ja Idhrenin listojen kanssa, joten jääköön tekemättä. Hyviä ihmisiä olette molemmat <33333

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  06/03/2009 @ 20:15

  Anonyymi teilaaminen on suorastaan typerää, mutta noin ylipäätään toisen (elämän)tapojen teilaaminen on arveluttavaa, ja äärimmäisen tehotonta. Kohteella nousevat heti niskakarvat pystyyn ja ruvetaan puolustuskannalle. Jokainen voi miettiä kohdallaan esim. sitä, miltä tuntuu olla käännytettävänä johonkin uskontoon.

  Minä olen siis hienovaraisen valistamisen kannalla. Vaikka asiaa kommentoisikin (ja välillä saa kommentoidakin), pitäisi yrittää löytyy diplomattinen keino, jolla saisi viestinsä perille.

 • Nana Q.
  Kommentti Lähettäjä: Nana Q.
  06/03/2009 @ 21:24

  Jepjep, diplomatia on todellinen taitolaji. Minun puolestani siitä voisi tehdä vaikka kouluaineen…

  Argh, välillä palaa käämit näiden ekojeesusanonyymien kanssa. Tekisi mieli ottaa niitä rinnuksista ja ravistella: kiitti vaan, että pilaatte meidän kaikkien maineen!

 • nelliina
  Kommentti Lähettäjä: nelliina
  09/03/2009 @ 15:52

  Ristus, NanaQ on fiksu ekojeesustelija, kerrankin joku itsensä ekologiseksi tituleeraava ihminen sanoo tuon maineenpilaamisjutun, hyvähyvä :)

  Pidän ekojeesustelua blogien kommenttiboxeissa hyvin arveluttavana, koska blogin lukija näkee vain hyvin rajallisen puolen henkilön kulutustavoista. Siksi kannattaisi ensin kysyä ennen kuin teilaa.

  Omat ekojeesusteluni:

  -energiasäästölamput
  -valojen sammuttelu, laturien irroittelu miehen perässä, TV:n sulkeminen jollei sitä katsota + kaikenlainen sähkönkulutuksen minimointi
  -kävelen/pyöräilen 90% (auto käytössä vain hätätilanteessa)
  -en syö juuri ikinä lihaa
  -ostan kaiken mitä voin luomuna (sama häkkikanalakauhu kun sulla, voisin periaatteessa skipata koko munien käytön jos näkisin dokkareita vielä muutaman)
  -pullovettä ei koskaan
  -vaatteiden kierrätys ja vanhasta uuden tekemistä, ompelumaanikko
  -kukaan ei pysty käymään suihkussa nopeammin kuin minä, mistä vetoa!
  -pesen vain täysiä koneellisia pyykkiä
  -kierrätysnatseilen työpaikalla (aka hullunmaine taattuna)
  -jollei ruokaostokseni mahdu jättimäiseen käsilaukkuuni, otan aina ekojeesusmuovipussin vaikka se onkin kalliimpi
  -en osta liikaa ruokaa, eli tuotteet eivät vanhene kaapissani ja joudu roskiin käyttämättöminä. Suorastaan liiallisuuteen asti lasken kulutusta kaupassa.
  -lähes kaikki huonekalumme ovat kierrätettyjä (sohva, nojatuolit, pöydät, tuolit, sänky, lipastot, kirjahylly jne)

  Juma, näitähän riittäisi vaikka kuinka hitosti.. pitäis joskus tehdä vertailu mitä huonoja tapoja sitä on versus hyvät tavat.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  10/03/2009 @ 01:13

  “kukaan ei pysty käymään suihkussa nopeammin kuin minä, mistä vetoa!”

  Heh :D Voisin vaikka kilpailla! Suihkussa käyminen on nimittäin tylsää. (Ja sitten tuhoan kaiken ekomaineeni, ja kerron, että meillä on kylpyamme. Ja mikään ei auta v*tutukseen paremmin kuin kuuma kylpy. Mutta ei tokikaan liian usein.)

  “Siksi kannattaisi ensin kysyä ennen kuin teilaa.”

  Niin kannattaisi, mutta pitkällinen seuraaminen ja keskustelu ei ole ihmisten parhaita puoli.

 • Erkka
  Kommentti Lähettäjä: Erkka
  12/03/2009 @ 17:03

  Pitkät lämpimät suihkut ovat paheeni, josta yritän eroon. Jotenkin sitä vain ajatukset karkaa ja jumiudun lämpimään transsiin.

  Hmm. Auttaisikohan jos laittaisi jonkin kellon piipittämään aikarajaa?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/03/2009 @ 19:37

  Munakello lavuaarin laidalle :D

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!