Huusseja ja muuta älykästä remontointia

Oi onnen maa,
mä kuljen pihan taa,
miss' sireenit ja sonta tuoksuaa,
ja paska pitkään pitkään putoaa.
Ja pieru, etikettiin nääntynyt,
se täällä nyt
kuin kiuru kirpoaa.

(Arvo Sipilä)

Sairaalatyössä on yksi hyvä puoli. Se, että toimistokäytävän vessat pestään ja putsataan joka päivä. Lisäksi minun byrootani lähimmässä hotelli helpotuksessa on eräs erittäin positiivinen piirre: Ikkuna, joka aukeaa kevyesti liu'uttamalla. Näkymä ei ehkä ole ihan sama kuin kesämökin huussista, lähinnä betoniramppia ja yksi sypressi, mutta kun lojuu päivät tietokoneen edessä, jopa vessatauot tulevat tarpeeseen. Siinä asioita toimittaessaan voi ainakin hengittää raikasta ilmaa ja kuunnella linnunlaulua.

Huonomminkin voisi mennä.

Ylipäätään on kirottua, että kylpyhuoneet ja vesiklosetit niin usein sijoitetaan viimeiseen, pimeimpään kulmaan asuntoa. Siinä kosteus myllää ja pyörii ja jumiutuu kaakelien saumoihin vaikka kuinka olisi ilmanvaihto ja lämmitys.

Tai etenkin silloin, kun kylppäri on rakennettu niinkin fiksusti kuin meidän minikaksiossamme: keskellä asuntoa, yksi ilmanvaihtoventtiili joka toimii silloin (ja vain silloin) kun kattovalo on päällä ja pitää karmeaa meteliä; ei lämmitystä. Helkatti soikoon, kenellä käy mielessä kunnostaa koko asunto, ja jättää laittamatta lämmitys kylpyhuoneeseen?? Tervetuloa kosteusvauriot.

Ostimme lämpöpuhaltimen. Emme niinkään kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi (sillä, itsekkäästi ajateltuna, ei ole meidän vikamme jos omistajalla jää noinkin olennainen asia huomaamatta) vaan ihan oman mukavuuden kannalta. Kymmenasteisessa kylppärissä peseytyminen ei ole järin hauskaa hommaa. Madame Vuokranantaja tosin jo kertaalleen, noin kuukausi sitten, totesi sivulauseessa unohduksensa, ja lupasi lämmityksen. Ne ihmiset tuntien mitään ei tapahdu ennen ensi maaliskuuta, joten lämpöpuhallin oli helpompi vaihtoehto.

(Homma toimii aina vähän hidastetusti: meillä ei varmaan vieläkään olisi postilaatikkoa käytössä, jos en olisi vaihtanut siihen lukkoa itse.)

Muutenkin meidän kylppäri on jokseenkin koomillinen. Pieneen tilaan on pitänyt mahduttaa kaikki mahdollinen, eli suihkukaappiin mahtuu sisälle vain sivuttain. Oikeasti, oviaukko on niin kapea, että minun hartiani eivät siitä sisään mene leveyssuunnassa, ja mikään bodari en sentään ole.

Ainiin, ja entäs keittiö! Tai, keittokomero/-nurkkaus. Siellä on hyvin patonginpurijamaisesti vain yksi tiskiallas, pari seinäkaappia ja allaskaappi. Allaskaappiin on varattu liitännät pesukoneelle. Sen sijaan pesukone itse ei todellakaan mahdu sille teoriassa varattuun tilaan (yli 10 senttiä kaikkia standardeja kapeampi). Jouduin siis purkamaan yhden seinämän irti. Paras oli ehkä kuitenkin kun keskustelimme asiasta monsieur Vuokranantajan kanssa joskus silloin asunnonkatsomisvaiheessa.
Monsieur V.:"Kyllähän siihen semmoinen kapeampi, päältätäytettävä mahtuu."
Ulkosavolainen vuokralaisehdokas: "Niin tuota... siinä on päällä tiskipöytä ja hellanlevyt. Mahtaa olla hankalaa avata päältätäytettävä kone..."

Pesukone siis kuitenkin saatiin muutossa kohdilleen, joskin yhtä asiaa en vielä ole ratkaissut täydellisesti. Pistokeongelmaa. Pesukoneelle on siis vesi- ja viemäriliitännät, muttei sähköpistoketta. Joten käytännössä teemme aina mystillisiä jatkojohtovirityksiä.

Muutenkin, kyseisen keittiön sähköpistokkeet ovat varsin... mielenkiintoisia. Ne ovat kyllä kaikinpuolin sähköturvallisuusnormit täyttäviä, mutta käytännöllisyys on unohtunut. Ensinnäkin niitä on kaksi (2). Toinen on lattianrajassa, siinä ainoassa kohdassa johon voi sijoittaa jonkinlaisen apupöydän tai muun mööpelin. Eli siis jää mööpelin taakse.

Toinen pistoke on kyllä korkeammalla seinällä, mutta sellaisessa kohdassa, ettei siihen saa mitään sähkövehjettä kiinni ilman kahden metrin johtoa ja silloinkin johto estäisi kulkemisen lavuaarin ja hellan ääreen.

No se.

Madame Vuokranantaja muuten toivoi minun kiinnittävän seinään verhotangot. En ole vieläkään moiseen edennyt, sillä minulla ei ole Black&Deckeria. Lisäksi, sanoin rouvalle painokkaasti ainakin kolmeen kertaa, jotta ei kiitos, me emme tarvitse verhoja. Rouva antoi ne kuitenkin. Vilkaisu saadun muovipussin sisältöön aiheutti vuokralaispariskunnassa huutonaurukohtauksen ja, yllättäen, verhot ovat vieläkin muovipussissa.

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  07/12/2009 @ 18:20

  Mut hei, teillä on sentään seinäkaappeja! :D Meillä ei ole, tai siis asunnossa ei ole ainuttakaan valmiina ollutta kaappia. Kaikki kaapit on pitänyt itse ostaa & pystyttää. Samaan aikaan eräissä suomalaisissa keittiöissä on niin paljon kaappeja, ettei kaikkiin riitä tavaraa sisälle…

  Meidän keittiössämme on yksi pistoke, johon kiinnitetään vuorotellen uuni, pesukone, kahvinkeitin, leivänpaahdin, hiustenkuivaaja jne. Aamiaista valmistaessa pitää tarkkaan suunnitella, missä järjestyksessä mitäkin tehdään, koska esim. kahvia ja paahtoleipää ei ole mahdollista saada yhtä aikaa. Samoin illalla ei voi laittaa uunissa ruokaa, jos pesukone on päällä. Ah, ces chers Français, toujours aussi pratiques !

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/12/2009 @ 18:40

  Ehheh. Meillä kyllä käytännössä riittää pistokkeita, jatkojohdot ovat kätevä keksintö. Mutta miksi ihmeessä sitäkään ei voinut tehdä kerralla kunnolla?

 • Sanna
  Kommentti Lähettäjä: Sanna
  07/12/2009 @ 20:34

  Eihän sitä nyt kannata remontin yhteydessä niitä “ylimääräisiä” pistokkeita laittaa!! Sitten toisen kerran, paremmalla ajalla, on kiva porailla ja kiroilla niitten kanssa.

  Hyvä, kun tosiaan suurella osalla ei ole asunnoissaan/keittiöissään mitään kaappeja, mutta mitäpä sitä toisaalta tekee semmosilla kaapeilla joihin ei vehkeet mahu :O Miksei sitä kätevää päältätäytettävää voi ottaa sieltä kaapista esille, kun tarvii? Mikäs sen kompaktimpaa… Sä et nyt vaan hokannu :)

  Ja kylppärissähän ei missään nimessä lämmitystä tarvii, home on ihan luonnollinen osa elämää ja sitä kuuluukin kaakelin saumoissa olla!

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  07/12/2009 @ 20:39

  Meillä ei ole keittiössä yhtään kaappia, mutta onneksi iso pöytätaso. Pelastuksemme on imukupeilla kiinnitettävät koukut, joissa roikkuu mm. muropurkki, kauhat, maustekenkälaatikko ja pieni kattila. Ihme vempaimia nuo imukupit!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/12/2009 @ 20:55

  Sanna,
  teillä onkin “vähän” kokemusta viileydestä ja kosteudesta…

  Krii,
  Ja ainahan voi hankkia erinäisiä asioita. Jotka sitten pitää myydä/ polttaa /antaa /kuljettaa mukanaan Suomeen. :P

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!