Kaiken sortin muureja

France Info on hengannut Berliinissä ja muualla Saksassa jo viimeiset kaksi viikkoa. Nyt sitten viimein pääsivät asiaan, varsinaiseen muurin murtumiseen. Täällä lännemmässä muurit ovat lähinnä korvien välissä. Ulkosavolaisella ei tahdo olla mitään fiksua kirjoitettavaa blogiinsa. Tai edes epäfiksua, ei yhtään mitään siis. Tyhjä pää täynnä päivittäistä työntekoa, tai oikeammin métro - boulot - dodoa (täällä käytetään "metro - duuni - uni" -sanontaa kuvaamaan normiduunarin vallan mielenkiintoista elämää).

Ranskan kielessä sana "un mur" tarkoittaa niin muuria kuin seinää. Etymologiasta en ole varma, mutta eiköhän sillä ole jotain tekemistä muuraamisen kanssa. Kaikkea kivaa sitä muurataankin, sillä tässä jalossa kielessä on myös verbi emmurer, joka tarkoittaa mm. "seinän sisään hautaamista". Mieluiten tietty elävältä, kuten kerettiläisille ja muille noidille tapasi käydä.

Noituuksiin liittynevät myös kaikenlaisen rakkauden ilmaisut. Suurin osa ranskaa ja Ranskaa tuntevista tuntee myös George Brassensin ikivihreän Les amoureux des bancs publics -laulun, joka kertoo nuorista rakastavaisista jotka lojuvat puistonpenkeillä, muita näkemättä ja muiden mielipiteistä välittämättä. Mutta, käsi ylös kuinka moni tiesi, että kyseiseen lauluun liittyy myös hyvin läheisesti un mur?

Cannes'iin liimautuneena on Le Cannet'n kaupunki, jonka tärkein nähtävyys on vanhan kaupungin lisäksi Rakastavaiset -seinämaalaus. Raymond Peynet'n Eedenin puutarhan ylitse lentävä hääpari toimii vielä nykyäänkin hääkuvien taustana ja onnentuojana. Ja tosiaan, tästä parista inspiroituneena Geroge Brassens laulunsa sävelsi.

Ja kun nyt taiteilijoihin päästiin, niin jatketaan samalla linjalla. Keskellä Antibes'n vanhaa kaupunkia meren ylle katselevat keskiaikaiset muurit. Vuonna 1385 le château Grimaldi sai nimensä samanmoisen perheen mukaan, siirtyi välillä kuninkaan haltuun ja toimi vuodesta 1792 alkaen kaupungintalona.


[kuva: Laura Padgett, tällä lisenssillä.]

1940-luvulla eräs monsieur Picasso viihtyi paljon maalamassa ja asumassa niin Antibes'ssa kuin ympäröivissä kaupungeissa, ja antoi Kaupungille muistoksi itsestään yhteensä 23 maalausta ja 44 piirrosta. Grimaldien linna siis muuntui vuonna 1947 Picasso-museoksi. Nykyään muurien sisällä on esillä yli 200 taiteilijan teosta ja lisäksi kasa muuta nykytaidetta.

Ulkosavolainen on huono taideasiantuntija, ja sen takia toistaiseksi katsellut Picasso-muureja vain ulkoa.

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  09/11/2009 @ 20:47

  Olihan sulla sanottavaa! Ja vielä hyödyllistä! Löysin uuden nettisivun (France info), joka näytti fiksummalta kuin Nice-Matinin nettisivu ja sain sieltä hyödyllistä tietoa. Lisäksi mulle selvisi, missä se Picasso-museo on. Ja toi seinämaalauskin pitää vielä joskus käydä tsekkaamassa. Eli merci beaucoup!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  10/11/2009 @ 08:38

  Noh hyvä että mun horinoista oli edes jollekin hyötyä :D
  France Info kuuluu aamurutiineihin, radiosta siis, meillä kun ei telkkaria ole. De rien!

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!