Kuinka tehdään suosittu blogi?

Tiedättehän sananlaskun "Jotka osaavat, tekevät. Jotka eivät osaa, opettavat." Niinpä...

Olen tässä viime aikoina pohdiskellut syntyjä syviä. Kuten sitä, mikä tekee blogista suositun. Mikä yhdistää esimerkiksi Blogilistan Luetuimmat -listalla olevia tekeleitä. TOP-viidessäkympissä on paljon muotiblogeja, muutama käsityöblogi, sekä tiettyjä yksittäisiä "ei tätä voi kategorioida mihinkään" -hengentuotoksia.

Käsityöblogit ovat maailma sinänsä. Ennen järjestettiin ompelupiirejä, nykyään ohjeita jaetaan netitse. Tehokasta, mutta kun ihminen ei osaa neuloa tai virkata ja ompeleekin kehnosti, käsityöblogien maailma ylittää käsityskykyni ja mielenkiintoni rajat. Jätän ne siis sikseen, en kuitenkaan osaisi sanoa yhtään mitään fiksua.

Jewels

Mutta entä ne listan kuningattaret, muoti- (tai tyyli-) blogit? Mitä pitää pistää pussin pohjalle ja sekoittaa, jotta saadaan aikaiseksi menestyvä (muoti)blogi, jonka päivittäiset lukijamäärät ovat nelinumeroisia?

Kirjoitustaitoa. Tällä en välttämättä tarkoita viimeisen päälle hiottua ja virheetöntä tekstiä, vaikka toki kirjoitusvirheiden karsiminen luettavuutta edistää. Lähinnä on ollut miltei ilo huomata, että suosituilla bloggareilla on kyky käyttää sanansäilää, kirjoittaa energisesti ja mukaansatempaavasti. Vielä ei olla menty ruotsinmalliin, jossa muutama kaunis kuva ja kolme riviä tekstiä riittävät pitämään muotibloggaajan huipulla (ihan paria poikkeusta lukuunottamatta). Löytyypä blogistaniasta muutama sivutöikseen lehtiä avustava kirjoittajakin. Suomalainen blogiyleisö siis kaipaa sisältöä... välillä sisältö on vaikeampaa, välillä valmiiksipureskeltua, mutta onpahan lukemista.

Intohimoa. Ei, hommasta ei oikeasti tule toimivaa ja mielenkiintoista jos intohimo asiaan puuttuu. Olivat aiheena sitten hamsterit, voileivät tai tyyli. Tyyliblogia ei voi kirjoittaa mukaansatempaavasti ja jotain uutta löytäen päivästä toiseen, jos pohjalta puuttuu aito kiinnostus asiaan. (Tapa toimikoot tästä varoittavana esimerkkinä.) Sanoisin jopa, että intohimo on se tärkein ainesosa. Ilman suurta kiinnostusta saa toki kirjoittaa, kukaan ei tule kieltämään tai käskemään, mutta ei kannata hämmästellä jos lukijat eivät ihan peesaa.

Jatkuvaa uudistumista. Tietyissä määrin jatkuva uudistumisen tarve näkyy muotiblogeissa omasta mielestäni ikävänä lieveilmiönä: jatkuvana ostamisena. Muutamilla bloggareilla on kuitenkin kyky uudistua ja uudistaa kuluttamalla lähinnä omia henkisiä voimavarojaan. Tyylitaju ja ompelutaidot rokkaavat...

Uudist(u/a)misen tarve näkyy myös siinä, että internetajan lukija on keskittymiskyvytön. Blogissa pitää olla uutta tekstiä... mieluiten joka päivä. Tai ainakin joka toinen. Kerran viikossa päivittävä blogi unohdetaan herkästi, sillä stimulaatiota etsivä lukija löytää ihan varmasti jotain jotain tuoreempaa.

Avoimuutta. Blogilistan TOP-listan kärkisijoilla roikkuu vain harvoja muotiblogeja, joiden kuvissa kasvot eivät näkyisi. Ihmiset ovat uteliaita, haluavat päästä kiinni kokonaisuudesta. Bloggaajan avoimuudella tarkoitan nyt kuitenkin lähinnä avoimuutta elämän suhteen. Julkkiseen halutaan samaistua, ja samaistuminen on helpompaa kun ihminen on sympaattinen ja avoin ja hänestä tiedetään mahdollisimman paljon. Avoimuus, yhdistettynä kirjoitustaitoihin selittää myös muutamien listalla sitkeästi roikkuvien ei-muotiblogien suosion: minä ainakin tunnustan kuuluvani esimerkiksi Turistin ja Helvetian Annen lukijajoukkoihin.

Pieni tippa tervettä narsismia ei ole ollenkaan haitaksi.

Ja entäs sitten ne valokuvat? Jaa-a. Kauniita kuvia on kiva katsella, mutta muotiblogit eivät ole valokuvablogeja. Jos hyvästä kuvasta ei ole haittaa, keskinkertaiset kuvatkin toimivat. Tärkeää ei tunnu olevan se, miten kuva on otettu, vaan se, mitä siinä näkyy. Niin, noh, ikäväähän se olisi, jos bloggaus menisi "varusteurheiluksi" ja kaikki riippuisi valokuvauskyvyistä. Blogin ulkoasu ja graafinen puoli kannattaa kuitenkin hioa kuntoon, tyylistä kiinnostuneet ihmiset kun ovat usein jossain määrin esteetikkoja...

omppu

Kaiken tämän jälkeen pitäisi pystyä yrittää vastata mieltäni askarruttaneeseen kysymykseen, johon olisi kiva kuulla mielipiteitä lukijoiltakin:
Voiko suosittua blogia valmistaa keinotekoisesti? Onko siis mahdollista koota kasaan joukko ihmisiä joilla olisi suunnilleen samansuuntaiset ajatukset, ja tehdä (muoti)blogi joka saisi nelinumeroisen päiväkävijämäärän? Kuinka paljon lukijoita pitäisi olla että homma kannattaisi taloudellisesti, esim. mainostulojen muodossa? Sponsoroituja blogeja on jo nähty, mutta lukija on vaikea vainukoira, ja haistaa nopeasti mainosmielessä tehdyt tekstit. Mielenkiinto lopahtaa, sillä sisältöä on vaikea pitää autenttisena.

Kuka ottaisi ihaasteen vastaan, ja tekisi suositun blogin, ihan tarkoituksella..?

[kuvat: Asma & Miss Gong, tällä lisenssillä.]

 • karkki
  Kommentti Lähettäjä: karkki
  31/01/2009 @ 18:29

  Voi,että heitit tosi hyvän postauksen! Mä uskallan väittää,että on mahdollista. Vähän niin kuin hyvä soppa, vaikka soppia on monenlaista, siitä yhdestä voi oikeilla aineksilla oikeassa hetkessä tulla aivan mieletön menestys ja makuelämys.

  Lisäksi ihmiset haluaa nauttia. Olla osa jotakin erityistä, ainutlaatuista. Jos siihen yhdistyy myös tietty itseironia ja huumori, siinä on jo kivalle blogille aineksia, joista moni voisi ehkä tykätä, koska siihen voi helposti samaistua.

  Ja tietenkin se oikea hetki, itse ajoitus. Kun sattuu just sille oikealle ajankohdalle. Mutta just niin kuin sä sanoit, suositussa blogissa on myös se intohimo.. olisiko sitä enää keinotekoisessa blogissa..

  En tiedä, mulle tuli tällaisia ajatuksia. :)

  Hurjasti hurjasti terkkuja!!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  31/01/2009 @ 18:42

  Karkki:
  Jos päätyisin perustamaan ryhmän, jolla tehtäisiin se “täydellinen blogi", ottaisin sut ehdottomasti hetkikuvaajaksi. Outo sana, mutta löytämään sen jonkin pienimmistä arkihetkistä. Jotkut vaan osaa.

  Terkkuja!

 • karkki
  Kommentti Lähettäjä: karkki
  31/01/2009 @ 18:53

  Tee ihmeessä! Löisin vaikka vetoa,että pystyt, koska sä olet niin mahtavan huumorintajuinen!

  Ai niin, unohdin lisätä yhden, monessa suositussa blogissa on ajoittain (ei kaikissa) myös arvonta! Aika nopea ja kätevä niksi saada kävijöitä. ;)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  31/01/2009 @ 19:00

  Arvonnat kieltämättä toimivat. Itse ne ole vielä ryhtynyt, mutta eihän sitä koskaan tiedä mihin sitä hörähtää esimerkiksi vaikka 50 000 kävijän rajan rikkouduttua (joka ei oo ihan heti…)

 • kirsikka
  Kommentti Lähettäjä: kirsikka
  01/02/2009 @ 09:49

  Olen itse bloggaillut jo lähemmäs 1,5 vuotta ja siinä ajassa olen tehnyt sellaisen huomion, että varsinaisia muotiblogeja alkaa nykyään olla huomattavasti vähemmän kuin silloin aloittaessamme. Nykyään suosituimmat “muoti"blogit on enemmän päiväkirjablogeja, joissa kerrotaan kaikki työasioista poikaystäviin jne. Toki itsekin tulee sivuttua päivän tapahtumia yms. mutta en halua lähteä sille linjalle että tilitetään jotain omia parisuhdeasioita tai perhejuttuja. Tuntuu että jos haluaa pitää suosittua blogia, pitää esiintyä omalla naamallaan ja kertoa tosi henkilökohtaisia asioita, mitkä ei minusta liity muotiblogin aihepiiriin yhtään. Itse en ole valmis tätä tekemään (enkä oikeastaan enimmäkseen edes halua lukea sellaisia blogeja) joten pysyn mielelläni vähän pienemmän blogin kirjoittajana :)

 • piperiini
  Kommentti Lähettäjä: piperiini
  01/02/2009 @ 11:41

  Hienosti kirjoitettu juttu! Taidan yrittää ottaa oppia näistä ohjeista vaikka ne aiheuttivatkin minulle kamalat paineet. Olen juuri aloittanut oman blogin pitämisen, seurailtuani pitkään muiden blogeja. Vielä ainakin aluksi on itsekritiikki niin korkealla että aiheen keksiminen ja kirjoittaminen on vaikeaa saati että sen saisi lopulta jotenkin mielenkiintoiseen muotoon.
  Tuskin keinotekoisesti saisi suosittua blogia aikaiseksi, ainakaan kovin pitkäksi aikaa. Kyllä se varmaan pidemmän päälle alkaisi maistua pakkopullalta niin tekijästä kuin lukijastakin. Tuskin kirjallisuuden ajattomia klassikoitakaan on kirjoitettu niin että on heti ajateltu niiden nousevan klassikoiksi.
  Sekavaa tekstiä mutta ehkä heti herättyään ei minun kannattaisi yrittää käydä syvälliseksi ;)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  01/02/2009 @ 16:34

  Kirsikka,
  on mielenkiintoista, että muutkin ovat pistäneet merkille “avoimuuden tarpeen". On vaikea tehdä todella suosittua blogia menemättä melko pitkälle henkilökohtaisuuksiinkin. Kai siinä on ihan lukijoiden kyltymätön uteliaisuus takana…. Tosin, Oi ihana turhamaisuus on luetuimmat -listalla jonain kahdentenakymmenentenä, joten en mää teitä mitenkään “pieneksi blogiksi” laskisi :D Eli jopa teidän hieman hillitympi linjanne näyttää toimivan :D

  Piperiini,
  höpsis, ei mun keittiöpsykologiasta kannata minkäänlaisia paineita ottaa. Aitous on blogissa kuitenkin tärkeintä, minkäänlaiset ohjeet eivät ole oikotie onneen…

 • Nelliina
  Kommentti Lähettäjä: Nelliina
  01/02/2009 @ 18:32

  Tunnen henkilön joka on mainostoimistossa töissä ja hän kertoi että muutama suosituimmista blogeista on täysin harkitusti ammatti-ihmisten tekemiä. Siis puhtaasti hyöty/asiakastutkimuspohjalta kirjoitettu. Eihän se vaadi kuin taitavan kirjoittajan että lukijat jäävät koukkuun.

  Ikävää vaan että hän ei suostu paljastamaan mitkä blogit ovat kyseessä :D mutta onnistui herättämään mielenkiintoni aihetta kohtaan.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  01/02/2009 @ 18:50

  Heh, niitäkin varmasti on.
  Muotiblogistaniasta en osaa sanoa, mutta ulkomaalaisblogeista jäi ikuisesti ikävänä esimerkkinä mieleen Briser la glace / Ennakkoluulottomasti -blogi, joka oli Suomen valtion matkailumainos…
  (Blogia ei enää ole, mutt podcastit löytyvät täältä:
  http://www.wat.tv/ennakkoluulottomasti )

  Ammatti-ihmisen blogin tunnistaa usein siitä, että laatu on vähän liian hyvä. Pohjan koodaus, kuvien laatu, jne jne.

 • bloggaaja
  Kommentti Lähettäjä: bloggaaja
  02/02/2009 @ 12:51

  On mahdollista. Veikkaisin, että 20 000 - 30 000 lukijaa tarvittaisiin päivittäin, että voisi maksaa kirjoituspalkkioita. Pitääpä laskeskella…

 • bloggaaja
  Kommentti Lähettäjä: bloggaaja
  02/02/2009 @ 12:52

  Ja onhan noita bisnesmielessä tehtyjä, ilmeisesti ihan tuottavia blogeja Suomessakin, kuten wautsi.com ja hilavitkutin.com.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/02/2009 @ 17:21

  Niin noh. Hilavitkutin esimerkiksi on blogi, jota ei edes ole yritetty naamioida henkilökohtaiseksi blogiksi/päiväkirjaksi. Se on lähtökohtaisesti tuotteiden ja ilmiöiden esittelyä. Siinä mielessä sitä ei voi suoraan rinnastaa perinteiseen tyyliblogiin.

 • Rahasta
  Kommentti Lähettäjä: Rahasta
  02/02/2009 @ 21:12

  No alunperinhän blogi ei mikään päiväkirja olekaan, vaan weblog, muistiinpanoja netin mielenkiintoisista jutuista.

  Omat suosikkini kuten zenhabits.net eivät varmaan sitten myöskään ole blogeja, vaan verkkojulkaisuja.

  Mutta onko näiden välillä nyt erityisen mielekästä tehdä eroa, kun osa päiväkirjamaisistakin blogeista voi olla puolifiktiivisiä (Tepon sata naista, Juoppohullu jne)?

 • Rahasta
  Kommentti Lähettäjä: Rahasta
  02/02/2009 @ 21:13

  Ja oikeastaan suurin osa noista tyyliblogeistakin on lähellä tuote-esittelyitä, kuvia H&M:n tuotteista yms.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/02/2009 @ 00:30

  En minä nyt kuitenkaan laittaisi selkeästi tuote-esittelymielessä kirjoitettua blogia ja päiväkirjamaista muotiblogia täysin samaan kategoriaan. Blogit kuten Sata naista ovatkin toki juuri niillä rajoilla… miten pitkälle voidaan tehdä fiktiota, ja kuitenkin säilyttää tietynlainen henkilökohtaisuuksiin menevä kiinnostavuus. Mielenkiintoisia kokeiluja ihmisiltä joilla sisällöntuotantokyky on hallussa.

  Zen habits taas on selkeästi enemmän verkkojulkaisu kuin webjournal. (vaikkakin näköjään ihan tutustumisen arvoinen kokonaisuus)

 • varpuinen
  Kommentti Lähettäjä: varpuinen
  04/02/2009 @ 17:32

  Minusta aliarvioit bloggaajien ulkonäön ja tyylin merkitystä blogin suosiolle. Useimmat suositut vaatebloggaajat kuitenkin ovat hyvännäköisiä ja kovasti ulkonäöstään huolehtivia ja tietävät, miten ottaa itsestään imartelevia kuvia. Sitä paitsi hyvännäköisen päällä mikä tahansa vaate näyttää hyvältä. Kuulostaa ehkä karulta, mutta minusta bloggarin hyvännäköisyys on suosion perusta. Juuri se luo lukijoille unelmia ("jos minäkin käytän tuollaisia vaatteita, näytän yhtä hyvältä kuin tuo") ja koukuttaa lukijat blogiin.

  Monella on myös erottuva ja omaperäinen tyyli, mikä voi tosin olla myös esteenä suosion kasvattamiselle. Olen oikeastaan vähän yllättynyt siitä, miten monen suositunkin bloggarin tyyli on hirveän tavallinen.

  Sen sijaan kirjoitustaitoa en osaa nähdä kovinkaan merkittävänä. Tietty perustaso pitää toki olla, mutta itse olen aika harvoissa muotiblogeissa törmännyt erityisen loistaviin teksteihin tai kirjallisiin oivalluksiin. Jotain geneerisiä meikkiarvosteluja tms. en sellaisina pidä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  04/02/2009 @ 23:20

  Toki monet bloggaajat ovat geneerisen laihoja ja hyvännäköisiä, mutta eivät kaikki. Ulkonäkö ei ole oikotie onneen… oivalluskyky ja halu leikkiä tyylin/muodin kanssa sen sijaan ehkä ovat.

 • Katja
  Kommentti Lähettäjä: Katja
  07/02/2009 @ 10:23

  Joo, tässä on vielä kovasti töitä tehtävänä että pääsee viidenkympin kärkeen, lisää muotia ja pikantteja yksityiskohtia ehkä, uusi gardaroobi ja laihdutuskuuri ja oma valokuvaaja, kun olen aina ns. väärällä puolella linssiä :D

  Olen ihan samaa mieltä kanssasi Turistin ja Karkin suhteen; Karkin arkikuvaukset ovat herkullisia ja Turisti nyt on vaan kertakaikkiaan niin ihanan vihainen…

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/02/2009 @ 16:25

  Oma valokuvaaja olis tosi pop!
  Mieluiten sellainen hyvä ja kunnon kameralla ja studiolla varustettu!

 • amatööri
  Kommentti Lähettäjä: amatööri
  10/08/2011 @ 16:33

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Sainkin pari ideaa mitä rupean seuraavaksi väsäämään. Kiitos!

 • Dee
  Kommentti Lähettäjä: Dee
  01/01/2013 @ 17:22

  Hyvä postaus! Asiassa pysyminen, kuten keskustelusta käy ilmi, on todella tärkeä osa blogia. Jos jauhaa kaikesta epämääräisestä, blogi kiinnostaa lähinnä kavereita.

  Narsismi!<3

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  01/01/2013 @ 17:34

  Niinhän se on. Toisaalta omasta navasta jauhaminen voi olla terapeuttista. Mutta ei sillä massoja liikuteta. Tavoite sitten itse kullakin blogilla. Joskus pitää olla tällaista sillisalaattiakin.

 • hei
  Kommentti Lähettäjä: hei
  20/11/2013 @ 12:33

  Ootteko tehny tollasen fb ryhmän? jos ette voisitteko tehä niin sinne vois koota kaikkia ideoita bloggaamiseen jne? :) Oon ainaki mukana!!

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!