Ja laulelmat lempeesti lehdoissa soi

Kaksi vuotta sitten, joulun alla kirjoitin onnettomien joululaulujen maasta. Tänä vuonna toistan itseäni, sillä edistystä ei selkeästikään ole tapahtunut.

Jouluradio on kiva keksintö, mutta miksi ihmeessä joululaulut ovat niin surkeita? Mitä uudempia, sen surkeampia. Enkä nyt puhu laulujen laadusta, vaikka siitäkin ehkä voisi olla montaa mieltä, mutta sisällöstä. Joulun pitäisi olla riemujuhla, enkelit soittavat torvia pilven laidalla ja tontut tanssivat kuusen ympärillä! Itsenäisyyspäiväkin on yhtä paatosta ja sodan muistelua, luulisi sen jälkeen kaipaavan kepeyttä ja iloa. Mutta ei, surkeutta surkeuden jälkeen:

Kah, vain hetken kestää elämä ja sekin synkkä ja ikävä. Ylimmän juhlan aikana laps' hankeen hukkuu unhoittuu. Vaan, kuka kulkee nyt yksinään kalmistoon, kuka yksin näin kylmässä on? Pieni lapsonen vain, joka näin kiiruhtain jälleen kynttilän haudalle tuo, sillä maailman kautta kuljemme laulain, taivasta kohti matka vie.

Ei ole lintulaudan varpunenkaan lintu tästä maasta, vaan tulee taivahasta.
Mut ylhäällä orressa vielä on vain se häkki mi sulkee mun sirkuttajain, ja vaiennut vaikerrus on vankilan; oi, murheita muistaa ken vois laulajan! Turhuuden turhuus kaikki on, niin turhaa touhu tää; me kylmin käymme sydämin, laps' sivuun vain jos jää.

Soi huurteessa helinä huilun, niin kirkas on tähtinen yö. Hän kulkenut on yli kuilun, maa taivaalle kättä nyt lyö. Kerran loppuun satu joulun saa, suru silmiäni sumentaapi. Kerran silmäin täyttää kyyneleet, virtaa vuolahina tuskan veet.

Kiittäkäämme Herraa, kera joulukyyneleen. Sill' vaikka pikkuveljen puurolautanen tyhjä on, niin ehkä isän jouluksi kotiin saamme. Taas äiti askareissaan leipoo pipareitaan. Vaik' on poissa kummatkin. Kas ihana on sielujen toiviotie, kun ristillä rinnalla ryövärin nukkuu uhri puhtahin.

Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!

 • isä
  Kommentti Lähettäjä: isä
  08/12/2009 @ 12:55

  Oikeassa olet! Meillä on äiti laittanut kystä kyllä, joten hupsis, tupsis, pimpeli, pompeli…

 • Sanna
  Kommentti Lähettäjä: Sanna
  08/12/2009 @ 14:37

  Ettei ois ihan rasselipurin joulukuusi? Muuten, onnea laukkuvoiton johdosta :D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  08/12/2009 @ 16:46

  Sanna,
  sepä itse.
  Parin vuoden takaa.

 • Piretta
  Kommentti Lähettäjä: Piretta
  08/12/2009 @ 18:01

  Hah, vaahtosin juuri viime viikonloppuna samasta aiheesta :D Ja joka Joulu Suomeen mennessa. Surkeutta surkeutta buuhuu, en kuuntele kuin pakolla enka silloinkaan useinmiten malta olla inisematta asiasta.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/12/2009 @ 13:57

  Eivät ota opikseen vaikka joka joulu samasta vaahtoiaisi. Kummia ne suomalaiset. :D

 • Stello
  Kommentti Lähettäjä: Stello
  14/12/2009 @ 02:11

  Tasta tulikin mieleen, etta pitaa kaivaa Smurffien joululevy esiin.. *aikoo aanikiduttaa ihmisia* =D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  14/12/2009 @ 09:43

  Armoa!

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!