Linjoja, musiikkia ja ...puheluja

Meillä ei taaskaan ole nettiä kotona. Outoa kun on totuttanut itsensä TVKaistaan ja pahaan laittomaan tiedostonsiirtelyyn. Itseasiassa katkoksen taustalla on väärinkäsitys puhelinlinjan kanssa ja linjan uudelleenaktivointiin meneekin alkuperäisten 10 päivän sijasta 23. Kauheaa! Ikuisuus!

Kuinka sitä ennen elettiin ilman tietokonetta ja intterwebbiä?

Mutjoosiis, eiköhän tässä. Töissä pääsee nettiin ja hätätilassa koneen saa kiinni yleiseen wifiin... jonka nopeus tosin ei riitä TVKaistan pyöritykseen.

Telephone sheep

Vaan osti uuden puhelimen hän.
Olkoon sitten vaikka joululahja itselle.
Selitys ja tekosyy kiltisti palvelleen Nokia 1110i:n korvaamiseen oli latauskohdan kosketushärö. Puhelimen saa ladattua vain tuommoisella tietokoneen usb-porttiin liitettävällä halppislaturilla, ja sittenkin pitkän kiroamisen jälkeen.

Oikea syy varsin toimivan laitteen korvaamiselle oli vaihtelunhalu. Halusin puhelimen, joka, paitsi latautuu kiroamatta, myös toimii radiona ja mp3-soittimena. Minulla kun ei vieläkään ole minkäänlaista soitinta. Pitkän etsimisen ja (kuten viime joulunakin) kytkykauppakiroamisen jälkeen päädyin toiseen nokialaiseen, numerona tällä kertaa 2700.

Valintakriteerit:
- Halpa, myös ilman kytkyliittymää, minulla ei ole pienintä halua vaihtaa liittymääni.
- Mp3-soitin ja mielellään myös radio.
- Malli, jonka voi olettaa kestävän vuosia, eli halusin välttää kaikkea kosketusnäytöllistä ja muuta saranallista.
- Näppäimet joita ei tarvitse etsiä suurennuslasin kanssa.

Puhelinta etsiessäni pyöri mielessä usein kysymys moisen hankinnan oikeasta tarpeellisuudesta, ja mahdollisen tulevan uudislaitteen olennaisista ominaisuuksista. Tarvitsenko minä mobiilia internettiä? En todellakaan. Tuossa laitteessa kyllä on näköjään internetvalmius ja Opera selaimena, joten onpahan valmiina jos joskus hörähdän. Tarvitsenko minä täyttä näppäimistöä liukukannen alla (kuten vaikka tässä puhelimessa)? En tietääkseni, vaikka tekstiviestejä saakin lähettää kohtuullisen rajattomasti, ehdin ne kirjoittamaan numeronäppäimilläkin. Mitä muuta? Herätyskello matkatarpeiksi, se edellä mainittu musiikkisoitin... ja mahdollisuus soittaa. Puheluja.

Saa nähdä nyt lunastaako tuo kovat odotukset.
Halvemmaksi olisi varmaan tullut edullinen mp3-soitin erikseen, mutta kun en ole sellaista saanut neljän vuoden vakaasta yrittämisestä huolimatta hankittua, niin jääköön se sitten unholaan.

Kulutusjuhlassa Mari Koo kirjoitti myös puhelinhankinnastaan, mielenkiintoisen lauseen kera:
"Mutta ratkaisevaa ovat tietysti tunteet. iPhone on näkemykseni mukaan minun kuluttajaidentiteetilleni sopiva ja tukee sitä kuvaa, jonka haluan itsestäni antaa. iPhonen käyttö antaa ikään kuin silauksen, jonka ansiosta voin tuntea kuuluvani tiettyyn porukkaan, olla tyylikäs nykykuluttaja tai jotain muuta mieluisaa."
Jännittävää, että myös puhelin mielletään ryhmäidentiteetin tukijaksi. Onko näin taajaan, esim. nuorisoryhmissä? Ostavatko nuoret/ihmiset puhelimen useinkin sillä perusteella, että se vahvistaa ryhmään kuuluvuutta?

Itse en osannut ajatella antavani jotain kuvaa itsestäni puhelimeni avulla, minulle se on selkeästi väline. Väline kommunikointiin, ja nyt vaikkapa musiikin soittamiseen. Suoraan sanoen, itselle puhelinta suurempi statussymboli on esimerkiksi taannoin hankittu kamera.

iPhonesta tai muusta selkeästi nettikäyttöön suunnitellusta laitteesta (tähän mukaanlukien myös minikannettavat) ei ole paljon iloa ilman sopivaa liittymää, joka mahdollistaa laitteen ominaisuuksien täyden hyödyntämisen. Moiset liittymät vain tapaavat olla selkeästi peruspuheluliittymiä kalliimpia. Liekö joku tutkinut kuinka paljon kuluttajien puhumiseen/kommunikointiin käyttämä kuukausibudjetti on kasvanut mobiililaitteiden yleistymisen myötä? Entä kuinka moni oikeasti hyödyntää ja tarvitsee laitteen ominaisuuksia?

Joku opettajani joskus väitti, että mainonta ei luo tarpeita, se vain vahvistaa jo olemassa olevia tarpeita. Uskallan olla osittain eri mieltä. Mobiileille internetlaitteille oli varmasti jo tarvetta aiemmin ja laitteet on luotu vastaamaan kysyntään. Toisaalta, laitteen olemassaolo on luonut halun (ja "tarpeen") sellaisillekin ihmisille, jotka eivät aiemmin ole moista kaivanneet. Onko tarve siis tarpeellinen, vai tuoko se vain yhden kulun lisää rahapussia tyhjentämään? Väittävät, että elämä on kallista muutenkin.

[Telephone sheep: Loop oh, tällä lisenssillä.]

(Jälkikirjoitus: Ulkosavolainen tunnustaa, että saattaa itsekin luoda itselleen uusia tarpeita, ja hyödyntää Nokian kartat-sovellusta.)

Ei palautteita vielä
Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!