Lunta ja purjoja

On aika jjjännää ajella aamuauringossa töihin, kun yhdessä vaiheessa moottoritiellä tulee vastaan Maisema. Kun kääntää päätä oikealle, näkee turkoosin Välimeren ja vasemmalle tiiraillessa Mercantourin lumiset huiput.

Joulukuu toi siis muassaan talven, ainakin täkäläisessä mittakaavassa. Joko sataa, täällä hyvin märkää vettä ja vuorilla lunta, tai sitten on kirkasta ja pisteliään viileää. Lue: + 7°C. Tänään jälkimmäistä, valitettavasti minä vain olen tavallisesta perjantaista poiketen iltapäivänkin töissä. Illalla sitten jo perinteeksi muodostumassa oleva oluttupa kollegoiden seurassa. Johonkinhan se pitää viikko katkaista.

Kulutusbloggari on mm. tehnyt Konad-hankinnan joka jossain vaiheessa toivottavasti tulee postissa tänne saakka, ja ottanut pienen askelen kohti luomumpaa elämäntapaa. Olemme nimittäin jo pitkään haaveilleet osallistumisesta AMAP:iin, eli luomuruokarinkiin (onko se oikea sana?) Valitettavasti vain kaikkiin AMAP:eihin on vähintään vuoden jonot, joten siinä vaiheessa kun voisi melkein päästä mukaan, olemma vaihtaneet kaupunkia. Nyt kuitenkin homma lutviutui liiankin yksinkertaisesti: sairaalan comité d'entreprise*, työpaikkaneuvosto(?), järjesti saman mahdollisuuden työntekijöilleen. Kerran viikossa kilotolkulla vihanneksia, ja mikä parasta, jos porkkanoita kertyy liikaa, toisinaan voi jättää tilaamatta. (AMAP:eissa yleensä sitoudutaan tietyksi aikaa, ennakkomaksulla.) Toissapäivänä laatikossa oli mm. kiljoona porkkanaa, ärhäkkä musta retiisi ja neljä purjoa. Vähän liikaa kahdelle hengelle, mutta ensi viikolla ehkä jaetaan puoliksi kimppakyytikaverini kanssa.

Tein purjosta ja kumppaneista kasviskeittoa jonka sekaan lopulta eksyi kuutiorotuinen sei. Olisi riittänyt pienelle armeijalle. Onneksi on pakastin.

*Comité d'entreprise (englanniksi Works Council) on Ranskassa yli 50 hengen yrityksissä pakollinen "työntekijöiden yhdistys". CE siis järjestää työntekijölle ohjelmaa, alennuksia lipuista ja matkoista... sekä vaikka luomukoreja ja kahvipisteen. Virallisemmalla tasolla CE toimii työntekijöiden edustajana ja äänenä yrityksen johtoportaassa. Yritys on velvollinen tukemaan CE:n toimintaa vähintään summalla joka vastaa 0,2% maksetuista bruttopalkoista.

Ja, ennen kuin unohdan, loppuun arvontamainos: Lauralla palkintona kiva kassi... vai laukkuko se lienee.

[Kuva: wine me up, tällä lisenssillä.]

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  05/12/2009 @ 09:13

  eiks Suomessakin ole noita comité d’entreprisejä, ainakin monissa puljuissa työntekijät saa alennuksia lipuista yms. en vaan tiedä, mikä olisi oikea suomenkielinen nimi noille yhteenliittymille(??).
  niille, joita sattuu luomuvihannekset kiinnostamaan (jos asutte Ranskassa) lähellänne toimii ehkä Jardin de Cocagne (osoitteet löytyvät netistä), jotka myös toimittavat luomuvihanneskasseja ringin jäsenille ja samalla työtä työttömille. AMAPit ovat tärkeitä, koska ne auttavat maanviljelijöitä elämään tilansa tuotolla aikana, jolloin maanviljelys, ainakin pienviljelmillä, alkaa olla vaikeaa. Jardin de Cocagnet taas auttavat vaikeuksissa olevia pääsemään uudestaan työn ja elämänhallinnan syrjään kiinni.
  molempia saisi todella olla lisää, koska joskus on lähellä tuotettua luomuruokaa todella vaikeaa löytää, ottaa päähän kaikki Slovakiasta tuotetut omenat ja porkkanat.
  hyvää ruokahalua ja paljon vitamiineja talven varalle!

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  05/12/2009 @ 10:44

  Aixissa olen nähnyt ainakin yhden traiteur bio -salaattibaarin ikkunassa mainoksen “commandez votre panier bio ici". Käsitin, että asiakas voi tilata korillisen luomuvihanneksia netin kautta ja käydä noutamassa ne kyseisestä liikkeestä. Muistaakseni sai jopa itse valita, mitä ja kuinka paljon vihanneksia koriinsa halusi. Tuota pitäisi joskus kokeilla, vaikka itse syönkin onnettoman vähän kasviksia - viisi päivässä tarkoittaa minun kohdallani viisi kuukaudessa!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/12/2009 @ 16:11

  Joo, kyllähän niitä luomukasviksia saa monesta paikkaa, jopa suoramyyntinä. Mutta se usein tarkoittaa sitä, että pitää autolla huristella maatilalle tai puutarhalle, autottomalle se on hankalampaa (meill toki auto on). Että siinä mielessä “melkein ovelle tuotu” kori on kätevämpi.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!