Metabloggaamisesta metabloggaamista, eli taas yksi tämmöinen

[Varoitus: metabloggausta, sulkumerkkejä, kadonnut punainen lanka ja asteriskiviittauksia sivun alalaitaan.]

Tunnustan lukevani liiaksikin muotiblogeja. Tai tyyliblogeja tai miksiniitähaluaakaankutsua. Jäytettäköön terminmäärittely toisaalle, kyse nyt on kuitenkin "niistä kansalaisjournalistisista tuotoksista joissa vaatteet ovat merkittävässä osassa".

Muotiblogistaniassa (ihastuttava sana) bloggaamisesta bloggaaminen, alias metabloggaus, tuntuu toisinaan olevan suorastaan kirosana. Bloggaamiseen pitäisi suhtautua kevyenä ajanvietteenä jossa itse ilmiöön ei oteta kantaa. Kukin omalla hiekkalaatikollaan, ja niin edespäin.

Muttakun metabloggaus on kivaa. Minun elämässäni tapahtuu niin vähän, että kirjoitettavaa pitää löytyä sieltäkin, missä vapaa-aikaani vietän : eli blogeista. Tosin, minä tykkään juoruamisestakin, tietyissä rajoissa. Tietysti pitää ymmärtää missä rajat menevät ja kenelle juoruaa, muuten tekee itsestään vain typerän. Itseasiassa, olen nyt varsinkin tänne Patonkimaahan muutettuani huomannut olevani ennemminkin näkymätön kuuntelija. Kuinka monta kertaa olenkaan istunut kanttiinin ruokapöydässä miettien "Mitähän nuo minusta puhuvat kun en ole täällä..?" Silti arvostan käytäväpuheiden kovin inhimillisiä piirteitä ja joskus, kovasti suodattamalla, sieltä saattaa saada jonkin olennaisen tiedonmurusenkin.

Mutta, juoruaminen sikseen, kunhan avasin parenteesin ihan vain analogian takia.*

Takaisin metabloggaamiseen.

Muiden blogeista ja blogistaniasta puhuminen voi olla jopa antoisaa ja mielenkiintoista, kunhan ei lähde sille linjalle, että kaikessa on jotain vikaa, ja itse on paras ihminen sanomaan missä vika on.** Rikka ja hirsi silmässä ja niin edespäin. Sosiaaliporno jaksaa kiinnostaa vähän aikaa ja sitten kuivuu omaan typeryyteensä. (Näin toivon.)

silimä

Jos taas pitäydytään tiukasti siinä, että blogeissa saa kirjoittaa vain bloggauksen ulkopuolisesta elämästä, menetetään jotain viitekehyksestä. Vähän kuin arvioisi vaatteita pelkästään henkarissa, näkemättä miten ne istuvat kantajansa päälle. Vähän kuin väittäisi, ettei naistenlehden ulkonäollä ole mitään väliä. Minun mielestäni kultaisen keskitien löytäminen onkin ihan kamalan vaikeaa. Toisia ei voi pakottaa bloggaamaan oman mielensä mukaan, mutta minkä verran sitten saa antaa vinkkejä homman toimivuudesta? Jos ulkoasu tökkii, saako siitä sanoa? Onko minulla oikeus nillittää tajunnanvirtasuomesta tai pienellä kirjaimilla aloitetuista lauseista, jotka saavat lopettamaan lukemisen joka kerta puolessavälissä mielenkiintoistakin tekstiä? Mikä itseasiassa on blogia ja mikä sisältöä? ***

Onko bloggaajalla jotain velvollisuuksia lukijoitaan kohtaan?

"Mä teen tätä ihan vain itteeni varten" onkin hirmuisen mielenkiintoinen lause, etenkin kun se liitetään julkisena olevaan blogiin. Itseä varten, mutta muille jaettuna.
"Mä en välitä lukeeko mun blogia joku." Onko joku oikeasti, rehellisesti tätä mieltä? Lausehan kumoaa koko bloggaamisen perustarkoituksen, jos ajatellaan sen olevan omien ajatusten ja kiinnostusten jakaminen muille. Loogisesti silloin haluaisi jakaa ajatuksensa muiden samanhenkisten kanssa. (Tosin, minä en täysin ymmärrä niitäkään ihmisiä, jotka sanovat meikkaavansa vain itseään varten. Mitä hyötyä on koreasta ulkonäostä jos sitä ei kukaan ulkopuolinen näe? Meikkaaminen itseilmaisun välineenä ok, meikkaaminen yksin aarniometsän keskellä, häh?)

Onko blogistanialla jotain velvollisuuksia bloggaajaa kohtaan?

Välillä kuulee mielipiteitä siitä, kuinka "(muoti)blogistania on menossa semmoiseen ja semmoiseen suuntaan ja mä en ollenkaan tykkää". Milloin on liikaa kulutusta, milloin liikaa kyräilyä, milloin liikaa juoruamista tai kielteisyyttä. Vika on aina yhteiskunnassa... tai tässä tapauksessa löyhässä viiteryhmässä. Vaikka kullakin olisi valta ja voima valita, haluaako tuntea kuuluvansa kyseiseen viiteryhmään. Koira vie ja bloggaaja vikisee. On paljon helpompaa osoittaa sormella niiden muiden vikoja ja vääriä käyttäytymismalleja kuin miettiä, pääsisikö ongelmasta helpommin eroon ihan omassa päässä hihnaa. (Ja tämä toki pätee myös silloin kun hoono soomi ja ihmiskunnan typeryys turruttavat, note to self.)

Voiko keskustelua oikeasti ohjata?

Kymmenisen viimeistä vuotta usemmallakin nettikeskustelupalstalla henganneena on huomannut, että ihmiset ovat paljon tietokoneita hankalampia. Siinä, missä tieokone tekee sen mitä käsken eikä suinkaan sitä mitä haluan, ihmiset eivät yleensä tee kumpaakaan. Eivät ainakaan silloin kun kyse on internetistä ja kirjoitettuun tekstiin reagoimisesta. Sugar Kane kirjoitti taannoin kommenttilaatikossaan, siitä kuinka hän toivoisi hänen blogissaan pysyttävän asiassa.

Olen samoilla linjoilla siinä, että liika haihattelu**** on helposti turhauttavaa, mutta toisaalta, samalla tavoin kuin juoruilussa, sivulinjoille lähtenyt keskustelu voi olla myös antoisaa. Liian tiukka ohjaaminen saattaa johtaa peruskoulun äidinkielentuntien väittelyongelmaan: kun asia pitää sanoa tietyltä näkökannalta ja tietyssä muodossa... ei helposti olekaan mitään sanomista. Tietysti voisi kysyä, onko sitten tarpeenkaan sanoa mitään, jos ei asiaa ole juuri tästä aiheesta. Joskus vaikeneminen on kultaa, mutta ei sillä kommenttibokseja täytetä. Määrä ei tosiaankaan aina korreloi laadun kanssa, sen on moni nähnyt.

ikkuna

* Joo, liikaa sivistysanoja. Tulkkautukaa.

** Ajatuksissani käynyt blogi ei mielestäni ansaitse linkitystä, mutta uteliaat voivat googlettaa nimellä "pahaa puhetta".

*** Saanko minä tuskastua siitä, kuinka vatipäitä iso osa ihmiskunnasta joskus on?

**** Tai kymmenes "oot ihana oon just samaa mieltä!!!" -kommentti. Jotain sisältöä hei!

 • Kommentti Lähettäjä:
  27/10/2009 @ 19:44

  oot ihana oon just samaa mieltä!!! Tai siis joo, jotain tollaista… Aina ei osaa sanoa mitään fiksua :p

 • ~sl
  Kommentti Lähettäjä: ~sl
  27/10/2009 @ 19:55

  Hyvä aihe! “ihmiset ovat paljon tietokoneita hankalampia.” “Vähän kuin arvioisi vaatteita pelkästään henkarissa, näkemättä miten ne istuvat kantajansa päälle”
  Täysin samaa mieltä! minä ainakin meikkaan sekä itseni että muiden iloksi, samalla syyllä pidän myös arvontoja.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  29/10/2009 @ 08:32

  Eh :) Sisältö on tärkeää, mut onhan se hauskaa kun joku on just samaa mielta :D

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!