Noidankehä à la française

Systeemissä on vika. Tämä vika on jo niin outo, että olisi suorastaan surkuhupainen, jos ei vaikuttaisi niin suoraan minun elämääni.

Fakta 1: Minä en saa työttömyyskorvausta. Olin vuoden verran työharjoittelijana opiskelujeni ohella, eli en siis voinut työskennellä samaan aikaan. Myöskään kesällä. Koska työharjoittelija ei ole ihminen, työharjoittelu ei kerää työttömyyskorvaukseen vaadittavaa aikaa, ja minulla ei ole tarpeeksi työtunteja hakemustani edeltäneiltä puoleltatoista vuodelta.

Fakta 2: Suomalainen, tai ylipäätään EU-kansalainen ei tarvitse oleskelulupaa Ranskassa asuessaan. Sitä ei siis anneta automaattisesti.

Noidankehä: Tein taannoin toimeentulotukihakemuksen, koska en siis saa työttömyystukea. RMI:n, kyseisen tuen, vaatimukset ovat periaatteessa hyvin selkeät: Pitää olla asunut Ranskassa yli jotakin-aikaa, luvallisesti maassa, yli 25-vuotias, jne.

Mutta kävin sitten tässä kysymässä, että mitäköhän hakemukselleni kuuluu. CAFfilla, Ranskan Kelassa, minulta penättiin oleskelulupaa. Vastasin siihen toki, että eihän minulla semmoista ole, olen suomalainen. Johon minulle sanottiin, että RMI:tä ei saa ilman oleskelulupaa...

...ja oleskelulupaa ei saa ilman todistusta siitä, että on vakinaiset tulot.

...ja jos on vakinaiset tulot, ei saa (tai edes tarvitse) RMI:tä.

O_o

Kävin vielä varmistamassa asian prefektuurista. Oi kyllä, EU-kansalaiselle voidaan myöntää oleskelulupa, mutta ainoastaan palkkatyön perusteella. Ja jos haluaa RMI:n, niin silloin ei varmasti ole palkkatöissä. Olisipa joku kertonut tämän minulle siinä vaiheessa kun tein muutaman kuukauden duuniani.

Mitä tästä opimme?
Jos asut Ranskassa, ja teet jotain osa- tai lyhytaikaista työtä, jonka tunnit eivät välttämättä riitä työttömyystukeen, mene heti lähimpään prefektuuriin, ja vaadi itsellesi oleskelulupa. Kukaan ei heitä maasta pois ilman sitä, mutta se saattaa säästää parilta harmilta.


 • Kommentti Lähettäjä:
  24/07/2009 @ 16:41

  Autch! Sympatiat sinulle, tiedän tunteen. Itse olen tehnyt etätöitä Suomeen, mutta koska en asu Suomessa enkä siis ole Suomen työmarkkinoiden käytettävissä, en saa Suomesta työttömyystukea vaikka työt loppuivat. En saa työttömyystukea myöskään täällä, koska olen tehnyt töitä vain Suomeen en tänne. Sama koskee kaikkia muitakin tukia. Huokaus!

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  24/07/2009 @ 19:13

  Oho. Arvaapas, kuka taitaa kipaista aliprefektuuriin heti tiistaina… ja toivoo, että asiasta tiedetään jotain myös Aixin sous-préfecturessa, jotta ei tarvitse Marseilleen saakka lähteä. Eläköön byrokratia! Onneksi täällä on jo melko hyvin opittu, että Suomikin on EU-maa…

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  24/07/2009 @ 19:15

  Luxembourgissakin siis voi tippua pykälien väliin…

  Fifi,
  ja kannattaa alleviivata siellä prefektuurissa, että haluat sen kaiken varalta. Haluan! Vaadin! Mulla on oikeus!
  Ja hei, lähetin sulle viestin Naamakirjassa…

 • Katja
  Kommentti Lähettäjä: Katja
  24/07/2009 @ 21:33

  Tutulta kuulostaa, paitsi että Italiassa ei ole toimeentulotukea, ja työttömyyskorvausta saa jos on ollut jo töissä ja lomautettu, lue, ei koske pätkätyöläisiä. Eikä yrittäjä tai vapaa ammatinharjoittaja voi joutua työttömäksi, korkeintaan voi mennä konkurssiin.

  EU-kansalainen tarvitsee oleskeluluvan yli kolme kuukautta kestävään oleiluun, mutta vastahan me nähtiin Pienet Eläimet jossain laiturinnokassa? Koko blogosfääri voi todistaa :)

 • Kommentti Lähettäjä:
  24/07/2009 @ 21:46

  Voi ei! Tulee taas mieleen, että mitenköhän paljon ihmiset täällä (Ranskassa)väärentelee papereita tai muuten huijaa päästäkseen noista noidankehistä. Varmaan aika paljon, koska sitten vaaditaan niin kauheasti todistuksia joka paikkaan, esim. todistus kotivakuutuksesta, että saa koulupaikan lapselle… Tsemppiä!

 • Lottis
  Kommentti Lähettäjä: Lottis
  24/07/2009 @ 22:14

  kuin pelottavaa! ja turhauttavaa tietty.

  jos jotain positiivista tässä on, niin ainakin se, että blogisi toimii uskomattoman arvokkaana käytännön tietolähteenä ranskalaiseen byrokratiaan.. no, kulttuuriin.

  aina pitäisi osata pyytää sellaista, josta ei ole vielä kuullut puhuttavankaan.

  :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  24/07/2009 @ 22:29

  Katja,
  Ei paljoa innosta ryhtyä yrittäjäksi. :o
  Mutjoo, täällä ei tosiaan tarvitse oleskelulupia muulloin, kun silloin kun haluaa todistaa ettei ole tullut maahan tekemään ei-mitään ja elämään veronmaksajien rahoilla. Ja siinä vaiheessa on vähän myöhäistä. Periaatteessa ymmärrän siis, miksi oleskelulupa vaaditaan. Mikä on hankalaa, on se, että oleskelunsa mielekkyyden voi todistaa _vain_ja_ainoastaan_ oleskeluluvalla. Ei verotodistuksilla, ei palkkanauhoilla, ei opiskeludiplomeilla. Menneisyys, edes lähimenneisyys ei merkitse mitään, jos ei ole tajunnut hakea oikeaa paperia silloin kun olisi pitänyt.

  Krii,
  Jaa-a :D Monesta itseasiassa pääsee myös todistuksetta. Kunhan osaa puhua itsensä läpi. Kouluunhan tarvitsee tosiaan sen vastuuvakuutuksen (joka kuuluu yleensä kotivakuutukseen). Yliopistoonkin vielä. Mutta, en suosittele kokeilemaan tilinavaamista Postipankkiin. Caffin jälkeen Ranskan kankein paikka :D

  Lottis,
  Sepä. Ja ihmeesti niitä uusia asioita tulee vielä useammankin vuoden jälkeen.

 • Mikri
  Kommentti Lähettäjä: Mikri
  25/07/2009 @ 21:22

  Miten en ole edes yllättynyt. Maassa jossa jo pankkitilin avaaminen vaatii vaikka mitä papereita (ja tarkoitus on silloin lähinnä siirtää itse rahaa maahan) on varmasti melkoinen paperisota saada omaan suuntaan euroakaan. Tsemppiä, sisua ja pitkää pinnaa! Ja tietty ennen kaikkea onnea työn hakuun :)

 • airelle60
  Kommentti Lähettäjä: airelle60
  26/07/2009 @ 14:25

  siis ei MILLÄÄN voi pitää paikkansa, kaikilla eu kansalaisilla on oikeus RMI:hin jos asuvat Ranskassa. mulle on maksettu vuosikausia eikä ole koskaan (tai ei niiden opiskelupäivien jälkeen kun emme vielä olleet EUssa - joo olen niin vanha) ole ollut oleskelulupaa, kun emme sitä tarvitse. olin kyllä töissä mutta en tarpeeksi jotta saisin työttömyystukea. siitä RMI.
  ne on sun CAFissa väärin informoituja. eikö CAFissa ole médiateur, katsopa niiden internet-sivuilta. joka tapauksessa pitää muistaa, että CAF vaan maksaa RMIn, ei myönnä sitä. RMIn maksaa oikeasti region. minäkin hain suoraan CAFista: väärin, jälkikäteen minulle sanottiin, että pitää hankiia referant social ja tehdä contrat d’insertion ja sitten region miettii, että onko sinulla oikeus contrathin ja RMIhin. iästäsi ja asuinpaikastasi riippuen se oikea paikka voisi olla vaikka Mission locale. ota selvää mairiestä tai katso regionisi internet-sivuilta. ihan tosi, älä luovuta CAFin työntekijöiden tietämättömyyden vuoksi. tsemppiä!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  26/07/2009 @ 16:11

  Joo, mun pitää vähän selata nettiä, kai tästä on jossakin ennakkotapauksia. Ja pistää poikkis asialle CAFfiin.

 • Pupuce
  Kommentti Lähettäjä: Pupuce
  07/08/2009 @ 20:11

  Komppaan Airellea. Vuodesta 2003 suomalaiset ei ole tarvinneet Ranskassa oleskelulupaa. Miulla ei ole ollut koskaan mitään ongelmaa ei niin minkään asian kanssa, ei ennen avioliiton solmimistakaan. Kun Miulta meinattiin tuossa pari vuotta sitten katkaista tyött.korvaus niin ne kehotti hakemaan RMI:tä eikä niisssa papereissa puhuttu mitään oleskeluluvasta.

  Taidat olla ollut tekemisissä varsinaisten tumpeloitten kanssa, joilla on vanhaa tietoa tai jotain. Uskomaton tää maa, mutta koitetaan kestää.