Opiskelijat ovat väsyneitä ja kipuilevia

Lukijakalluppi.

Tai ainakin jotain sinnepäin. Luin ihan mielenkiinnolla Helsingin Sanomien artikkelia, joka käsitteli korkeakouluopiskelijoiden terveydestä tehtyä tutkimusta. (Artikkeli kokonaisuudessaan myöhemmin.)

Liki kolmanneksella korkeakouluopiskelijoista on psyykkisiä ongelmia: masennusta, väsymystä, ylirasitusta. Uteliaisuudella luin etenkin kappaleen, jossa todettiin, että "Yleisimpiä opiskelijoiden kokemia oireita ovat niska- ja hartiakivut, vatsavaivat, iho-ongelmat ja väsymys."

Niska- ja hartiakivuista voi suoraan syyttää opiskelua ja etenkin tietokoneita, joiden ergonomisesta käyttämisestä suurimmalla osalla kansaa ei ole hajuakaan. Itsehän läppäri sylissä surffailevana en ole suinkaan paras esimerkki, L. sentään rahtaa laitteen keittiön pöydälle kun meinaa ihan pidempään istua edessä. Liikunnan puutetta ei myöskään parane vähätellä: jo pieni päivittäinen hartiajumppa voisi kummasti helpottaa tilannetta. YTHS antaa omilla sivuillaan yksinkertaiset ohjeet, joita saanevat noudattaa muutkin kuin yliopisto-opiskelijat.

Vatsavaivat, iho-ongelmat ja väsymys taas lienevät isoilta osin ruokavaliosta johtuvia. Naze kirjoitti ihan muutama päivä sitten omista, jo historiaan siirtyneistä vatsaongelmistaan. Ottakaa mallia. Eikä ole mikään salaisuus, että ruokavalio vaikuttaa todella paljon yleispirteyteen ja ihon kuntoon. Tässäkään en itse voi tunnustautua esimerkilliseksi, mutta jo kahvin vaihtaminen (vihreään) teehen saattaa tehdä ihmeitä jos mainittua kofeiininestettä on tottunut paljon kuluttamaan.

Niin, ja todettakoon vielä, että tutkitusti myös kissan silittäminen vähentää stressiä. Siitä vaan testailemaan, omalla tai naapurin katilla!

Kuinka moni opiskelevista lukijoistani kokee edellämainittuja oireita jokapäiväisessä elämässään? Osallistuiko joku tutkimukseen, osaisiko joku siis kertoa tarkemmin kysymyksistä?

Lähes kolmanneksella korkeakouluopiskelijoista on psyykkisiä vaikeuksia. He kokevat jatkuvaa ylirasitusta, tuntevat itsensä onnettomaksi tai masentuneeksi, eivät pysty keskittymään tehtäviin ja valvovat huolien takia.

Viidennes opiskelijoista kokee mielialansa, tulevaisuuden suunnittelemisen ja omat voimansa negatiivisiksi.

Tiedot selviävät valtakunnallisesta korkeakouluopiskelijoiden terveyttä kartoittaneesta tutkimuksesta, joka tehtiin nyt kolmannen kerran. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat olivat mukana ensimmäistä kertaa.

Merkittävää on, että psyykkiset ongelmat eivät ole enää lisääntyneet, kertoo ylilääkäri Kristina Kunttu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä. Niiden yleisyys on samalla tasolla kuin vuonna 2004, jolloin tutkimus tehtiin edellisen kerran.

Neljä viidestä opiskelijasta tuntee terveytensä hyväksi tai melko hyväksi. Kuitenkin päivittäin tai lähes päivittäin oireilee runsas 40 prosenttia opiskelijoista, naisista jopa lähes puolet.

Yleisimpiä opiskelijoiden kokemia oireita ovat niska- ja hartiakivut, vatsavaivat, iho-ongelmat ja väsymys.

Suurin muutos opiskelijoiden terveydentilassa on ylipainon lisääntyminen erityisesti miesopiskelijoilla. Kun vuonna 2000 neljännes yliopistoissa opiskelevista miehistä oli ylipainoisia, nyt heitä on jo kolmannes.

Ammattikorkeakoulujen miesopiskelijoista ylipainoisia on tätäkin enemmän, 41 prosenttia. Naisopiskelijat ovat miehiä tietoisempia terveellisestä ravinnosta. He syövät miehiä enemmän marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Maidonjuonnissa miehet päihittävät naisopiskelijat, ja saavat siksi naisia enemmän kalsiumia.

Tutkimukseen osallistui 5 000 alle 35-vuotiasta yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa.
Lähde: HS.fi

 • Idhren
  Kommentti Lähettäjä: Idhren
  06/02/2009 @ 21:53

  Allekirjoitan, stressi, uupumus, väsymys ja toisaalta nukkumisongelmat sekä “kokee mielialansa, tulevaisuuden suunnittelemisen ja omat voimansa negatiivisiksi". Vatsavaivoilta olen säästynyt kiitos terveellisen ruokavalion, niskoja ja hartioita pitäisi jaksaa jumpata ja joskus kun pääsisi liikkumaan ihan oikeastikin… Tai siis jaksaisi ja viitsisi.

  Olispa joku siliteltävä elukka.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  06/02/2009 @ 22:01

  Mammutin silittelyä?
  Jaksaminen ja viitsiminen on uskomattoman vaikeaa välillä, niin tärkeäksi kuin sen tietääkin.

 • Idhren
  Kommentti Lähettäjä: Idhren
  07/02/2009 @ 01:13

  Heh, mammutti kalpenee, kun poikkis tuo äitinsä luota kertomuksia pienestä ja maailman suloisimmasta kissaneidistä, joka on saanut joululahjaksi ikioman kantolaatikon, jossa on sisällä pehmuste, ja jossa neiti tykkää nukkua. Laatikko on sijoitettu sohvan viereen, ja sohvaan neiti välillä käykin teroittamassa kynsiään, kunhan päivätirsoiltaan jakaa. Aww…

 • astird
  Kommentti Lähettäjä: astird
  07/02/2009 @ 04:17

  No ilmankos ma en ole kovin masentunut enka sairas kun meilla on jopa 2 kissaa (ja kalojakin on).

  Toisaalta niina paivina kun astuu aamulla kissanoksennukseen, siivoaa paivalla kissankakkaa matolta, tuhlaa pienen omaisuuden niiden nirsoilijoiden ruokaan ja koittaa illalla leikata niiden typeryksien kynsia tuntuu silta etta kissaton elama se vasta stressitonta ja raukeaa olisi.

 • Jaana Merimies
  Kommentti Lähettäjä: Jaana Merimies
  07/02/2009 @ 08:04

  Kovin on tutun näköinen pörröpää tossa kuvassa…Multa kyllä löytyy lähes kaikki noista oireista, paitsi vatsa- ja iho-ongelmat. Säälikää ny mua kun mulla on niin vaikeeta!

 • Katja
  Kommentti Lähettäjä: Katja
  07/02/2009 @ 11:01

  Tuo kyllä syö uskoani kaikenlaisten radikaalien uudistusten ajamisesta, kouluruokailusta opintotukeen, kun seurauksena on pahoinvointivaltio.

  Minun aikanani arkkitehtiopiskelijat johtivat YTHS:n psyykkisten ongelmien tilastoa :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/02/2009 @ 16:23

  Idhren,
  aww tosiaan, kissanpennut on niin söpskiä. Hakkaavat jopa koiranpennut. Meillä on vaan tuo lihava rotikka (vaikka söpö on sekin)

  Astird,
  Nii-in, eläimellinen elämä ei aina ole helppoa. Mutta joo, jossain tutkimuksessa (tosin taisivat käyttää koeryhmänä vanhuksia) tulivat siihen tulokseen, että kissa vähensi masentuneisuutta.

  Jaana,
  Tutun näköinen? Kissa vai nainen? ;D
  Mutjoo, säälin.

  Katja,
  Eikö vain syökin? Melkein aina kun kyseessä on uudistus, takana yritetään kehittää jotain tiukempaa ja kustannustehokkaampaa… terveyden kustannuksella.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!