Ruokaa

Paitsi lampaat ja nukkuminen, elamässä on yksi muukin olellinen asia: ruoka.

En ole kummoinen ruoanlaittaja, mutta en myöskään kuole nälkään jääkaapin ja hellan välille. Bravuuri taitaa olla lohikeitto, jolle vieraat eivät vielä tähän mennessä ole nyrpistelleet. Keitot ovat muutenkin kivoja, heittää vaan kattilaan vettä ja asioita ja väittää sitä keitoksi, niin soppa on hanskassa. Tai jotain.

Eilen söin, tunnustettakoon, ensimmäisen varsinaisen kerran elämässäni sushia. Hyvää se toki oli, mutta ei niin tajunnanräjäyttävä kokemus kuin muutamat väittävät: se oli (raakaa) kalaa. Toisaalta, ehkä rivieralainen sushiketju ei anna parasta mahdollista kuvaa kyseisestä eväästä.

Töissä meillä on, onneksi, kanttiini. Koska minä laitan ruokaa vähän fiilispohjalta, en aina muista varata annoksesta "huomista lounasta varten". Ja täällä keskellä metsää ulkona syöminen ei oikeastaan ole vaihtoehto. Toisaalta, miksipä söisinkään, kun lämpimän ruoan saa sopuhintaan: Täydelle aterialle salaatin, lämpimän ruoan ja jälkkärin kanssa tulee hinnaksi noin 2,90 euroa. Vielä parempi oli kun tajusin, että ilman lihaa ateriasta tulee vielä halvempi. Alkusalaatti tai jälkkäri ja annos lämpimiä kasviksia mielen mukaan (tänään mm. täytettyjä tomaatteja ja munakoisoa) köyhdyttää ruokakorttitiliä 91 sentin verran. Vähemmän kuin kaksi kupillista kahvia. Hyvä syy olla suosimatta lihaa. Varsinaista vegevaihtoehtoa ei siis ole tarjolla, mutta käytännössä päivittäin listalla on esim. papuja tai perunalaatikkoa.

Perunalaatikkoa tosiaan. Kysyin tässä eräänä päivänä keittäjältä, jotta "mitä tuo on?"
"Patates finlandaises", suomalaisia pottuja. Oletettavasti näytin hieman hölmistyneeltä, mutta eväs tosiaan paljastui yksinkertaiseksi perunalaatikoksi. Munamaitoa ja pottuviipaleita.

Ruokaan liittyen, pitääpä ihan linkittää Kulutusjuhlan Twitterista bongaamani linkki päivän oudoimpaan uutiseen. Ei se roskaruoka sitten vissiin niin vaarallista olekaan, sillä 10 vaarallisimman ruoan joukkoon pääsivät mm. salaatti, pinaatti, tomaatti, jäätelö ja kanamunat. en vielä päässyt itseni kanssa yhteiymmärrykseen siitä, pitäiskö tuo uutinen lukea sarkasmitutka päälle käännettynä vai ihan vakavissaan. Joka tapauksessa, jonkun pitäisi kertoa ameriikkalaisille, että salaatin saa pestä ja kananmunat kypsentää ennen käyttöä. Tai että, avattua tonnikalapurkkia ei parane säilyttää lämpimässä.

 • Sarami
  Kommentti Lähettäjä: Sarami
  08/10/2009 @ 17:56

  Tuli nälkä! :)

 • Fifin maman
  Kommentti Lähettäjä: Fifin maman
  08/10/2009 @ 21:01

  Hesarissa oli pari päivää sitten juttu ranskalaisista, jotka olivat sairastuneet vakavaan ruokamyrkytykseen Suomesta ostetusta savusiiasta. Olivat kuljettaneet tyhjiöpakatun kalan kylmälaukussa kotiinsa 4h. ja säilyttäneet kalaa parisen viikkoa jääkaapissa kotonaan. Kala oli maistunut pahalta, mutta syödyksi se tuli joka tapauksessa. Nyt kärsivät, jos vielä ovat hengissä.
  Kuka aasi säilyttää mitään kalaa, paitsi tölkkiin pakattua, kahta viikkoa ja vielä syö sitä, vaikka luulisi jo hajun olevan riittävän etova!?

  Bon appetit!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/10/2009 @ 10:13

  Etenkin tuo “oli pahaa mut syötiin kuitenkin” -kohta on melkein koominen.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!