Vapautettua kirjallisuutta

Welcome to BookCrossing, where 763,552 people in over 130 countries come to share their passion for books with the world. Where books take on a life of their own. How? It's easy.

Tänään sitten kirjoitetaan siitä Jostakin Ihan Muusta.
Käsi ylös, kuinka monelle on BookCrossing on tuttu käsite? Minulle ei ollut.

BookCrossing on varsinainen kirjojen vapautusrintama. Rekisteröidytään viralliselle sivulle Bookcrossing.com. Luetaan kirja. Rekisteröidään kirja ja kiinnitetään siihen tunnusluvullinen etiketti. Jätetään kirja johonkin julkiselle paikalle, jonkun uteliaan löydettäväksi. Löytäjä syöttää, ainakin toivottavasti, löytämänsä kirjan koodin sivulle, ja näin kirjan matkaa maa(ilma)n ympäri voi seurata lähes reaaliajassa.

BookCrossing on myös kirjaklubi. Sivuilta löytyy arvosteluja vapautetuista kirjoista, keskustelua... suomenkieliseltä foorumilta tapaamisia kirjallisuuden ympärillä ja hauskoja vapautushaasteita.

Apua löytyy myös kirjanmetsästykseen. Kirjan vapauttaja voi täyttää ilmoituksen, jonka mukaan kirja on in the wild, ja niin uteliaat saavat käyttää vapaa-aikansa kirjan etsimiseen. Nancysta löytyisi kaksi kirjaa... pitäisiköhän ottaa kartta esiin ja käydä katsomassa? Entä blogini lukijat? Tämänpäiväisten tietojen mukaan Lontoon Covent Gardenissa on 32 villiä kirjaa, Pariisin Café la Placessa kaksi (13ème) ja Montrealin General Hospitalissa viisi kirjaa. Helsingin Sokokselta voi löytää kaksi ja Luzernin rautatieasemalta neljä opusta.

Tämähän on kuin lapsena aarretta etsiessä.

Kuvassa Jennyn vapauttama kirja Oslossa.


 • astird
  Kommentti Lähettäjä: astird
  17/04/2009 @ 17:05

  “Montrealin General Hospitalissa viisi kirjaa”

  Oliko tama vinkki mulle? :)

  Kuulin tasta vapautusrintamasta jostain muualtakin taannoin ja idea oli musta kiva. Tosin mahan ymmarsin sen vaarin, eli niin etta jatetaan vaan kirja jonnekin ja toivotaan etta joku sita arvostava sen loytaa. Oikeastaan se olisi romanttisempi vaihtoehto.

  Me jatettiin reililla “Europe On A Shoestring” Prahan junaan vahingossa, ja se harmitti niin paljon etta toivon todella etta joku sita tarvitseva sen sielta loysi.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/04/2009 @ 17:21

  Astird,
  En mää ketään muutakaan Mortrealista tunne. ;)

  Mut joo, periaatteessahan kirjan voi kanssa ihan vain jättää esille, ilman mitään vinkkejä, vain sen kontrollilapun kanssa.

 • Mikri
  Kommentti Lähettäjä: Mikri
  17/04/2009 @ 18:20

  Muistan kuulleeni tästä joskus ennenkin, mutta lähempää tuttavuutta en ole vielä tehnyt. Täytyykin heti käydä kurkkaamassa laittamasi linkit. Pitäisikö ottaa missioksi suomalaisen kirjallisuuden levittäminen Ranskaan :)

 • karkumatka
  Kommentti Lähettäjä: karkumatka
  17/04/2009 @ 23:06

  Itse törmäsin yhteen Book Crossing -kirjaan pari kolme vuotta sitten. Kyseessä oli alaani käsittelevä kirja, ja löysin sen silloisen työpaikkani aulasta.

  Otin kirjan mukaani, rekisteröin sen löytäneeni, mutta en ole kirjaa vieläkään lukenut. Tällä hetkellä se makaa Suomessa jossain tavaroideni joukossa äitini kellarikomerossa.

  Olen paha ihminen.

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  18/04/2009 @ 02:18

  Kiva tuokin tietää. Jos vaikka sattuisi kirjan löytämään niin ei heti kiikuta sitä löytötavaratoimistoon…

 • Stello
  Kommentti Lähettäjä: Stello
  18/04/2009 @ 03:12

  Mulla on kylla profiili siella, mutta harvoin kayn missaan mista vapautettuja kirjoja voisi loytaa, eika Bray ole muutenkaan aktiivinen silla saitilla (tai ainakaan viime visiitillani saitille). Itselleni on myos kamalan vaikeaa luopua kirjoista, eli taytyy myontaa etten ole ainakaan viela vapauttanut yhtaan..

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/04/2009 @ 12:02

  Hauska kuulla, että muutamat ovat jo törmäilleet vapautettuihin kirjoihin. Kyllä se siitä vielä vilkastuu, toivotaan ainakin, jopa Brayssa.

 • Salla
  Kommentti Lähettäjä: Salla
  23/04/2009 @ 14:01

  Hep! Tampereen-vuosina tuli BookCrossingia harjoitettua ahkerastikin, nykyään olen laiskistunut lähinnä lähettelemään kirjoja postissa bookray-muodossa. Mutta onhan se metsästys jännää. :) Profiili löytyy nimellä SallaH (kuinka mielikuvituksekasta).

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!