Vastauksia, vastauksia

Eli, luvassa vastauksia Suuren Juhlapostauksen kysymyksiin. Yritin jaotella niitä vähän eri luokkiin, mutta katsotaan nyt... Ja ehkä jopa useampaan tekstiin, että jonkinlainen roti säilyisi.

Ranska

- Miten sait Ranskaan muuttaessasi roudattua sinne kaikki vaatteesi ja muun henkilökohtaisen omaisuutesi?

Noh siis, alunperin tulin maahan yhden ison ja yhden pienen matkalaukun kanssa. Loput vaatteet ja paljon muuta on tuotu vähitellen Suomen-matkojen myötä. Tosin, kotona vanhempien luona on vielä paljonkin omaisuuttani, niistä haaveilisin joskus saavani mukaani mm. polkupyörän, kirjani, joitakin astioita ja lempparinojatuolin.

- Onko sinulla Ranskassa Carte vitale ja mutuelle ja jos, niin miten hankit ne?

Carte vitale eli sairausvakuutuskortti on nykyään. Sen saa jo 60 tunnin, eli käytännössä parin viikon työskentelyllä, jos ei ole sen työnteon ulkopuolella opiskelija Ranskassa. Sitäpaitsi jos tekee töitä EU-maassa, Kela ei vastaa vakuutuksesta, vaan expatriaatin pitää hankkia paikallinen sairausvakuutus. Avauduin asiasta taannoin ihan pidemmän kaavan mukaan.

Mutuelle:a, eli vapaaehtoista lisävakuutusta ei toistaiseksi ole, harkitsen tässä ikuisuusprojektina ns. CMU complementairen, eli "köyhien lisävakuutuksen" hakemista.

- Oliko sinulla Ranskaan tullessasi opiskelu- tai työpaikka valmiina vai etsitkö ne vasta myöhemmin?

Jeps. Tulin maahan puolivaihtarina. Täkäläisessä yliopistossa olin normaaliopiskelijan statuksella, Jyväskylän yliopistolle vaihtari. Mitenniin selustan turvaamista?

- Kuinka pitkäksi aikaa alun perin ajattelit muuttavasi Ranskaan?

Edellisestä vastauksesta käy ilmi, että aikomuksena oli olla paikalla vuodesta määrittelemättömään aikaan. Turvailin tosiaan selustaani (mm. Jykylän kämppä oli alivuokralla), jos haluaisinkin palata takaisin.

- Missä asioissa olet ranskalaistunut?

Hmm. Kykenen syömään makean aamupalan enkä välttämättä kanniskele henkilöpapereita mukanani mennessäni baariin tai alkoholia ostamaan. Pidän viinietikkaisesta salaatinkastikkeesta ja siitä että kirjat ja aikakauslehdet ovat halpoja. Teitittelen varsin automaattisesti ja oletan, jopa Suomessa, että minua kaupan kassalla tai pankissa teititellään (en siis vaadi moista, kunhan aina hämmennyn kun joku sinutteleekin).

- Aina sanotaan, että suhde vieraaseen paikkaan muuttuu ajan kuluessa: ensin on kuherruskuukausi, sitten tulee angstijakso, jolloin kaikki ärsyttää ja on huonosti, ja lopuksi seuraa ns. normalisoitunut suhde.. [- - -] mutta kysynpä silti, onko suhteesi Ranskaan paljon muuttunut?

Joudun myöntämään, että alku oli hankalaa, ja kuherruskuukausi tuli vasta Strasbourgiin muuttaessa. :D Suhteeni Ranskaan ei ehkä ole kovinkaan paljoa muuttunut, vaan ennemminkin suhde ranskalaisiin ihmisiin on normalisoitunut vähitellen. En enää arkaile aksenttiani ja istu mykkänä kun en ymmärrä ketään. (Kerrottakoon siis, että olen ranskan kielen kanssa kuin huonokuuloiset: minulle pitää puhua päin, jotta saan selvää, selän takana sanotut asiat puuroutuvat, ja sitteen ollaan silleen 'Hein?')

- Mitä asioita on vaikeinta ymmärtää ranskalaisessa kulttuurissa ja tunnetko itsesi ulkopuoliseksi tai kohdellaanko sinua ulkomaalaisena?

Ranskassa on melkoisen vaikeaa ymmärtää tiettyä yhteiskuntaan juurtunutta suorituskeskeisyyttä. Kolmivuotiaana kouluun, 17-18 -vuotiaana yliopistoon, kaksikolmosena maisteri ja sitten URA jonka pitää päättyä cadren (johtavalla paikalla oleva) statukseen. Liioittelen tietysti hiukan, eivätkä kaikki ihmiset samalla tavalla asennoidu, mutta välillä tunnen itseni wanhaksi just ja just kandin suorittaneena hortoilijana. Toisaalta, suoritusyhteiskunta myös tiputtaa hirvittävän helposti kelkastaan ne, jotka ovat syntyneet väärään esikaupunkiin.

Jälkimmäiseen: olen itse asiassa ollut yllättynyt siitä, miten vähän ulkomaalaisena minua pidetään. Tai oikeammin, miten positiivisesti ulkomaalaisena. Koulutetulla suomalaisella, tai ylipäätään "rikkaasta länsimaasta" tulevalla on ihan erilainen asema kuin afrikkalais- tai itäeurooppalaissiirtolaisella. "Kun teillä on niin hyvä koulu ja te olette niin kielitaitoisia."

- Entä mitkä ovat sellaisia asioita, joita arvostat ranskassa ja joilla muuttaisit suomalaista kulttuuria, jos se olisi mahdollista?

Tietysti tännekin mahtuu monenlaista rykijätä, mutta noin ylipäätään ranskalaiset ovat juuriltaan melkoisen kirjavaa kansaa, ja monet osaavat suhtautua hämmentävän luonnollisesti erilaisuuteen. Tietysti asia pitää laittaa kontekstiin, ja olla kyselemättä maahanmuuttokommentteja Elsassin peräkylistä, mutta ainakin kaupungeissa elävät ihmiset ovat kasvaneet tietynlaiseen automaattiseen monikulttuurisuuteen.

Nyt talouskriisin aikaan on myös ollut mukava huomata, että ranskalaiset osaavat pitää kynsin hampain oikeuksistaan kiinni. Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka jatkuva lakkoilu tympii, mutta ainakaan eivät niele kaikkea aivan itsestäänselvyyksinä. Vallankumouksen mielialasta on vielä jotain jäljellä.

- Mikä on kaikkein kliseisin ranskalaisin kokemukseksi? (esim. olet syönyt patonkia ja sammankonreisiä baskeri päässä eiffel-tornin alla)

Hmm, tätä pitääkin ihan miettiä. Ehkä kovin arkipäiväisesti se, kun pari kesää takaperin leirintäalueella töissä ollessani heräsin toisinaan hieman tavallista aiemmin, ja menin lämpimänä kesäaamuna ostamaan croissantin aamiaiseksi klo 5:30 aukeavasta leipomosta. Tai se, kun juo halpaa punaviiniä Pariisissa, halvan hotellin hieman rähjäisessä huoneessa.

Ja sitten vielä matkailuvinkkejä...
- Voisitko ystävällisesti listata joitain suosikkipaikkojasi Pariisissa.
- Mitä kohteita suosittelisit viikonloppumatkailua suunnittelevalle?

Paris, houlà, mä olen melkoisen huono Pariisinopas, kun käyn siellä melkein aina vain jollain asialla. Mieleen ovat kuitenkin jääneet Montmartren alue (Sacré Coeur -kirkon juurelta näkee kauas, kun en uskalla kiivetä Eiffeliin) ja Père Lachaisen hautausmaa. Molemmat mieluiten hyvällä ilmalla. Musée des Arts Décoratifs oli myös positiivinen yllätys, sijaitsee Louvren siivessä. Seuraavan reissun tavoitteena olisi sitten päästä Versailles'iin saakka.

Viikonloppumatkalle mä lähtisin kiertämään Loiren jokilaakson linnoja (alla kuvassa Chenonceau), tai syksyllä Elsassin viiniteitä. Myös jonkun luomufarmin majatalo jossain keskellä ei-mitään houkuttelisi. Vuohia ja luontoa, aww.


- - -

Huh, hengästyin niin, että jätän loppuihin kysymyksiin vastaamisen huomiselle. Jatkoa siis luvassa, mutta sitä ennen kuitenkin vielä hieman tietoteknistä apua:

Tiedustelen vielä seuraavaa: Miten olet saanut tuonne osoitekentän vasempaan reunaan suloisen lampaankuvan?? Mulla näkyy vain tylsä Bloggerin logo. Jossain toisessa blogissa oli samalla paikalla kärpässieni. Onko olemassa joku nettisivu tms., josta voi ladata haluamansa kuvan?

Kyseessä on ns. favicon, eli pikkukuva, joka näkyy osoitepalkin vieressä, selaimen välilehdissä ja vaikkapa sivun nimen vieressä jos sivu talletetaan kirjanmerkkeihin. Sen laittaminen sivulle ei vaadi suuria ohjelmoijan kykyjä, ainoastaan ihan pikkuisen kuvankäsittelyä ja jonkinlaisen paikan jossa tallentaa kuvia. Laitan tähän ihan kädestä pitäen -ohjeet, lähinnä Bloggeria varten, mutta toimivat toki muillekin nettisivuille.

1) Valitse tai piirrä sopiva, selkeä kuva. Kuvasta tulee pieni, joten sen kannattaa olla mahdollisimman yksinkertainen. Pienennä kuva kuvankäsittelyohjelmalla kokoon 16 x 16 pikseliä.

2) Tallenna kuva nimellä favicon.jpg tai favicon.ico. ICO-päätteinen on se perinteinen, mutta jiipeginkin pitäisi toimia.

3) Siirrä kuva johonkin kuvapalveluun. Vaikka Tinypiciin tai Bloggerin ohessa olevaan Picasa-palveluun. Muista toki määritellä kuva julkisesti näkyväksi, muuten siitä ei juuri ole apua.

4) Siirry blogisi hallintapuolella "ulkoasu"-välilehteen, ja siellä "HTML-koodin muokkaamiseen". Etsi heti koodin alkupuolelta favicon-tagi-litania.

5) Lisää heti edelläolevan jälkeen seuraava rivi, jossa toki korvaat esimerkkikuvani osoitteen oman kuvasi osoitteella:
favicon opastus

6) Esikatsele ja tallenna. Homman toimivuudesta Bloggerilla ei ole takuita, mun ex-blogin kohdalla ainakin tökki, joillain muilla toimii. Riippuu nähtävästi kuun asennosta ja maan magneettikentistä. Selaimen välimuistin tyhjennys saattaa myös auttaa.

EDIT: Korjasin vähän, näillä ohjein pitäisi toimia Bloggerilla. Muulla alustalla favicon-koodin voi lisätä melkein minne tahansa head-tagin sisään.

 • karkumatka
  Kommentti Lähettäjä: karkumatka
  25/03/2009 @ 16:02

  Asustelet siis melko lähellä Alsacen (=Elsassin) viinialuetta (la route des vins), eikö niin? Ehkä osaisit eli joutaisit vastata vielä tähän…

  Olen suunnitellut vierailua viinitiellä connoisseur-ystäväni kanssa. Tiedätkö, miten siellä kannattaa liikkua? Auto kai olisi paras, mutta koska vain toisella meistä on ajokortti ja olemme melkoisessa kestopöhnässä kuitenkin, niin… Tankojuoppous olisi kai hauskaa sekin, mutta milläs me ne viinit kuskataan? :)

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  25/03/2009 @ 16:15

  Kiitos jälleen kerran rautalankaisista ohjeista! Nyt pitäisi blogini yhteydessä näkyä pienen pieni Mirkku. Ei siitä kyllä selvää saisi, jollei muusta kontekstista osaisi epäillä, että mulla on mopsi faviconina.

  Oli tosi jännä lukea sun vastauksia! Mulle ei ole kukaan kertonut, että voisin saada Carte vitalen, vaan aina on SS:sta käsketty lähettää kopio Kelan kansainväl. sk-kortista. Toisaalta sä ilmeisesti asut ihan virallisesti Ranskassa, ts. olet kirjoilla siellä (?), kun taas minä en ole koskaan tehnyt mitään virallista ilmoitusta oleskelustani. Olisi varmaan pitänyt tehdä, mutta eipä kukaan ole tähän mennessä tullut kyselemään, kauanko olen E:n nurkissa kerrallaan
  asustellut.

  Saako vielä esittää yhden lisäkysymyksen? Miten sait aikanaan lentolipun hankittua niin, että sulla oli yhdensuuntainen matka tai määrittelemätön paluu? Itse olen yrittänyt hankkia lippua sekä Finnairilta että Air Francelta niin, etten tiedä paluupäivämäärääni, mutta mulle on aina sanottu, että paluu on pakko ottaa tai lippu maksaa reilusti yli 1000 euroa.

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  25/03/2009 @ 16:17

  ^SV-korttia siis tarkoitin, as in “sairausvakuutus". Mistäköhän mä tuon k:n tuohon kehitin…?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  25/03/2009 @ 17:25

  Karkumatka,
  Kyllä se vain taitaa olla auto ainoa fiksu ajoneuvo. Tosin, en tiedä järjestääkö joku yhtiö jotain bussimatkoja…? Ja jos auton vuokraa, kannattaa se ehdottomasti ottaa Saksan puolelta, tulee selkeästi halvemmaksi. Näh, palkaatte Sannan tai mut kuskiksi :D

  Fifi,
  tosiaan, CPAM kyllä korvaa jos lähettelee papereita. Ongelma tulee siinä kohdassa, jos Kela saa korviinsa, että olet ollut TÖISSÄ Ranskassa. (Esim. veroilmoituksen tai jonkin kautta). Työssäoloajalta ei sosiaaliturvaa sovelleta. Lomalainen tai muu hengaaja saa Suomen sos.turvan.

  Hmm. Kyllä mä alussa varailin ihan vain menolippua. Siis en mitään avointa paluulippua, vaan ihan vain menolippua ilman paluuta. …Tosin, Kilroy Travelsilta voi kysellä avoimia paluulippuja. Ehkä. EDIT: joo Kilroylta näyttää saavan pelkkiä menolippuja sopuhintaan.

 • Nana Q.
  Kommentti Lähettäjä: Nana Q.
  25/03/2009 @ 20:38

  Hei, mielenkiintoinen postaus! Minäkin haluan maahan, jossa kirjat aikakauslehdet ovat halpoja ja aamupala haetaan lähileipomosta… Mutta mistäköhän tuo suorituskeskeisyys on tuollaiseen paratiisiin luikerrellut? Tämä oli uutta, täytyy pistää Ranska-mielikuvat uusiksi.

 • mireval
  Kommentti Lähettäjä: mireval
  26/03/2009 @ 21:18

  Kiva lukea näitä sun vastauksia!

  Noista yksisuuntaisista lentolipuista, niitä myy ainakin halpalentoyhtiöt kuten airberlin. eri juttu sitten minne niillä pääsee… ranskaan kumminkin. kuten hki-nizza, ehkä se sopisi sun suunnitelmiisi, fifi?

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!