Kelluen maailman ympäri... noin 80 päivässä

Nahkasaappaat toimivat, jopa pikkupakkasessa.
Tai, eivät nämä tätä pikkupakkaseksi kutsu, viime yönä olin virallisesti Ranskan kylmimmässä kaupungissa.

Mutta, asiasta lämpimämmille vesille.

Täällä Ranskassa on seurattu jo lähes kahden kuukauden ajan varsin erikoista joka kolmas vuosi järjestettävää urheilutapahtumaa: Vendée Globe. Globaali nimi kätkee taakseen kisan, jossa yksinpurjehditaan maailman ympäri.

Pitää olla pääkoppa kunnossa.

Ranskan rannikolta Vendée:sta pitää selvitä pallon ympäri todellakin yksin. Sans éscale, sans assistance. Eli ilman pysähdyksiä ja ilman apua. Muutama kuukausi yksin merellä näkemättä ketään, hurjaa. Myöskin mahdolliset veneen korjaamiset pitää hoitaa itse. Jos siihen ei pysty, ei auta kuin tulla maihin ja keskeyttää.

Tällä hetkellä sakki seilaa jossakin Cap Hornin seutuvilla. Pisin osa matkasta on siis jo ohi, sillä tellus kierretään ympäri laskeutuen Atlanttia Etelä-Afrikkaa kohden, kiertäen Hyväntoivonniemen ohi Australiaa päin ja lopulta suunnaten Tyynenmeren läpi takaisin Atlantille. Pitkälti päälle 40 000 kilometriä.

Joka tapauksessa, parina viime päivänä on eletty draamaa. Ranskalainen Jean Le Cam haaksirikkoutui, ja lähes vuorokauden ajan ei ollut tietoa, onko mies vielä hengissä. Lopulta eräs kanssakilpailija, Vincent Riou, onnistui noukkimaan mukaansa miehen, joka oli viettänyt tuntikausia veneensä alla kuivapuvussa (vai miksi sitä nyt kutsutaankaan). Tarinalla on siis onnellinen loppu. Tai lopun alku.

Pelaustusrytäkässä Riou nimittäin hajotti oman veneensä maston, niin, etteivät miehet saaneet sitä enää korjattua. Viimeisimpien tietojen mukaan kilpailun tuomaristo harkitsee poikkeusluvan antamista, jotta venhe voitaisiin korjata maissa ja PRB:n edustaja pääsisi jatkamaan matkaansa maailman ympäri... ehkä noin 80 päivässä. Mies voitti Vendée Globin edellisellä kerralla, tällä kertaa luvassa taitaa olla lähinnä humaani onnistuminen.

Ei ole huono sekään.

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  07/01/2009 @ 17:24

  Humaanisuutta on vielä maailmassa, jeh, seurattiin tuota uutista täälläkin. Mahtoi olla pitkä ja kylmä yö veneen alla.
  Teilläkin siellä kivat pikkupakkaset, hytisyttää jo. Marseillessakin näytti vaihteeksi aika nätiltä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/01/2009 @ 18:46

  Pakkasista selviäisi muuten ihan pukeutumalla, mutta pyörän lukko tuuppaa jäätymään. Ei edes se lukko-osa itse, vaan ne kaksi erillistä osaa toisiinsa…

 • Sanna
  Kommentti Lähettäjä: Sanna
  07/01/2009 @ 19:03

  Missähän kuplassa minä mahdan elää, kun en assieesta oo kuullukkaan :O Onneks on sun blogi :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/01/2009 @ 19:28

  Niin noh. France Info -addiktio hoitaa melko paljon. Aamulla kuulee ihmeellisiä asioita. :D

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  12/01/2009 @ 11:22

  Entäs se yksi onneton purjehtija, joka katkaisi koipensa moneen osaan ja makasi tuntikaupalla veneensä kannella ennen evakuointia? Hullujen hommaa, sanon minä…

  Terveisiä kylmästä Provencesta kylmääkin kylmempään Alsace-Lorraineen!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/01/2009 @ 13:53

  Hulluja ovat. Mitä niitä on jäljellä, 12 kolmestakymmenestä?

  Terkkuja sinnekin!

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!