Ranskalainen verokarhu on pahasti eksyksissä

Pomme totesi tehneensä veroilmoituksen.
Äjähti sitä lukiessa mieleen, että minunkin pitäisi tehdä.

Ei huolta, surffasin verohallinon sivuille ja kuten muistelinkin, internetissä ilmoitettaessa on vielä useampi päivä aikaa... Kaivoin paperit esiin, löysin viimein oikean linkin, ja...

Se systeemi on niin paske, että oikein itkettää.

Jotta voisi tehdä veroilmoituksen netissä, pitää hallussa olla edellisvuotinen verotuspäätös, veronumero JA "numéro télédéclaration", eli "netti-ilmoitusnumero". Noista viimeistä ei löydy verotuspäätöksestä, vaan uusimmasta ilmoituslomakkeesta, joka on lähetetty kotiin. Paitsi että "koti" on viimeisimmän veroilmoituksen osoite, ja arvatkaa onko tuntematon bloggari muuttanut tällä välin.

Eläköön keskitetty osoitetietojärjestelmä!

...jos en ilmoittaisi ollenkaan. Tuskin ne minua löytäisivät kun eivät edes saa papereita oikeaan paikkaan, eivätkä viimevuotiset tuloni edes taida verotusrajan yli yltää. Mutta sitten en kyllä maksaisi myöskään tämänvuotista asuntoveroa, ja olisin paha ihminen.

Huoh. Vaikeaa on.

Elävästi tulee taas mieleen viimesyksyinen episodi, kun Strasbourgin keskussairaala uhkasi lähettää ulosottomiehen maksamattoman laskun takia... Osoitteeseen, jossa en ollut asunut enää kuukausiin, ja jossa asuvat eivät varmasti tienneet mistä minut tavoittaisi. Että onnea yritykseen vaan.

[Kuva: You better do your taxes, mama.
CC-lisenssillä.]

 • mireval
  Kommentti Lähettäjä: mireval
  30/05/2009 @ 09:22

  Jos yhtään lohduttaa, niin voin kertoa ettei se Suomenkaan osoiterekisteri kauhean hääppöinen ole… Kävin pitkästä aikaa sairaalassa ennen tänne tuloani, ja heidän tiedoissaan olin yhä tyttönimelläni ja osoitekin oli joku kymmenisen vuotta vanha! Olin enemmän kuin puulla päähän lyöty ;)

 • juanita
  Kommentti Lähettäjä: juanita
  30/05/2009 @ 11:46

  voi jestas, saan näppylöitä, kun vaan ajattelenkin eri lomakkeiden täyttelemistä, sen verran tuskaantunut olen joskus ollut kelaan. ja vaikuttaa suomen postissakin olevan vaikeaa, sillä tein kääntösopimuksen postin kanssa, että lähettävät vanhaan osoitteeseen menevät postit tänne, niin eikös sinne vanhaan osoitteeseen oo kuitenkin mennyt edelleen postia. onneks osoitteessa on kuitenkin kiva uusi asukki, joka on jaksanut informoida niistä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  31/05/2009 @ 00:16

  Eh, mä oon saanu kaikki mahdolliset paperit veroista ja kelalta Suomesta saakka tänne, mutta parinsadan kilometrin matka ei onnistu :)

 • Pupuce
  Kommentti Lähettäjä: Pupuce
  31/05/2009 @ 08:43

  Meillä onneks firman kirjanpitäjä tekee myös perheenkin veroilmoitukset, mutta on niissäkin aina jotain ihme kämmejä. Osoitetta oon yrittäny vaihtaa kyseiseen läpyskään jo useamman kerran, mutta aina se pysyy samana vanhana ja vääränä mutta taxe d’habitation tulee kuitenkin oikeaan osoitteeseen. Samoin miun nimi on milloin mitäkin. Oh well, suurpiirteistä kuten aina täällä, mutta näissä asioissa haluaisin olla aika jämpti…

 • pomme
  Kommentti Lähettäjä: pomme
  31/05/2009 @ 16:06

  Just siksi teen vielä paperiversion; voi ainakin olettaa, että kun sen pudotan verottajan postiluukkuun, se menee perille…en luota vielä tippaakaan nettiversioon - siitähän olisi saanut 20€ alennusta veroista , no joo.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/06/2009 @ 15:17

  Kyllä mä sinänsä nettiversioon luotan, ei siinä mitään, mutta pitäis saada kaivettua se numero jostain. Puhelimeen on vaikia päästä läpi tällä hetkellä.

  Mut noh, on tuota vielä 11. päivään aikaa.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!