Onko vesi märkää silloinkin, kun siihen ei ole kosketuksissa?

Kemikaalicocktailin Noora kirjoitti eilen pullovedestä.

Tunnustan hetisuoraan olevani paha ihminen. Ostan satunnaisesti vesipullon, sillä muovinen pullo kestää laukussa pyörittämistä lasista paremmin. Ja onhan se välillä vaihdettavakin.

Tosin, pahan ihmisen lisäksi olen myös rasittava: töissä naisihmisille ei tunnu ruokailun yhteydessä kelpaavan mikään muu kuin pullovesi. Valistin laborantteja muovipullojen ympäristövaikutuksista: 52 miljardia litraa öljyä vuodessa pelkästään vesipulloihin. Lähteenä *tämä* video. Ei nyt ehkä ihan luotettavin ja objektiivisin lähde, mutta shokkiefekti toimii. "Labran uusi qualiticienne on vielä kaiken lisäksi ympäristöhörhökin", mahtavat ajatella.

On totta, että monella kulmalla maailmaa vesijohtovettä ei parane juoda, eivätkä Suomessakaan kaikki omista kaivoistaan kovin hyvää vettä saa... saatika silloin, jos putket ovat Aatamin aikaisia. Tai sattuu asumaan Nokialla...

Silti, isolle osalle suomalaisia - tai ranskalaisia - pulloveden juominen on silkkaa prameilua. Suomen pohjaveden laatu on yksi maailman parhaista, ja Ranskassakin vesijohtovesi on maan tarkimmin laatuseurattu elintarvike. Maiden "vesifirmat" perustavat laaduntarkkailunsa Maailman Terveysjärjestön (WHO) juomavesisuosituksiin.

Ei se H2O silti kaikkialla Ranskassakaan samaa ole. Strasbourgin alueella on niin pirun kalkkista vettä, että kylppärin seinät pitää hangata viinietikalla ja veden- ja kahvinkeittimet putsata kalkista vähintään kerran viikossa. Pesukoneesta puhumattakaan. Ratkaisuja on kuitenkin muitakin kuin pullotettu vesi: lähinnä kaikenlaiset sihlauskannut. Minä hankin aikanaan Britan, ja ostos osoittautui mainioksi. Nykytilanteessa se tosin on vähän liioittelua. 150 kilometriä länteen, ja ollaan ihan toisessa maassa. Täällä vesi on pehmeää.

Juomakelpoista vettä ilmeisesti oppii arvostamaan vasta, kun sitä ei enää ole saatavilla. Niinhän nuo ennustavat, että seuraavat maailmansodat käydään vedestä, öljyllä kun ei paljoa tee ilman kevyempää nestettä...

[Kuva: J.C.Rojas, tällä lisenssillä.]

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  20/01/2009 @ 16:34

  Meriveden käyttöä voisivat kehittää enemmänkin, ilmaston lämpeneminenhän nostaa ne kohta yli äyräittensä.
  Meillä on onneksi juomavesi pulloissa, huh, vaikea olisi ruveta litkimään sitä ruskeaa mönjää mikä aika ajoin pulppuaa hanasta…

 • maurelita
  Kommentti Lähettäjä: maurelita
  20/01/2009 @ 17:26

  Katsottu ja klikattu ; huh huh. Minulla on punainen brita, hiphei.

  Mitens tuo ilmastonlämpeneminen vaikuttikaan meren suolaisuuteen, tulee entistä suolaisemmaksi eikä heijasta pois auringonsäteitä jne ??!

 • Jame
  Kommentti Lähettäjä: Jame
  20/01/2009 @ 18:03

  Kiitos!!! Minähän hankin tuollaisen ja siirrymme pois pulllovedestä. Meillä vesi on kanssa niin kalkkista, että viikossa on vedenkeitin ihan valkoinen ja sitten niitä palasia irtoilee ja lilluu vedessä(näyttää ällöttävältä). Paikallinen hanavesi on kyllä muuten ihan ok (tosin pahaa mutta siihen kai tottuu).Ikivanhan talon putket vähän mietityttävät mutta keittiön vesi on aika kirkasta, kylppärissä oudomman näköistä hmm… Ollaan juotu lähinnä kalkin vuoksi pullovettä, mitä on muuten tosi tuskaista kanniskella kotiin yhtään isommalle perheelle.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  20/01/2009 @ 19:29

  Sirokko,
  Olisi kyllä melkoisen rahan arvoista kehittää edullinen keino meriveden puhdistamiseksi. Siinä olisi patentti jolla rikastusi melkoisesti.

  Maurelita,
  Mullei oo mitään käsitystä miten mahtaa suolaisuuteen vaikuttaa, meribiologia vielä vähän heikoilla… :D Mun Brita on ihan vaan musta.

  Jame,
  Kalkkisuus on kyllä ongelma sinänsä. Se on ihan totta, että pulloveden juominen on kaiken lisäksi raskasta: niitä pulloja pitää kuitenkin kantaa kotiin melkoinen määrä. Britalla ja niillä suodatinpatruunoilla on hintansa, mutta on se ekologisempaa ja kätevämpää kuitenkin. En tiedä missä asutte (Lux?), mutta esim. Saksan DM-ketjusta saa puolta halvemmalla ei-merkkituote-patruunoita.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!