Vieras ja blogin olemassaolon sietämätön keveys

Meillä on, eilisillasta saakka, vieras.
Erikoinen siinä mielessä, että aivan vieras, mutta sukua.
Nimittäin L:n veli. Tai noh oikeastaan velipuoli joka asuu toisella puolen maata. Pojat ovat viimeksi nähneet toisensa joskus kymmenen vuotta takaperin.
Tuommoinen 18-vuotias lukion viimeistä luokkaa käyvä nuorisoihminen. Ei meillä ihan hirveästi ole puhuttavaa keskenämme, mutta sujuvasti näyttävät veljekset ainakin Xboxia pelaavan.

Asunnossa on siis ahdasta. Kolme ihmistä ja kissa alle-neljässäkymmenessä-neliössä on yllättävän paljon. Ei tuo vaativa otus ole (poika siis, ei kissa), joten eiköhän tästä hengissä selvitä.

Veljesket kuin ilvesket.

Mari Koo kirjoitti taannoin blogien merkkipäivistä ja niiden muistamisesta. Itselle aihe on siinä mielessä ajankohtainen, että sivupalkissa rakskuttava kävijalaskuri lähetyy hitaasti mutta vakaasti kolmeakymmentätuhatta.

30 000 kävijää noin puolentoista vuoden aikana. Keskimäärin 80 - 100 päivässä. Olisin voinut oppia kaikkien lukijoitteni etunimen tänan aikana jos olisin halunnut. Tuntuu melkoisen hurjalta, että Suomen suosituimmissa blogeissa saattaa olla sama kävijämäärä päivän, tai parin-kolmen aikana.

Kieltämättä lukijamäärä saa kysymään itseltään "Miksi minä tätä oikein kirjoitan?" Mitä ihmeen hyötyä maailmalle on siitä, että jossain niinkin rajatussa ryhmässä kuin suomalainen blogistania on muutama satunnainen ihminen joka minun hörinöitäni lukee? Epäusko iskee, ja edes perhosen siivenisku -teorioista ei juuri ole hyötyä.

Itselleni? En helkatissa. En kuulu niihin ihmisiin, jotka "pukeutuvat nätisti ihan itseään varten", "meikkaavat ihan itseään varten", "kirjoittavat blogia ihan vaan itselleen". Jos minua ei näkisi kukaan muu kuin minä itse, luuhaisin päivät verkkareissa enkä koskisikaan meikkipussiin. Blogi on ehdottomasti julkista kirjoittamista. Jos kirjoittaisin vain itselleni, en luuhaisi oman domainin alla, saatika julkistaisi mitään.

Kotiväelle ja kavereille? En tätäkään. Jos kirjoittaisin vain "kirjeitä kotiin", sähköposti toimisi oivasti. Toki blogilla vältän muutaman sähköpostin kirjoittamisen, laiska kun olen.

Minua ei haittaisi yksi nolla lisää lukijamäärissä. Sitä varten vain tarvittaisiin jotain aivan muuta kuin mitä blogini on. Mutta mitä? Mikä olisi se salainen resepti? Täsmäblogi? Tiettyyn aiheeseen keskittyvät blogit, vaikka välillä harhautuisivatkin sivuraiteille, hankkivat keskimäärin enemmän itse aiheesta kiinnostuneita lukijoita, intohimo on pop. (Eikä energinen ja mielenkiintoinen kirjoitustapakaan haittaisi...) Mutta mistä ihmeestä ihminen voi kirjoittaa, kun intohimoina ovat lähinnä lampaat ja nukkuminen? Jokaisesta mielenkiintoisesta aiheesta joku on jo ottanut enemmän selville ja kirjoittaa paremmin kuin minä.
-Muodista en tiedä tuon taivaallista, sen voi jokainen Tavan puolelta todeta.
-Virkata tai neuloa en osaa.
-Politiikkaan ja päivän kysymyksiin tarvitsisin suhteen toisen osapuolen apua, ja siinä tapauksessa suomenkielinen kirjoittaminen olisi heikkoa.
-Ympäristöasioistakin jo moni kirjoittaa paljon osuvammin.

Tuntematon Bloggari taitaa olla tuomittu blogielämänsä loppuun saakka kovin keskinkertaiseen ulkosavolaisuuteen.

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  18/02/2009 @ 09:56

  Olen itsekin usein pohtinut samoja asioita. Miten houkutella blogiin lisää lukijoita ja/tai tilaajia Blogilistalla? Yhteen asiaan keskittyminen voisi auttaa, mutta ongelma omalla kohdallani on se, että minua intohimoisesti kiehtovat aiheet eivät takuulla kiehdo ketään muuta. Siksi oma blogini rönsyilee mopseista Mireillen kautta ranskalaiseen elämänmenoon ja sieltä taas takaisin, parin sivupolun kautta tietenkin.

  Olen tahallani välttänyt ns. tärkeiden asioiden (politiikka, ympäristö yms.) käsittelyä, koska tietoni ja mielenkiintoni eivät siihen riitä. Oikeita asiablogeja löytyy varmasti riittävästi niille, jotka sellaisia haluavat lukea.

  Minusta parhaat blogit ovat juuri tällaisia sinun blogisi kaltaisia: eläväisesti kirjoitettuja juttuja milloin mistäkin, ilman mitään tiettyä ehdotonta punaista lankaa tahi toimituksellista linjaa. Yhden ainoan asian blogit muuttuvat varsin todennäköisesti jossain vaiheessa tylsiksi.

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  18/02/2009 @ 11:32

  Bloggarin ikuisuuskysymyksiä, mitä miten ja miksi.
  Siksi että tällaista sujuvasti kirjoitettua lammasblogia haluaa joku käydä lukemassa jo senkin takia että tietäisi, että siellä jossakin nukkuu toinen ihminen joka miettii ihan samoja asioita kuin itsekin aina joskus, kirjoittaa jotakin mitä itse ei vielä tiennytkään, ja että ei olekaan ainut maailmassa vaikka joskus siltä tuntuukin, että on kiva tutustua eri-ikäisten ihmisten ajatuksenjuoksuun ja ennen kaikkea että ei tarvitsisi tehdä kaikkia niitä töitä jotka varmasti tulisi pakosta tehtyä jos ei olisi tätä mukavaa blogilukuharrastusta.
  Ja eikö muutama innokas lukija ole sittenkin parempi kuin miljoona pikakävijää? Paitsi jos nyt alat kehitellä uutta villasukkamallistoa lampaittesi villoista.
  Huh, tulinkohan nyt varmasti sanoneeksi tarpeeksi…
  Lukemisesta puheen ollen sain tänään viestin että kirjapaketti on saapunut jonnekin niistä kymmenestä postitoimistosta…pitkä matka sieltä tänne…meillä viikonloppu edessä joten vasta ensi viikolla hakusessa. Merci!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/02/2009 @ 14:55

  Fifi,
  Kiitos. Se on tosiaan ongelmallista, kun omat kiinnostuksenkohteet ovat vähän “erikoisia". Mirkutus nyt sentään vielä saisi vastakaikua, ainakin ranskaksi kirjoitettuna.
  Ehkä mää joku kaunis päivä perustan jonkin “The 300 sheep -project":n

  Sirokko,
  Muiden elämään kurkkiminen on tosiaan välillä ihan mielenkiintoista… töiden tekemisen välttelemisetä puhumattakaan. Lisäksi ulkosuomalaisblogistania on yllättävänkin mielenkiintoinen ryhmä.

  Hienoa että kirjat ovat saapuneet! Mietinkin tässä yksi päivä, että missähän Välimeren pohjalla lojuvat..? Maaposti on hidas…

 • juanita
  Kommentti Lähettäjä: juanita
  18/02/2009 @ 15:08

  minusta tuo lukijamäärä päivässä on varsin ihailtava suoritus ja selvä merkki siitä, että blogissasi kohtaavat sekä kiinnostava sisältö että hyvä tyyli!! itselläni sen sijaan lukijat näyttävät hupenevan postaus postauksen jälkeen, ;D joten pyrkimykseni on päinvastainen, yritän pitää kynsin hampain kiinni entisistä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/02/2009 @ 16:55

  niinpä… välillä ylä- ja välillä alamäkeä..

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!