Welcome (to France?)

Koska olen hengannut viime ajat Lutzelbourgissa, jossa tällä hetkellä ei ole televisiota, internettiä tahi kotiinkannettua sanomalehteä, hoidan itseni sivistämisen radiolla ja Téléramalla. Kyllä, Téléramalla televisiottomassa taloudessa. Kaikkea se teettää.

Télérama, tuo seitsemännen taiteen hengentuotteiden perillinen, kertoo yllättävän usein mielenkiintoisia asioita. Ainakin silloin, kun muutakaan ei ole tarjolla.

Viime viikon numero puhui lyhyelti Welcome -elokuvasta. Welcome on tuore ranskalainen filmi, jossa calais'lainen uimavalvoja päättää auttaa laittomasti maassa olevaa nuorta kurdia tämän suunnitelmissa uida Kanaalin yli Britanniaan. En ole itse nähnyt filmiä, joten sen viihdyttävästä puolesta on huono puhua, mutta käsittääkseni yksi elokuvan tarkoituksista on tuoda ihmisten tietoon se, kuinka usein laittomia pakolaisia auttavat ihmiset joutuvat itse ongelmiin. Kohtele lähimmäistäsi niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan... tosin jos lähimmäisesi on laiton siirtolainen, joudut vankilaan.

Vasemmiston kansanedustaja Jean-Marc Ayrault järjesti maaliskuun puolessavälissä elokuvatuokion eduskunnassa (tai kuinka Assemblée nationale sitten käännetäänkään..?) Uimavalvojan käänteitä ihmettelemään vaivautui 150 kansanedustajaa, lähinnä vasemmistolaisia. Paikalle saatujen mikrofonien ja kameroiden edessä vasemmisto teki myös ehdotuksen, joka muokkaisi lakia niin, että siirtolaisia auttavia vapaaehtoisia suojeltaisiin nykyistä paremmin.

Eric Besson, Siirtolaisuuden ja kansallisen identiteetin ministeri (kylläkyllä, tässä maassa on sellainenkin ministeri) oli kuitenkin liikkeissään nopeampi. Jo ennen Welcomen ensi-iltaa elokuvasaleissa Mr. Besson kertoi, että elokuva on täynnä virheitä, että Ranskan poliisi jahtaa ainoastaan laittomia siirtolaisia, ei suinkaan heitä auttavia ihmisiä.

Kun fiktio saa näin paljon tilaa poliitikkojen puheissa, isku on takuuvarmasti osunut arkaan paikkaan.

Elokuvan ohjaaja Philippe Lioret, katselee omien sanojensa mukaan kohua sivusta: "Minä tein filmin. Politiikka on teidän osanne."

Kuvituksena laillisia suomalaisia.

 • juanita
  Kommentti Lähettäjä: juanita
  01/04/2009 @ 14:03

  tämä ei nyt liity suoranaisesti aiheeseen, mutta tulipa vaan mieleen, että täällä näkyi jokin aika sitten aika paljon siirtolaisille (laillisille ja laittomille) suunnattuja mainoksia, joissa suorasanaisesti luvattiin maksaa, mikäli siirtolaiset päättäisivät palata kotimaihinsa.. ja mitä mainoksetkin osoittelevasti kannustivat..

  veikkaanpa kuitenkin, että aika moni asia pysähtyisi täällä kuin seinään, mikäli kaikki siirtolaiset päättäisivät yhtäkkiä massamuuttaa ulos maasta..

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  01/04/2009 @ 16:51

  Täällä tehtiin viime vuonna laittomasta lähtemisestä rikos josta siis rangaistaan sen mukaan. Eipä tuo ole paljoa vaikuttanut, niillä ihmisillä ei vaan ole enää mitään menetettävää.
  Jos laiton siirtolaisuus on siellä laskettu rikokseksi niin laittomien avustaminen on sitten myös osallistumista rikokseen, vai kuinka sitä lakia taas luetaan. Mahtaako tuo siellä sentään rikos olla vaikka kiellettyä onkin…

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  01/04/2009 @ 16:51

  Rasismi osataan kätkeä monenlaisen alle :o

  Sirokko,
  mun käsittääkseni kyseessä on ihan rikos tai ainakin “délit", mutta varmaksi en sano ennen kuin tarkistan olettamukseni joistain luotettavista lähteistä…

 • juanita
  Kommentti Lähettäjä: juanita
  01/04/2009 @ 17:22

  joo ja aina ei edes hirveesti välitetä kätkeä tai vaihtoehtoisesti kätketään kehnosti!

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!