Asunto Ranskasta?

Viimeisin päivitys tammikuu 2016. Koetan pitää tämän postauksen tiedot ja linkit kunnossa. Jos jokin linkki on kuollut, vihjaise toki kommenteissa.

Ranskan vuokra-asumista ja asunnon hankintakuvioita hankaloittaa varsin kökkö vuokra-asuntolaki, jolla pyritään suojaamaan vuokralaista, mutta joka käytännössä puree nilkkaan, ja kovaa. Vuokranantaja nimittäin ei voi häätää vuokralaista. Tai voi, mutta sitä varten tarvitaan noin 30 varoitusta ja oikeussalikäsittely. Yleensä ns. toistaiseksi voimassa olevat vuokrasopimukset tehdään kolmeksi vuodeksi, ja vuokranantajan ainoa keino päästä eroon hankalasta tai maksamattomasta vuokralaisesta on olla uusimatta sopimusta. Niin, ja talviaikaan häätöjä ei voi tehdä ollenkaan.

Tällä kaikella on varsin ikävähankala kääntöpuoli, eli se, että vuokra-asuntoa havittelevan pitää yleensä olla kykeneväinen todistamaan maksukykynsä ja kunnollisuutensa. Ja koska jonkin säädöksen mukaan tässä maassa ihminen ei saa velkaantua yli kolmasosaa tulotasostaan, nettotulojen pitää käytännössä olla 3 kertaa vuokran suuruus. Siinähän sitten etsit asuntoa minimipalkalla elävänä yksinhuoltajana... Tai opiskelija-pätkätyöpariskuntana.

Jos ei ole selkeästi suurituloinen, asunnon vuokraamista varten vaaditaan yleensä myös vähintään yksi takaaja. Siis ihminen, jolta vuokranantaja voi periä vuokran, jos vuokralainen itse ei sitä maksa. Takaajan pitäisi olla Ranskassa vakituisesti asuva, vakituisessa työsuhteessa, tienata kolme kertaa se vuokrasumma ja mieluiten vielä omistaa oma asuntonsa. Papereiksi sekä vuokralaiselta että takaajalta vaaditaan työsopimuksia, palkkakuitteja ja verotietoja.

[Kuvat: Jek in the box, CC by-nd-nc 2.0]

Mutta, pelottelut sikseen.

Heitetäänpä silmäys siihen, kuinka vuokra-asunnon voi Ranskasta saada. Perusohjeet ovat samat kuin muuallakin, eli "etsi, etsi ja etsi, päivittäin". Asunnon voi vuokrata joko yksityiseltä tai välitysfirman (agence immobilier) kautta. Molemmissa on etunsa. Yksityiselle ei tarvitse maksaa välityspalkkiota, pelkkä takuuvuokra riittää. (Kerrottakoon, että kalustamattomasta asunnosta saa periä kuukauden takuuvuokran, kalustetusta kahden. Jos joku pyytää enemmän, hommassa on huijauksen makua.) Jos hyvin käy, yksityiset ovat myös hieman välitysfimoja löysempiä tarvittavien paperien ja todistusten suhteen. Jos hyvin käy.

Välitysfirmalle pitää siis maksaa palkkio, jonka määrää on nykyään rajattu, asiasta löytää lisätietoa esim. *tästä artikkelista* (pdf). Toisaalta, välitysfirmojen kautta saattaa löytää mielenkiintoisempia ja edullisempia asuntoja.

Aluksi kannattaa kasata kokoon mahdollisimman hyvä dossier, hakupaperiläjä. Kopiot henkilöllisyystodistuksista, työsopimuksesta, kolmesta viimeisestä palkkanauhasta, edellisvuoden verotuksesta, opiskelijakortista ja opintotuesta jos olet opiskelija, ylipäätään todistukset kaikista tuloista ja kunnollisuudesta. Jos vaikkapa olet etsimässä asuntoa Ranskasta vuodeksi-pariksi, ja olet oman asuntosi omistaja Suomessa, kopioi ihmeessä mukaan todistukset siitäkin. Mikäli onnistut löytämään jonkun, joka vuokranmaksusi takaa, samat paperit vaaditaan häneltäkin. Jos takaajaa ei ole, pankkitilille blokattu suurehko summa, esim. kuuden kuukauden vuokra, saattaa tehdä hyvää vuokranantajan nivelille. Alle 28-vuotiaat ulkomaalaiset opiskelijat voivat nykyään pyytää valtion takausta vuokralleen (linkissä tietoa myös englanniksi). Tässäkin on toki mutkansa: pitää olla todistus tuloista (todistus opintotuesta saattaa riittää) ja vuokra ei saa olla yli 700 euroa Pariisissa tai yli 500 euroa provinssissa.

Monissa asuntoilmoituksissa näkyy nykyään kriteerinä "CDI obligatoire". Se tarkoittaa, että vuokranantaja vaatii todistusta vakituisesta työsuhteesta. Jos sellaista ei ole, niin on melko turha soitella. Syy vaatimukseen on nimittäin usein se, että vuokranantajalla on ns. vuokranmaksuvakuutus. Ja vakuutusyhtiö vaatii, että vuokralainen on pysyvässä työsuhteessa...

Sen jälkeen alkaa etsintä. Fiksu etsijä tietysti seuraa tiukasti paikallisten sanomalehtien Annetaan vuokralle -palstoja, mutta netistäkin löytyy kaikenlaista. Suurimmat ilmaisten ilmoituksien sivut ovat LeBonCoin.fr ja Vivastreet. Ilmaislehdet, kuten ParuVendu ja TopAnnonces julkaisevat ilmoituksensa myös netissä. Asunnonvälitysfirmojen tarjonnan osalta yksi kattavimpia on SeLoger.com.
Kimppakämppää etsivän opiskelijan kannattaa edellä mainittujen lisäksi heittää silmäys sivulle Colocation.fr, sekä tietysti paikallisen Crousin, MGEL:n ja yliopiston asunnonvälitykseen. Pariisiin muuttavat voivat myös vilkaista Institut Finlandaisen foorumia ja pariisinsuomalaisten ryhmiä Facebookissa.

Jos on jo paikanpäällä, kannattaa varata jalkaan hyvät kengät ja mukaan se dossier, ja lähteä kiertämään haluttujen kaupunginosien asunnonvälitystoimistoja. Läheskään kaikki pienemmät toimistot eivät asunnoistaan netissä ilmoittele.

Ilmoituksia lukiessa ja niiden perään soitellessa pitää muistaa aina varmistaa vuokran todellinen suuruus ja sen sisältö. Vuokra kun täällä ilmoitetaan muodossa vuokra+charges, pikkuilmoituksista satunnaisesti "unohdetaan" charges kokonaan... Charges suomentuu helpoimmin kuluiksi, ja ne saattavat sisältää paljon tai ei mitään. Joskus asunnon 'kulut' ovat kaksikymppiä kuussa, mutta siihen kuuluu vain porraskäytävän siivous ja jätehuolto. Vuokralainen joutuu itse tekemään vesisopimuksensa ja maksamaan lämmityksensä. Toisinaan 'kulut' ovat 140 euroa, ja käsittävät veden, lämmityksen, hissin ja uima-altaan.

Mitä muuta kannattaa ottaa selvää asunnosta?

 • Keittiö. Ranskassa kalustamattomien vuokra-asuntojen keittiöt eivät läheskään aina ole varusteltuja, ja "varusteltu keittiö" (cuisine équipée) saattaa tarkoittaa kahta keittolevyä, lavuaaria ja yhtä kaappia. Jääkaapin olemassaolokaan ei ole itsestäänselvyys.
 • Hissi. Nuorelle ja hyväjalkaiselle viides kerros ilman hissiä ei ole suurikaan ongelma... monelle muulle kyllä. Ja näitähän riittää.
 • Lämmitys. Ranskalaiset suosivat kaasulämmitystä, sillä pitkään kaasu oli sähköä halvempaa. Nykyään kaasu on niin kallista, että kunnolla eristetyssä asunnossa, jossa on hyvin tehty sähkölämmitys tarkenee kukkarokin talven yli. Sen sijaan huterat ikkunat + vanha sähkölämmitys = lämmitystaloudellinen itsemurha.
 • Eristys noin muutenkin. Vanhoissa asunnoissa on usein surkea eristys. Jos mahdollista, kannattaa kysyä paljonko ovat suunnilleen kuukauden lämmityskulut.
 • Pesukoneliitännän olemassaolo, jos sellaista kaipaa. Saattaa olla myös keittiössä.
 • Katutason asuntojen kohdalla lienee hyvä varmistaa tarkka sijainti. Katutaso tarkoittaa usein kirjaimellisesti sitä, että ikkunat antavat kadulle ja ohikulkijat ja/tai autot kulkevat puolen metrin päästä...
kissa sängyssä

Entäs sitten, kun on tuuri käynyt ja sattunut saamaan asunnon?
Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, kuten aiemmin kerroin, tehdään itseasiassa kolmeksi vuodeksi. Mikä siis tarkoittaa sitä, että vuokranantaja ei voi heittää asukasta ulos ennen vuokra-ajan päättymistä. Vuokralainen sen sijaan voi irtisanoa asuntonsa halutessaan.

Vuokrasopimus tehdään usein kolmena kappaleena, yksi vuokranantajalle, yksi vuokralaiselle ja kolmas kappale takaajalle. Kimppakämppään muuttavan kannattaa olla tietoinen eräästä täkäläisen vuokraussysteemin piirteestä, joka eroaa suuresti suomalaisesta: usein kimppakämpissä kaikki vuokralaiset ovat yhteisvastuussa koko vuokrasta. Eli jos kämppis päättää olla maksamatta omaa osuuttaan, vuokranantajalla on oikeus periä se muilta asukkailta. Samalla tavalla, jos yksi kämppis vaihtuu, periaatteessa vuokranantajalla ei ole mitään pakkoa tehdä muutosta vuokrasopimukseen, ja jos asuntoon jäävät kämppikset eivät löydä uutta asukasta tilalle, pois lähteneen pitää jatkaa vuokran maksamista. Huoneen tai asunnon alivuokraus on sallittua vain, jos päävuokralaisella on kirjallinen suostumus vuokranantajalta.

Vaikka laki ei sitä vaadikaan, vuokranantaja yleensä haluaa vuokrasopimusta kirjoittaessa nähdä todistuksen asuntoon otetusta kotivakuutuksesta (assurance habitation). Sellaisen otossa menee noin 15 minuuttia, opiskelijoille irtoaa halvimmalla MGEL:sta tai Matmut:sta. Mikäli asunnossa on kaasulla toimiva vedenlämmitin, myös sen huoltosopimus pitää hoitaa kuntoon pian muuton jälkeen.

Viksu ja vilmaattinen vuokralainen myös pyytää vuokranantajaa kirjoittamaan johonkin lappuun edellisen vuokralaisen nimen ja, jos se on tiedossa, asunnon kiinteän puhelinliittymän numeron. Tietoja tarvitsee sähkö- / vesi- / kaasu- tai internetsopimusta tehdessä.

Sisäänmuuttotarkastus (état des lieux)
Tapoja tehdä asunnon sisäänmuuttotarkastus on monia: vuokrantajan kanssa, välitysfirman kanssa, hommaan palkatun yrityksen kanssa tai ihan vain asuntoon jätettävällä paperilla. Vaikka asunto olisikin vuokrattu yksityiseltä ilman välityskuluja, vuokranantaja saattaa käyttää hommaan erikoistunutta yritystä muuttotarkastuksen tekemisessä, jolloin vuokralaisen pitää maksaa asiasta satakunta euroa. Ole tarkkana ja niuho muuttotarkastuksessa, merkitse jokainen kuluma ja vika. Vuokranantajien kanssa saa välillä tapella jostain hajonneesta hanasta tai lohjenneesta kaakelista... ranskalaisasunnot kun eivät aina ole kovin priimakunnossa vuokratessa. (Palohälyttimet muuten ovat nykyään pakollisia asunnoissa. Niiden asentaminen on omistajan velvollisuus. Jos ei ole hälytintä, asiasta kannattaa ehdottomasti huomauttaa heti alussa.)

Vuokranmaksu?
Tilisiirrolla, tai ah niin modernisti, shekillä. Siinä missä ranskalaisvuokranantaja pyytää hakuvaiheessa kiljoonaa paperia, vuokranmaksupäivässä hän ei kokemusteni mukaan ole nökönuuka. Kunhan vuokra maksetaan "joskus kuun alussa". Toisaalta, Ranskassa palkkakin monessa firmassa maksetaan "joskus kuun alussa"... Ainiin, charges on muuten itseasiassa avance sur charges, etukäteismaksu kuluista. Kerran vuodessa vuokranantajan tulee tehdä laskelma kuluista, ihan mustaa valkoisella ja palauttaa osasumma vuokralaiselle jos kulut ovatkin olleet odotettua pienemmät. Sitä tosin saa usein vaatimalla vaatia. Vuokranantajan on myös kirjoitettava pyydettäessä kuukausittainen kuitti, quittance, vuokranmaksusta. Tätäkin joutuu usein erikseen pyytämään.

Asunnon irtisanominen?
Parhaistakin lukaaleista tulee monien jossain vaiheessa muutettua pois. Huonommista luukuista nopeamminkin. Ranskassa yleisesti ottaen* asunnostaan pääsee eroon 3kk irtisanomisajalla jos asuu kalustamattomassa ja yhdessä kuukaudessa jos asuu kalustetussa. Kalenterikuukausia niiden ei tarvitse olla.
* Kesästä 2015 alkaen asunnon irtisanomisaika on kaikille kuukausi, jos asuu ns. zone tenduella. Käytännössä näitä ovat kaupungit, joissa asunnoista on pulaa.

Irtisanomiskirje kannattaa ehdottomasti lähettää ajoissa, ja kirjattuna kirjeenä saantitodistuksella. Vuokranantajalla on kaksi kuukautta aikaa palauttaa vuokravakuus. Mitään vakuustilejä täällä ei harrasteta kuten Suomessa, joten jos on ongelmia vakuuden saamisessa takaisin, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen CNL:aan tai vastaavaan vuokralaisjärjestöön.

Kävinkö kaiken läpi? Mahdollisesti. Ainakin energia loppui...

- - -

Pähkinänkuoressa vielä muistilista asunnon etsintään ja muuttoon

 • Varmista vuokran todellinen suuruus (avec charges) ja sen sisältö.
 • Pyydä liuta kuvia, etenkin keittiöstä ja asunnon sijainnista, jos et pääse itse paikalle katsomaan.
 • Varaudu etsimään takaaja, jos tulosi eivät ylitä kolmea kertaa vuokrasummaa.
 • Hanki kotivakuutus valmiiksi vuokrasopimuksen kirjoittamista varten.
 • Kysy edellisen asukkaan nimi: helpottaa sähkö-/kaasu-/vesi- ja internetsopimuksien tekoa.
 • Mikäli tulee ongelmia, vaadit jotain tai olet irtisanomassa asuntoasi, lähetä kirje aina kirjattuna ja saantitodistuksella (recommandée avec accusé de réception).

- - -

Ilmoitussanastoa

 • Cuisine équipée, varusteltu keittiö. Voi olla ihan uusi ja moderni, tai voi tarkoittaa kahta keittolevyä ilman jääkaappia.
 • Cuisine aménagée, kalustettu keittiö. Muutama kaappi, ei kodinkoneita.
 • Salle de bains (SDB) vs. Salle d'eau (SDE), ensimmäisessä on kylpyamme, toisessa suihku.
 • Charges comprises (CC) vs. Hors charges (HC), onko 'kulut' mainittu vuokrasummassa.
 • Rez-de-chaussée (RDC) vs. Rez-de-jardin (RDJ), katutason asuntoja molemmat. Mutta jälkimmäinen antaa pihan puolelle, ensimmäinen todennäköisesti kadulle.
 • T1/F1, T2/F2, T3/F3, ..., yksiö, kaksio, kolmio. Tarkista kuitenkin aina, montako makuuhuonetta. Vuokranantajilla on välillä mielenkiintoinen käsitys "kolmiosta". ("Onhan siinä kolme osaa: keittiö, olohuone ja eteinen.")
 • Henry
  Kommentti Lähettäjä: Henry
  07/06/2010 @ 23:26

  Loistojuttu!
  Vuokra-asunnon hankkiminen on kyllä asia josta ei tietoa ole liikaa, saati sitten tilanteista ulkomailla!

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  08/06/2010 @ 09:06

  vuokraaminen on tietysti vähän rulettia molemmille osapuolille. vuokralainen voi löytää kaikenlaisia ongelmia asunnostaan, joita ei heti huomannut. ja vuokraaja yrittää kaikilla noilla papereilla rauhoittaa itseään, koska vuokralaisesta eroon pääseminen onkin sitten hankalampaa. esimerkiksi minulla oli takaaja viimeiseen asuntooni, joka vuokrasuhteeni alussa oli kyllä kiinteässä työsuhteessa, mutta nykyään jo työtön.
  onneksi vuokrani on tosi pieni, kysyntä on meillä korvessa varmaan vähäisempää kuin siellä Rivieralla tai jossain Pariisin seudulla. eikä muita chergeja ole, meitä kun on kaksi talossani ja käytännössä siivoan rappukäytävän minä (jep, olen jo tottunut siihen, että olen kaikkien äiti) ja roskat käydään heittämässä kadun päässä oleviin roskiksiin.
  itse asiassa mietin tässä, että onko se niin, että työnantaja muuttaa vuokralaisen toiselle paikkakunnalle, voi huoneiston irtisanoa kuukauden irtisanomisajalla? voi olla keikkatyöläiselle hyödyksi.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  08/06/2010 @ 10:49

  Henry,
  Joo, niinhän se on, että monet asiat oppii itse kukin kantapään kautta. Jos voin olla edes aavistuksen verran avuksi, olen mielelläni.

  Airelle,
  Muistaakseni se on juuri noin, eli että jos siirretään toiselle paikkakunnalle tai jos esim. joutuu työttömäksi (ja sen takia muuttaa), irtisanomisaika lyhenee kuukauteen.

  Meilläkin oli Nancyssa ihan eri asia asunnon etsintä. Vaikka mä olinkin puoliopiskelija-puolityötön ja L. opiskelija, vuokrat oli sen verran pienempiä, että yksi takaaja riitti kevyesti. Nyt olen vakitöissä, enkä edes minimipalkalla, ja silti oli vaikeaa löytää kämppä täkälaisillä hinnoilla.

 • giz
  Kommentti Lähettäjä: giz
  08/06/2010 @ 12:19

  Kiitos mahtavasta postauksesta! Edelleenkin kämppä sieltä suunnalta on haussa ja juurikin opiskelijana (!). Eli kaikki tieto ja vinkit ovat tarpeen…. Hiukan kyllä pelottaa nuo paperihässäkät, kun ei meikäläiseltä juuri mitään löydy :S Onko sulla muuten mitään kokemusta / kuulotietoa kampus/opiskelija-asuntoloista? Yhteen on jo paperit vetämässä. Vaikkei niihinkään taida olla etusijalla tämmöiset ulkomaan elävät ei-vaihtarit..

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  08/06/2010 @ 21:19

  Itseasiassa asuntoloissa on useinkin ulkkiksia, joista läheskään kaikki eivät ole vaihtareita. Senegalilaisia ja kiinalaisia…

  Cité U:n huone on ihan hyvä keino löytää asunto noin alkuun, vaikka aika alkeellisiahan ne usein ovat. Minulle riitti 7 kuukautta sitä 9 neliön huonetta jaetuilla saniteettitiloilla, sitten sain minipienen yksiön. Kampuskämppä sekin, mutta sentään oma rauha. Niiden etu on kuitenkin halpa hinta, ja se ettei tarvitse heti alkaa miettimään mistä löytäisi kalusteita ja tarvikkeita.

 • Katja
  Kommentti Lähettäjä: Katja
  09/06/2010 @ 12:02

  Hyvä ja tyhjentävä postaus, complimenti!

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  09/06/2010 @ 17:05

  Olipa se perusteellinen. Voi kun olisin lukenut tämän vuosi sitten.

  Haluan vain lisätä, että välitysfirmoja on monenlaisia. Toiset vaativat joka asiakkaalta kunnon dossierin, toiset hyväksyttävät dossierin vuokranantajalla, jolloin vaatimattomampikin dossier voi tulla kyseeseen. Vuosi sitten saimme valita kahdesta eri firman välittämästä asunnosta, vaikka meillä ei ollut takaajaa, ei pankkitalletusta ja “viralliset” tulot alle kolme kertaa vuokran määrä.

 • Outi
  Kommentti Lähettäjä: Outi
  02/08/2013 @ 09:12

  Lisäisin, että aika kattava (ja perinteinen) asuntoilmoitusfoorumi on De particulier à particulier -lehti, jonka voi ostaa lehtikioskeista tai katsoa netissä: http://www.pap.fr/annonce/locations.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  08/08/2013 @ 00:38

  Juu, PAP saattaa joissakin kaupungeissa olla tehokas, mä jätin sen pois vissiin sen takia, että en ole itselle kokenut hyödylliseksi. Siis tarjontaa on ollut hyvin yksittäisiä kämppiä. Ehkä enemmän asunnonmyynti-ilmoituksia? Mutta toki sitäkin kannattaa vilkaista.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!