Autonoomi

Ranskassa juhlitaan (tai "juhlitaan", näkökulmasta riippuen) tänä vuonna Savoien ja Nizzan alueen Ranskaan liittämisen 150-vuotispäivää. Tosiaan, jos Suomi on ollut itsenäinen vasta alle sata vuotta, niin ei nissalaistenkaan umpiranskalaisuus kovin vanhaa ole.

Vuonna 1860 eräs tietty monsieur Napoléon liitti Nizzan ns. Torinon sopimuksella osaksi Ranskaa. Siihen saakka kaupunki oli ollut puoli-italialainen autonominen alue, jossa sitäpaitsi puhuttiin kummallista murretta. Asiasta järjestettiin aikoinaan "kansanäänestys". Tulos: noin 99,5% nizzalaisista halusi liittyä osaksi Ranskaa... hmm... olisiko ollut mitään tekemistä sillä, että asian vastustajat eivät päässeet lähellekään uurnia..? Torinon sopimuksen lainvoimaisuutta on siis moneen otteesseen kritisoitu.


Comté de Nice kartassa ruskealla pohjalla. [kuva: Wikimedia Commons]Itsenäisyyshaaveet eivät ole 150 vuodessa kadonneet mihinkään. Nappasin viime viikonloppuna leipomosta mukaani ilmaissanomalehden, joissa itsenäisyyden (tai autonomian) tavoittelijat hankkeestaan kertovat. Siitä riitti paljon hupia voisarven ohelle.

Diskurssi oli aivan hurjaa, lähinnä sota-ajan propagandaa muistuttavaa. Kymmenkunta sivua ja lukemattomia kertoja sana "vihollinen". Nizzan vihollisia siis ovat kaikki, jotka eivät ole autonomian puolesta. Yhdessä artikkelissa otsikko kertoi, kuinka "Hanke nizzalaisesta henkilökortista sai viholliset raivon partaalle". Raivo tarkoitti käytännössä kommentteja siitä, että hanke on folklorinen.

Kaiken muun hyvän lisäksi en löytänyt yhtään konkreettista esimerkkiä siitä, kuinka autonomiahaaveet ja mahdollisen onnistumisen jälkeinen hallinto käytännössä hoidettaisiin. Korsikan mallin mukaan ehkä?

Mutta, koska olen utelias, surffasin ja päädyin useammallekin asiaa koskavalle sivulle. Käytännön ratkaisuja nolla. Onko kyseessä siis halu saada autonomian edut, menettämättä niitä etuja jotka kaupungin status (valtion verotulot) tuo muassaan..? Jos joku on asiasta paremmin perillä, minua saa informoida...

Eipä sillä, paikallisten kielten ja identiteetin tukeminen on usein paikallaan. Maailmassa on ihan liikaa "kuolevia kieliä" ja sammuvia kansoja. Minua vain henkilökohtaisesti tökkii yltiönationalistisuus ja kaiken mahdollisen vastustaminen. Eikö paikallisia tapoja ja perinteitä voisi ylläpitää muutenkin kuin liukumalla äärioikealle ja näkemällä salaliittoja kaikkialla?

Lue myös: Le nationalisme Niçois, interview d’Alain Roullier

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  27/05/2010 @ 17:14

  En tiennyt että nissalaisetkin.. Hassua sinänsä, mutta tuntuu siltä, että mitä enemmän kansainvälistytään,sitä enemmän myös alkaa paikallisnationalismi nostaa päätään. Harvoin on ratkaisuja toteuttamiseen näkynyt. Tällaisia ryhmittymiä on meilläkin, jotka haluaisivat autonomian, varmaan monessa muussakin maassa näitä löytyy.

 • Kommentti Lähettäjä:
  27/05/2010 @ 19:26

  Tuttua tuo autonomian tavoittelu, sillä täällä unkarinkieliset haluavat oman autonomisen alueen, joka kattaisi kaksi lähes 99% unkarinkielistä maakuntaa ja osan meidän maakunnasta tämä kaupunki mukaan lukien. Ymmärrän hankkeen täysin, mutta tosin olen ehkä hieman puolueellinen, kun vietän aikaani lähes ainoastaan unkarilaispiireissä.. Transilvanian alue liitettiin Romaniaan Trianonin rauhansopimuseksessa ilman, että Romania olisi koskaan edes valloittanut aluetta. Paikalliset unkarilaiset eivät koe olevansa tippaakaan romanialaisia, vaikka passissa niin lukeekin. Lisäksi unkarinkielen/-kielisten asema ei edelleenkään ole samalla tasolla romanialaisten kanssa (parantunut tosin kommunismin ajasta) ja päätökset jotka Bukarestissa tehdään ovat hyvin harvoin alueelle suotuisia. Eipä taida olla muualla Romaniassa kaupunkeja, joiden kadut ovat pahemmassa kunnossa kuin perunapelto, kun rahat menee jonnekin ihan muualle ja syynä on kieli.. Saa nähdä, kuinka Unkarin päätös antaa rajojen takaisille unkarilaisille Unkarin kansallisuus muuttaa tilannetta ensi vuonna..

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  27/05/2010 @ 22:54

  Niin siis tuollainenhan tilanne on aikalailla erilainen kuin Nizzan. Täällä kuitenkin ollaan nykyään yhdellä maan rikkaimmista ja kalleimmista alueista.
  En minä sinällään minkäänlaisia autonomiahankkeita vastusta, onhan esim. Korsika osaltaan autonominen (etuja ja haittoja moisesta), mutta kyse on lähinnä siitä, että:
  a) ei ole konkreettisia suunnitelmia ja
  b) kaikki diskurssi on vihan siivittämää, sen sijaan että yritettäisiin tehdä yhteistyötä ja löytää rakentavia ratkaisuja.

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  30/05/2010 @ 10:48

  Minäkin törmäsin tuohon samaan lehteen, mutta en huonolla ranskalla (ja viitsimättömyydelläni) saanut selvää, mistä on kyse. Kiitos, kun selvitit asiaa.

  Älyttömältähän minusta nuo itsenäisyyspyrkimykset tuntuvat. Onko noi sitä mieltä, että Nizza antaa rahallisesti enemmän Ranskalle, kuin siltä saa?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  31/05/2010 @ 12:04

  Mun käsittääkseni kyse on ennemminkin kaupungin hallinnosta ja identiteettikysymyksistä kuin rahasta sinänsä.

 • Vendaval
  Kommentti Lähettäjä: Vendaval
  02/06/2010 @ 14:13

  Tuota en Nizzasta tiennytkään.

  Meillä baskit, gallegot ja katalaanit ovat kanssa itsenäisyyden perään. Toiset enemmän ja toiset vähemmän rauhanomaisilla keinoilla. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi, siitä että paikallisia tapoja ja kieliä voi muutenkin pitää yllä kuin äärikeinoilla.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/06/2010 @ 20:25

  Joo, minäkään en ollut asiasta tietoinen, ennen kuin tänne tulin. Ei ne kuitenkaan kovin suurta ääntä itsestään pidä.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!