Haiseva asia

Onko tänään se päivä, jona pitäisi pukeutua vihreään ja mennä kulman irlantilaiseen juomaan olut(ta)?

Joka tapauksessa, kuten aiemmin totesin, kevät tulee kovaa vauhtia. Ja kevään myötä siitepölyallergia. Pomoni totesi rohkaisevasti, kun eilen niistin neljättä kertaa palaverimme aikana, että "tämä on muuten Ranskan allergisoivin alue". Aijah. Kiitos. Olisin nukkunut yöni paremmin ilman tuota tietoa.

Että voihan mimosa ja sypressi sentään.


Mimosa, kaunis, mutta kovin allergisoiva.

Ilmeisesti viileä talvi on kuitenkin lykännyt pahinta, ja minun ei ole vielä tarvinnut turvautua antihistamiineihin. Mietin myös ottavani käyttöön toissakeväänä kunnialla kokeillun allergiaöljyn.

Lähdeviittaukseni ovat taas oivia, mutta jokus jossain netissä joskus totesi allergiansa vähentyneen reippahalla kädellä Niaoulin (melaleuca viridiflora) ja Ravintsaran (cinnamomum camphora) yhdistelmän myötä. Minä sirkeänä tyttönä sekoitin molempia tilkkaan jotain kasviöljyä, ja levitin joka aamu tipan ranteiden sisäpuolelle. Kyseinen kevät tuntui olevan allergiaoireiden osalta normaalia helpompi. En tiedä, oliko kyseessä eteeristen öljyjen vaikutus vai plaseboefekti, mutten oikeastaan välitäkään.

Eteeristen öljyjen tuoksut ovat usein niitä, jotka eivät minun nenääni kutita. Lisäksi tuoksu yleensä haituu melko nopeasti. Minusta on nimittäin ihan kamalaa, jos iholla (ja sitä myöten nenässä) on koko päivän jokin haju. Olen siis kosmetiikkani osltani hajuttomuuden suosija... tai ainakin synteettisten parfyymien välttäjä.

Eipä sillä, oikeasti tuoksuyliherkät saattavat saada ilkeitä oireita myös näistä ihan luonnollisiksi mainituista tuoksuista. Parfyymipullojen kanssa läträämisen välttäminen on monessa tilanteessa suorastaan kohteliaisuus kanssaeläjiä kohtaan. Tuoksuyliherkkyys voi olla muutakin kuin luulotauti, kuten Kemikaalikimaran Anja eilen oivasti kirjoitti.

Jos ihan tarkkoja ollaan, taitaa olla niin, että terminologiassa erotellaan tuoksuyliherkkyys ja hajusteallergia. Ensimmäinen on nimenomaan pahoinvointia / päänsärkyä / tukkoisuutta / tms. aiheuttava. Jälkimmäisessä on kyseessä kosketusallergia, eli iholle tulee esim. ihottumaa kosketuksesta hajusteiden kanssa. Talouselämä-lehden taannoisessa kirjoituksessa kerrotaan, että tuoksuyliherkkyys voi osaltaan laueta stressin myötä, ja sitä on hankala diagnodoida, toisin kuin "konkreettisempaa" hajusteallergiaa.

Kun vielä tiedetään, että vuosia samaa parfyymia käytettyään tuoksuun turtuu, ja sitä lisää enemmän ja enemmän, niin välillä saadaan aikaiseksi varsinaisia pilviä. Suosittelisin siis jokaiselle pientä tarkistusta hajusteiden käytössään. Ettehän te mene työkaverin pöydän eteen tupakoimaankaan..?

Niin, ja jos vieraisille menee, niin kukkapuskat otetaan monesti ilolla vastaan, mutta kannattanee välttää ainakin niitä mimosoja ja hyasintteja...

[Kuvat: Guillaume Brialon ja Chris230, CC by-nc-sa 2.0.]

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  17/03/2010 @ 18:28

  Kiva kuulla, etten ole ainoa niiskuneiti tällä hetkellä…! Nenä on ollut viikonlopusta saakka tukossa ja silmät vuotavat. Ajattelin jo, että totta kai saan flunssan/possutaudin/angiinan juuri sopivasti lauantaiksi, kun joku tiedusteli, olenko allerginen. Yleensä allergiaoireeni alkavat huomattavasti myöhemmin, mutta toisaalta en ole ollut moneen vuoteen keväällä Ranskassa - todennäköisesti olen allerginen jollekin sellaiselle kasville, joka siitepölyttää täällä maaliskuussa ja Suomessa vasta toukokuussa.

  Mistä olet hankkinut noita mainitsemiasi allergiaöljyjä, ihan perusapteekistako? Pitäisi kokeilla, en ole koskaan tuollaisista kuullutkaan!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/03/2010 @ 18:35

  Fifi,

  Eteerisiä öljyjä, huiles essentielles, saa luontaistuotekaupoista tai ehkä myös farmaseuttien pakeilta. Ne ovat melkoisen tujua tavaraa, eli kannattaa käyttää aina johonkin öljyyn sekoitettuna (esim. ihan oliiviöljyyn). Ja välttää silmien hankaamista. Google kertoo enemmän, kun laittaa hauksi just esim. “huiles essentielles".

 • Kommentti Lähettäjä:
  17/03/2010 @ 18:48

  Sinne irlantilaiseen pubiin vaan Paddyn päivää juhlimaan!

 • Katja
  Kommentti Lähettäjä: Katja
  17/03/2010 @ 23:37

  Minulla on vain riesanani olla allerginen pölypunkeille, jotka Salenton kosteassa ilmanalassa kukoistavat kesät talvet futonissa, petivaatteissa sun muussa…

 • Anne Helvetiasta
  Kommentti Lähettäjä: Anne Helvetiasta
  18/03/2010 @ 11:28

  Mulla oli tiistaina pää tukossa ja silmät vuosivat valtoimenaan. Selviä kevään merkkejä!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/03/2010 @ 12:00

  Mikä siinä onkaan, että kevät on muuten kivaa aikaa, muttei sovi yhteen ihmisten kehon kanssa?

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!