Hajuja

Olen tässä parina männäpäivänä viritellyt kuntoon erään tekeillä olevan Blogspotin blogin ulkoasua. Tytöt halusivat kaiken minimiinsä. Selkeyttä, yksinkertaisuutta ja vähemmän on enemmän -meininkiä. Mutta nätti se on.

Tuli suorastaan hinku pikkuisen päivittää omankin blogin ulkoasua, kunhan tässä joudan. Elementti kerrallaan. Karsia turhaa poies.Karitsa ei liity asiaan mitenkään, kunhan on söpö.

Sitten asiaan. Tein eilen ostoksen, jota en ole koskaan aiemmin tehnyt. Kloriittia siivoustarkoitukseen. Yleensä välttelen kaikkia vahvoja ja minulle turhia kemikaaleja, mutta nyt vanhat, valkoista kulunutta emalia olevat amme ja keittiön allas veivät voiton. Niitä ei saanut tahroista puhtaaksi millään muulla. Tai noh, amme ei puhdistu täysin vieläkään, mutta ainakin olen yrittänyt parhaani.

Javel vaan haisee aika synkeälle. Ei minua kloorin haju sinänsä häiritse, sen verran monta vuotta olen uimahalleissa hengannut, että siihen on tottunut. Se vai ei kuulu kotiin. (Uimahalleista tuli mieleen, että Jyväskylän Aalto Alvarissa lomalla pistäytyminen toi hetkellisesti hirveän hingun takaisin altaan laidalle. Vielä kun taikoisi aikaa ja lisämotivaatiota.)

Muutenkin olen ihan hajunatsi. En ole sinänsä virallisesti allerginen hajusteille, en edes yliherkkä (mitä nyt tuikeimmat saavat aikaan päänsäryn), mutta inhoan liiallista hajustamista muuten vain. Ihmisnenä on kuitenkin hassu asia: miten joku haju, joka on yhden mielestä miellyttävä, voi toisesta olla ihan karmea?

Minä esimerkiksi pidän bensiinin hajusta. En nyt kuitenkaan tietenkään alkaisi imppailemaan sitä vakinaisesti (jätän ne hommat muille), mutta se on hassun miellyttävä. Kun taas vastaleikattu ruoho... jos esimerkiksi työpaikalla ajetaan nurmea ikkunan alta, minun on pakko sulkea ikkuna. Meteli on hyvä tekosyy, mutta oikeasti leikatun ruohon haju on yksi vatsaakääntävimpiä tietämiäni.

Sen takia en erityisesti tykkää kokata pakastepinaattiakaan. Nimittäin jossain vaiheessa sulatus-kypsytysoperaatoita pakastepinaatti lemuaa ihan leikatulle nurmelle. Hyiyäk. Muut saavat kokata, minä vain syön.Makaa leikkaamattomassa ruohossa hän.

Naisihminen ei myöskään saisi myöntää puoli-inhoavansa vauvojen hajua. Semmoista ihon ja hien ja puklun sekoitusta. Vielä ihmisvihollisemman kuvan antaa itsestään, kun toteaa, että vanhukset ne usein vasta pahalle haisevatkin! Ei olisi minusta lasten- tai vanhustenhoitajaksi, vaikka geriatrisessa sairaalassa työskentelenkin...

Mitkä ovat lukijoideni inhokki- ja suosikkihajuja?

 • villasukka
  Kommentti Lähettäjä: villasukka
  21/07/2010 @ 14:56

  Rakastan tuoksuina juuri vastaleikattua nurmea, kuivaa kangasmetsää kuumana kesäpäivänä, kissan puhtaita mahakarvoja, piparkakkuja, vaniljaa. Sen sijaan inhoan syvästi useimpia partavesiä ja tosi montaa hajuvettä. Ja sitä vauvan hajua, se oksettaa, koska miusta se kuivunut maito haisee oksennukselle. Ja aika usein inhoan koulussa ruoanhajua. En tiedä miksi, ehkä se vaan on jotenkin teollinen, laitosmainen lemu.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  21/07/2010 @ 15:46

  Laitosruokaloissa (ja ravintolojen keittiöissä) pahinta on se semmoinen astianpesukoneen lemu. Ruoanjätteet ja pesuaine, yh.

 • giz
  Kommentti Lähettäjä: giz
  21/07/2010 @ 16:25

  Hauska tuo bensa, koska myös minä “himoitsen” sitä…kuten monia muitakin arvelluttavia aineita: tärpätti, kynsilakanpoistoaine, kerosiini, tinneri jne. sääli vaan kun ei niitä oikein passaa kunnolla nuuhistella. Mutta terva ja tuore asfaltti ovat myös aivan mahtavia. Inhokkeja ei tuu mieleen nyt just mitään..

 • Voikukka
  Kommentti Lähettäjä: Voikukka
  22/07/2010 @ 07:33

  Hajut yhdistyvät myös makuihin. Jasmiini tuoksuu hyvältä (tai ainakin ok) saippuassa ja hajuvedessä, mutta jasmiinitee maistuukin sitten hajuvedeltä.
  Tuore ruoho ja tuore puu tuoksuu hyvältä.
  Ja myös pieni vauva, kun on oppinut liittämään ne hajut vauvan suloisuuteen.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  22/07/2010 @ 08:09

  tervasta minäkin pidän, ainakin niistä muka tervashampoista ja muista. vauvojen hajua inhoaa, kunnes on omia. ti ainakin tottuu. ehkä se on kemiallinen reaktio, äiti pitää oman vauvansa hajusta, jotta elämä jatkuisi. niin kuin muiden lapset ovat rasittavia, mutta omiansa sietää harvinaisen pitkään.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  22/07/2010 @ 08:55

  Joo, en minä epäilekään, etteikö oman lapsensa tuoksusta pitäisi :D
  Käsittääkseni muuten ihan pieni vauva (siis ihan ihan pieni) tuntee äitinsä nimenomaan tuoksusta.

  Luin muuten jostain, että vaikka ihmisen hajuaisti onkin heikko, niin ihmisellä on hyvä hajumuisti. Hajut siis palauttavat mieleen muistoja hyvinkin kaukaa. Tänä aamuna just nauroin itsekseni, että mansikkahillon hajusta tulee heti mieleen kaurapuuro, vaikken olekaan kyseistä yhdistelmää syönyt… aikoihin.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  22/07/2010 @ 08:56

  Niin, ja Giz muuten, kun/jos saavut tännepäin, ilmoittele itsestäsi. Olisi hauska käydä kahvilla (utelias bloggaaja)

 • Eveliina
  Kommentti Lähettäjä: Eveliina
  22/07/2010 @ 09:53

  Leikattu nurmikko tuoksuu ihanalle!! :D Mutta vauvoista olen kyllä ihan samaa mieltä.. ja bensasta myös! Paras tuoksu on kyllä pakasteesta otettu eskimo-jätski.

 • giz
  Kommentti Lähettäjä: giz
  22/07/2010 @ 13:36

  Juups, olisi kyllä hauska tavata ja vaikka kahvitella :) Kämppä on vieläkin hakusessa, mutta eiköhän tässä piakkoin sinne jo päästä…Ilmoittelen!

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  23/07/2010 @ 05:40

  Siis hei, vauvathan haisee koko ajan ihan happamelle maidolle (=puklulle) :D

  Mutta omassa vauvassa sekin on ihan jees-haju.

  Omia suosikkini on kissojen ja koirien korvien taustajen nuuhkiminen. Ja myos lurppakorvaisten korvien nuuskiminen, mutta vain sisakoirien (ulkokoirat haisee vaan ulolta).
  V:ta nuuhkin ohimolta (eli siita mista silmalasien sangat menee).

  Painomuste haisee allolle.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  23/07/2010 @ 09:59

  Sari,
  lapsi siis ihan selkeästi sekoittaa fiksunkin ihmisen pään.

  Painomusteen haju taas ei minua ällötä, isä oli töissä pitkäân kirjapainossa, joten siihen tottui.

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  23/07/2010 @ 19:27

  Olen täysin samaa mieltä vauvojen ja vanhusten hajusta. Voihan olla, että oma vauva tosiaan alkaisi jossain vaiheessa tuoksua siedettävältä, mutta jätän silti mieluummin kokeilematta. Tervakin haisee minusta pahalta, samoin joulukinkku.

  Sen sijaan rakastan vaikka kuinka monia tuoksuja: vastaleikattu ruoho, mopsin kuono, uusi auto, leivonnaiset, laventeli, kloori sekä uimahallissa että kotona, meri ja kalat, aurinkovoide… näin muutamia nopeasti mainitakseni. Bensan hajukaan ei mitenkään häiritse.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!