Epäortodoksista hehkuviiniä

Glühwein, vin chaud tai hehkuviini, rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Siinä missä täällä on oppinut pastiksen arvon kesäisenä raikastajana, samalla tavoin hehkuviini on pitänyt ykköspaikkansa talvi-iltojen lämmittäjänä. Talven tulon tietää viimeistään siitä, että kun minä palaan töistä, ei lähi-irkkupubimme terassilla ole ensimmäistäkään istuskelijaa. Niin kävi eilen. Kuumanviinin tekotapoja on yhtä monta kuin tekijöitäkin, yhteisenä niillä kaikilla on se viini. Perjantaina tein hehkuviiniä valkkarista ja omenamehusta, eilen vuorossa oli perinteinen punaviini-rypälemehu -yhdistelmä, joka on kyllä enemmän minun makuuni.

Joku elsassilaisrepeptikirja kehoitti ostamaan hyvää punaviiniä. Minä taas sanoisin, että juo hyvä punkku hyvänä punkkuna, maustetuksi kelpaa halvempikin. Meillä oli pullollinen kahden euron Merlota.


Sekaan laitetaan mehua. Tällä kertaa rypälesellaista, omenakin kelpaa oivasti. Kattilan pohjalle molempia sekaisin, itse pidän suhteena suunnilleen litraa mehua yhtä kolmen vartin viinipulloa kohden.

Sitten mukaan se olennaisin osa, eli mausteet: muutama anistähti, pala kanelitankoa, inkivääriä, kaardemummaa ja tietenkin sitä purkin pohjalta löydettyä, asiaan kuuluvaa sekoitusta, jossa tuoksun perusteella on ainakin neilikkaa ja kanelia.


Viimeisenä, muttei vähäsimpänä, sitrushetelmä. Glühweinissa kelluu seassa yleensä appelsiiniviipaleita. Meillä ei appelsiinia ollut, joten pilkoin mukaan muutaman palasen jämäsitruunoista. Hedelmä ihan selkästi vaikuttaa makuun, vaikka saattaakin kuulostaa hassulta. Maurelitahan taannoin totesi, että "sehän on kuin lämmitettyä sangriaa!" Suosittelen muuten ottamaan valokuvat vasta lämmittämisen jälkeen, kun mausteet eivät lillu viinin pinnalla.


Hela hoito siis lämmitetään tarpeeksi kuumaksi, ja lopuksi vielä makeutetaan hunajalla jos kovin hapokkaaksi on jäänyt. Aina ei ole tarvis.

 • Simpukka
  Kommentti Lähettäjä: Simpukka
  09/11/2010 @ 11:26

  Samoissa askareissa olin eilen minäkin. Lämmittelin hanapakkauksesta tiputeltua merlotia, joukossa hieman tummaa sokeria, appelsiini, mausteita ja tilkka konjakkia tauteja torjumaan.
  Kippis - Qui pisse!

 • Arkitehti
  Kommentti Lähettäjä: Arkitehti
  09/11/2010 @ 11:38

  Minä laitan: punkkua, neilikkaa, kanelitangon, kardemummaa, sitruunankuorta ja ruskeaa sokeria. En lantraa, enkä kuumenna liiaksi ettei vaikuttava ainesosa haihdu :D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/11/2010 @ 13:37

  Kuten todettua, niin monta reseptiä kuin tekijää.
  Mä tykkään lantrata vähän, voi hyvällä omallatunnolla nautiskella kaksi kupillista yhden sijaan :D

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!