Koulutusta kouluttamattomilta

Täällä alkoivat tänään koulut. Tajusin asian aamulla, kun ihmettelin miksi kotikatuni varressa on kumma sumppu ihmisiä. Siinä yläkoulun porttien edessä värjöttelivät, uudet koululaiset vanhempiensa kera.

Varsinainen puheenaihe on ollut kuitenkin se, että opettajakunta lakkoilee jo ensi tiistaina. Ranskalaiset ovat kuuluisia lakkokyvystään, mutta viikko koulujen alun jälkeen lienee ennätys.


[Kuva: Maurelita]

Tällä kertaa minulla on kuitenkin sympatiaa lakkoilevia kohtaan, sillä monien ilmoitettujen syiden seasta löytyy se tärkein: waltion wiisaat ovat uudistaneet opettajankoulutusta suuntaan, joka ulkosavolaisesta on ihan käsittämätön. Opettajia ei tänä vuonna kouluteta. Luitte oikein.

Aiempi systeemi:
Opettajaksi haluava nuori opiskelee ensin yliopistossa haluamastaan aineesta maisterintutkinnon. Sitten suoritetaan CAPES, eräänlainen soveltuvuuskoe, ja kun siitä on päästy läpi, alkaa vuosi jonka aikana ollaan osa-aikaisesti luokan edessä opettamassa ja osa-aikaisesti koulun penkillä oppimassa pedagogiaa.

Tämänvuotinen systeemi:
Opettajaksi haluava nuori opiskelee ensin yliopistossa haluamastaan aineesta maisterintutkinnon. Sitten suoritetaan CAPES, eräänlainen soveltuvuuskoe, ja kun siitä on päästy läpi, alkaa vuosi jonka aikana ollaan täysiaikaisesti opettamassa. Nämä 15472 tänä vuonna rekrytoitua koe-eläintä saavat kahden päivän pedagogisen koulutuksen, ja heille nimetään koulusta ns. tutoropettaja. Toivoa sopii, että kaikista kouluista löytyy sopiva määrä halukkaita tutoreita...

Kun tietää, että useat tuoreista koe-eläimistä ovat varsin nuoria (23-24 -vuotiaita) ja valmentavaa pedagogista koulutusta ei ole, askel astua luokan eteen lienee... melekoinen.

Tilanteen pitäisi hieman parantua ensi vuoden jälkeen, kun valmentavat pedagogiset opinnot liitetään jo maisterintutkintoon. Tai siis, liitetään, mutta vain tiettyihin opettajaksi johtaviin "maisterilinjoihin". CAPES-kokeeseen saa tulevaisuudessakin osallistua lähes minkä tahansa maisterin suoritettuaan, ja jos ei ole aiemmin pedagogisia opintoja ja opetusharjoittelua suorittanut, niitä ei erikseen vaadita. Toisaalta tämän kirjoituksen mukaan opetusharjoittelupaikkoja ei tulevaisuudessa ole riittävästi. Viimeistä maisterisvuottaan opiskelevia ja mahdollisesti CAPES-kokeeseen osallistumaan haluavia on jopa 10 opiskelijaa yhtä opettajanpaikkaa kohden.

Ilmaan on jäänyt myös roikkumaan kysymys siitä, mitä tapahtuu niille opiskelijoille, jotka valitsevat opettajaksi johtavan "maisterilinjan", mutteivät kakkosvuoden aikana onnistukaan CAPES:ssa. Mitä oikein pitäisi tehdä työkseen ihmisen jolla on opettajankoulutus, muttei oikeutta opettaa..?


"Mikä oikeastaan on opettaja
jolla ei ole pedagogista koulutusta?"
"Hyvä oppilas joka on löytänyt duunia."

Jotenkin minua ei hämmästytä, että ranskalaislasten oppimistulokset ovat mitä ovat.

 • villasukka
  Kommentti Lähettäjä: villasukka
  02/09/2010 @ 17:32

  Ohhoh. Vetää sanattomaksi.

 • Helena
  Kommentti Lähettäjä: Helena
  02/09/2010 @ 18:19

  No jopas…

 • Mikri
  Kommentti Lähettäjä: Mikri
  02/09/2010 @ 22:28

  Ranskassa kaikki on mahdollista :) Monta kertaa olen kauhulla kuunnellut kollegoiden tarinointia lastensa koulun käynnistä. Toivottavasti hommaan tulee vielä joku järki…

  Lakkoon muuten osallistuu kuulemma myös lentokenttien väki (eikä mitään tietoa mistä syystä). Toivottavasti lakko jää vain päivän mittaiseksi etten joudu turvautumaan eksoottisempiin vaihtoehtoihin päästä kotiin :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/09/2010 @ 22:44

  Joo, kuulin huhua, että bussitkin olisivat lakossa. Tiettyjen syndikaatioiden tukilakkoja, oletan.

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  03/09/2010 @ 02:32

  ranskalainen koulujarjestelam todellakin on ihan surullisen kuuluisa…

  ei voi ymmartaa.

 • Maurelita
  Kommentti Lähettäjä: Maurelita
  03/09/2010 @ 09:31

  Kiitos kun jaksoit selvittää tuonkin sotkun ; kuulin sivukorvalla asiasta muttei mennyt jakeluun. Nyt ymmärrän miksei, sehän on aivan tajutonta.

  Kyllä on huono omatunto kun omat lapset joutuvat moisen koululaitoksen armoille…

 • Sanna
  Kommentti Lähettäjä: Sanna
  03/09/2010 @ 10:47

  Pascal just kerto viime viikolla, että oli saanut kontolleen nuoren opiskelijatytön… Ei vissiin oltu hirveesti kyselty kenenkään mielipiteitä tai halukkuutta, korvaustakaan tutoroinnista ei varsinaisesti saa. Toivoi vaan, että tyttö olisi sen verran itsenäinen, että pärjäisi luokan edessä eikä tarviisi apua joka asiaan.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/09/2010 @ 12:28

  Maurelita,
  Onneksi on olemassa yksityiskoulujakin, etenkin sitten yläaste- ja lukioiässä. Nekään ei vielä ole Ranskassa mitenkään suhteettoman kalliita normaalisti toimeentuleville ihmisille.

  Sanna,
  Hyvä esimerkki siitä miten mainiosti tutorointi on hoidettu. Jotain luin, että tutori ei edes välttämättä olisi samasta koulusta.

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  03/09/2010 @ 21:30

  Minä käsitin, että lakko johtuisi kaavalluista muutoksista eläkkeisiin. Siis muillakin kuin opettajilla. Ranskalaiset haluaisivat pitää eläkeikänsä 60 vuodessa.

  Ihan tehokasta kyllä, että opettajat tuntuvat olevan aina ensimmäisinä lakossa, oli syy mikä hyvänsä. Pitää siinä aina sitten isien ja äitienkin pysytellä kotona. Vuoden kokemuksen perusteella lakkoja on kerran kuussa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/09/2010 @ 22:33

  Krii,
  joo siis tämä lakko ei johdu vain yhdestä syystä, vaan on kasautuma useista asioista. Tuo opettajainkoulutus on todennäköisesti se painavin syy, ja se, miksi lakko järjestetään niin lähellä koulujen alkua.

  Mutta useinhan ne tosiaan on lakossa, ja aina ei varmasti riitä sympatiaa.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!