Trackback, mikä trackback?

Trackback, suomeksi viittausosoitteeksi tai seurantailmoitukseksi käännetty asia on oiva keksintö. Valitettavasti tämän hetken suosituin blogipohja Blogger ei moista tue. Tai ei ainakaan tukenut viimeksi kun sitä käytin, ties vaikka olisivat höyrähtäneet.

Mutta mikä ihmeen viittausosoite, ja mitä hyötyä siitä on?

Viittausosoite on oiva apu blogikirjoitusten interaktiivisoinnissa. Käytännössä kun kirjoitat tekstin, johon vaikkapa lainaat jonkun toisen blogia, tai ylipäätään linkität jonkun toisen blogiin, trackback lähettää automaattisesti linkitetylle henkilölle viestin siitä, että tekstiin on linkitetty.

WordPressin blogeissa automaaginen viesti tipahtaa kommenttilootaan. Tässä minun blogipohjassani ilmoitukset tulevat juuri siihen ennen kommentteja.

Mistä sen osoitteen löytää?

Harmillisen usein ei oikein mistään. On ilmeisesti tietämättömyyden syytä, etteivät useat niistäkään, joiden blogi moista mahdollisuutta tukisi, laita esiin viittausosoitetta. Kannattaa kuitenkin silmäillä, löytyisikö jostain tekstin perästä pieni Trackback-sana. Sitten klikataan hiiren oikealla napilla linkkiä, valitaan "kopioi linkin osoite" ja liitetään se omaa postausta kirjoitettaessa varattuun kohtaan.

Tämän tekstin trackback -osoite on http://stazzy.net/htsrv/trackback.php?tb_id=389. Sen löytää myös aina tekstin jälkeen Lähetä viittaus -linkin takaa.

WordPressin blogeissa viittausosoite on yleensä muotoa http://www.blogi.fi/2010/04/tama-on-kirjoitus/trackback/. Kyseisen pohjan blogeihin voi siis helposti lähettää seurantailmoituksen vaikkei osoitetta esillä olisikaan.

Bloggerin postauksiin voi bloggaaja tarjota viittausosoitteen ulkoisten palvelujen avulla. Esim. AnyBeard esittelee yhden keinon, jossa käytetään GreaseMonkey -scriptia. Jos joku koettaa ja homma toimii, kertokaa ihmeessä! (Bloggerissahan on jo Linkback-toiminto, mutta sekin on valitettavasti rajoittunut. Käsittääkseni se ymmärtää linkkauksia vain, jos urhea linkin tekijä on Google BlogSearchin listoilla.)

Jos siis haluatte tietää kuka teihin linkittää, laittakaa viittausosoite näkyviin. Ja, tarpeen niin vaatiessa, ulkosavolainen bloggarikin on enemmän kuin tyytyväinen jos näkee kirjoituksiaan linkitetyn. ;)

[Kuva: pursuethepassion, CC BY-NC-SA 2.0]

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  09/04/2010 @ 19:26

  Humanisti lukee ja yrittää urheasti ymmärtää.

  Mä ainakin tykkäisin hurjasti tietää, linkittääkö joku mun blogia ja jos, niin kuka ja mitä. En vaan tuon AnyBeardin artikkelin lukemisen jälkeenkään oikein tajunnut, miten saan mainitun ominaisuuden liitettyä blogiini. Toisaalta luulen, että mun muokatussa blogipohjassa eivät toimi kaikki Blogger-jipotkaan; ainakaan sitä tykkään/en tykkää -klikkauspalautesysteemiä en saanut postauksissani näkymään, vaikka asetuksissa oli taatusti kaikki rastit ja ruksit kohdallaan. Ilmankin toki pärjää.

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  11/04/2010 @ 10:56

  Olen aina noita trackbackeja ja viittauksia ihmetellyt, nyt voisin alkaa opetella ymmärtämistä..mitä eroa on lähetä viittaus ja tracback -linkeillä?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  11/04/2010 @ 14:00

  Sirokko,
  ei mitään. Jos ei siis se, että ensimmäinen on jälkimmäisen suomennos.

 • beetari
  Kommentti Lähettäjä: beetari
  14/03/2011 @ 07:31

  Missä WordPressissä tuo trackback mahtaa löytyä? Sivuilla ei ainakaan näytä olevan sellaista missään.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  14/03/2011 @ 13:14

  Kaikki bloggaajat eivât (tietämättömyyttään?) laita viittauslinkkiä esille.
  Mutta wordpressin teksteissä viittausosoite on yleensä muotoa :

  http://www.bloginnimi.fi/2010/04/tama-on-kirjoitus/trackback/

  Eli viittauksen saa lähetettyä ilman jaettua linkkiäkin. Sen kummemmin en osaa wordpress-asioissa auttaa kun ei ole kokemusta.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!