My name is Bosch, Hugo Bosch

Meillä on uusi, hartaudella odotettu kämppäkaveri.

Etunimi: Hugo
Sukunimi: Bosch
Lempinimi: Astianpesukone

Tästä sitä on unelmoitu vuosikausia, ja nyt kun viimeinkin kylppäriin mahtuu pesukone, ja sopiva astianpesulaite osui naurettavan halvalla eteen, tartuin tilaisuuteen.

Täällä on vihdoin muutakin pitkään ja hartaasti odotettua, eli lämmin. Kun Suomessa on nautittu helteistä jo pitkään, täällä päivälämpötilat ovat kivunneet kituliaasti kahdenkympin pintaan. Nyt on oikeastaan aika kiva keli; lämmintä muttei vielä sitä semmoista heinä-elokuista tuskaista kuumuutta.

Tuskaista on myös Méganesta eroon pääseminen. Yllättäen 14 vuotta vanha auto, jolla on mittarissa melkein 300tonnia ja neljän-viidensadan euron edestä remonttia tehtävänä, ei kiinnosta juuri ketään. Tai tarjottiin minulle muuliraukasta 150 euroa. Jos en löydä hiukan parempaa, tartun tarjottuun. Sillähän ostaa jo puolitoista astianpesukonetta. Toista muulia ei ihan heti meille tule. Tajusimme, että on idiotismia maksaa vakuutusta (ja lainanlyhennystä) autosta, jota käyttää kerran kahteen viikkoon. Helpompaa vuokrata kun tarvitsee. Vielä kun saisivat käyttöön sen pitkällisesti suunnitellun kaupunkivuokra-auto-systeemin. Strasbourgissa Auto'trement jo toimii, tänne kaavaillaan samanlaista mutta sähköautoilla. Vielä kun pääsisivät suunnittelusta ihan sinne käyttöönoton asteelle...

Strasbourgin systeemissä siis maksetaan aluksi 150 euron takuu (jonka saa takaisin jos homma sujuu hyvin) ja sitten 11 euroa kuussa jäsenmaksua. Auton käyttö maksaa sen koosta riippuen noin 2 euroa tunnilta + noin 0,40€/km.

Nizzaan kaavailtu Autolib koostuisi siis 70 eri parkkipaikalle ripotelluista sähköautoista. Käyttäjät maksaisivat 15 euroa kuussa, plus 10 euroa käyttötunnilta. Mutta, mietitään sitä sitten uusiksi syksyllä 2011... siihen saakka voi hyödyntää autonvuokrausfirmojen, kuten Adan "tuntivuokrausta", jonka hintaan kuuluu "kaikki", siis myös bensa ja vakuutus.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  22/05/2010 @ 08:17

  olisi kiva tosiaan jo tuo autolib systeemi kotiutuisi tänne Ranskaan. onhan kaupunkialueilla joissa joukkoliikenne toimii aika turhaa maksaa vielä oman auton kuluja (hinta, vakuutus ja siihen vielä kaikki turvatarkastukset, korjaukset, mahdolliset tihuteot…).
  minä vaan asun maalla ja meillä päin joukkoliikenne on yhtä tyhjän kanssa. ja sitten nämä mun viikonloppumatkat: pitäisi mennä bussilla Orangeen, sieltä toisella Arlesiin ja sieltä jalan/haetuttamalla itsensä autolla Fourquesiin - päivän matka vastaan alle kahden tunnin automatka, vaikka olisin kuinka ecolo, niin ei kiitos.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  23/05/2010 @ 17:53

  Se on totta joo, että kaupungin ulkopuolella on vaikea elää ilman autoa. Mutta tosiaan me asutaan tällä hetkellä ihan keskustassa, joten oma auto on turha kulu (tosin ylellisyyskin joskus).
  Sitten kun muutetaan sivummalle, asiaa pitää harkita uudelleen

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!