Nizza ja muuta Rivieraa

Blogiani lueskellessani olen todennut, että olen huono kirjoittamaan matkakuvauksia. Ei se käyty enää tunnu samalta näppäimistön ääressä. Nyt kuitenkin ajattelin toimia matkailunedistämistehtävissä, ja kirjoittaa ihan puhdasta turistischeissea, epäturistin näkökulmasta.

Mitä siis Nizzassa ja muualla Rivieralla pitää nähdä, tehdä ja kokea?

Nizza, Nissa vai Nice? Wikipedia väittää, että Nizza olisi italiankielinen versio, Nice ranskalainen ja Nissa tokikin en niçois. Mikä tahansa kelvannee. Ei nimenmuutos kaupunkia juuri heilauta.

Alkuun haluan kumota pari harhakuvaa:
- Rivieralla ei ole aina lämmin. Ilmasto on tokikin leppoisa, mutta talvisaikaan matkustavan kannattaa varata mukaan myös pipo ja pari hansikkaita. Kostea, mereltä puhaltava tuuli osaa tunkea luihin ja ytimiin, etenkin siinä vaiheessa kun aurinko laskee. Toisaalta, kesällä tuntuu olevan kuuma koko ajan. Jatkuvasti. Vuorokauden ympäri. Valitse sitten siitä.

- Riviera ei ole paratiisista seuraava. Etenkin Nizza on Suomen mittakaavassa suurkaupunki, ja suurkaupunkiin mahtuu kaikenlaista tossunkuluttajaa. Rikkautta ja köyhyyttä. Rikkaus näkyy enemmän kuin muualla Ranskassa, luksusjahteja, -putiikkeja ja -huviloita riittää. Se ei tarkoita, etteikö iso osa Rivierankin asukkaista eläisi "tonniviidelläsadalla kuussa" ja nuorisotyöttömyys lähentelee 30% näin talouskriisin aikaan. Jos Monacossa ei juuri näy kerjäläisiä tai köyhyyttä, se johtuu yksinkertaisesti siitä, että edes normaalituloisella ihmisellä ei ole varaa asua principautén rajojen sisäpuolella.

- Ranskalaiset puhuvat englantia. Eivät kaikki, eivätkä aina kovin hyvin, mutta etenkin täällä turismilla elävällä rannikolla saa usein palvelua varsin kelvollisella mongerruksella. Brittihenkisissä ravintoloissa voi jopa olettaa saavansa palvelua helpommin englanniksi kuin ranskaksi.

Missä asuisin?

Tähän voin antaa yhden linkin: Google. Hotelleja on, mutta etenkin viikkoa pidemmäksi ajaksi tänne halajavalle tulee varmaan halvemmaksi vuokrata asunto. Ainakin jos lähtee isommalla porukalla kuin kahdestaan. Loma-asuntoja on tarjolla paljon, jopa niin paljon että ne jotka etsivät kämppää muuten kuin lomatarpeiksi jäävät lapsipuolen asemaan. (En ole katkera mutta kuitenkin...)

Hintaluokka vaihtelee kalliista sikakalliiseen, asunnon sijainnin ja kunnon mukaan. Ja tällä kohtaa varoituksen sana: Suhtaudu hyvin kriittisesti halvimpiin tarjouksiin. Asunto saattaa olla oikeasti homeinen loukko, tai kesähelteillä sietämättömän kuuma, tai... noh, ymmärsitte. Kivojakin on, mutta vaihtoehtojen etsimiseen kannattaa käyttää tovi.

Kannatta myös suhtautua varauksella sanoihin "ihan meren rannalla, parveke antaa suoraan rannalle". Lause ei välttämättä ole valhe, mutta rannan ja asuntojen välissä kulkee yleensä rantatie. Ja rantatie on hyvin usein hyvin vilkasliikenteinen. Etenkin Nizzassa, jossa Boulevard des Anglais on yksi kaupungin tukkoisimpia väyliä. Sama koskee oikeastaan koko akselia Nizzasta Gagnes-sur-Mer'n ja Antibes'n kautta Cannes'iin ja vielä ohitsekin. (Italian suuntaan lähtiessä en osaa sanoa, tunnen kaupunkeja huonommmin.)
Rannat ovat myös kesäaikaan tupaten täynnä ihmisiä koko ajan, joten ihan rannalle antavalla parvekkeella ei juuri rauhaa ole.

Myöskään Nizzan vanhassa kaupungissa ei juuri rauhaa liene, onhan se yöelämän keskus... ja päiväelämänkin. Antibes'ssa vanha kaupunki on hieman rauhaisampi, ja Cannes'ssa... mikä vanha kaupunki?

Budjettimatkaajalle löytyy leirintäalueita, ei itse Nizzasta, mutta vähän joka kulmalta ympäristöstä. Kaikkea yhdestä neljään tähteen ja hintakin vaihtelee sen mukaisesti. Sänkyyn halvemmalla halajavalle (eipäs nyt kaksimielisyyksiä, nih) löytyy ainakin Les Camelias ja Mont Boron -hostellit.

Miten liikkuisin?

Kröhöm. Joka päivä moottoritiellä taisteleva palkansaaja joka on todennut bussiyhteytensä Pohjois-Nizzaan surkeiksi, on puolueellinen neuvoja. Mutta, oikeasti, julkinen liikenne toimii mainiosti turistin tarpeisiin, jos ei ole ihan hirveän riippuvainen siitä, tuleeko bussi/juna nyt vai varttitunnin päästä.

Rannikkoa halkoo junalinja, Italian puolen Ventimigliasta Cannes'iin saakka, puolen tunnin välein molempiin suuntiin, ja ne vielä yleensä pysähtyvät jokaisen palmun alla.

Budjettimatkaaja tai muuten vain halukas kulkee bussilla. Kaupungeissa on kussakin omat bussiverkostonsa, ja kaupunkien väliä kulkevat conseil généralin bussit, esim. Nizzasta Cannes'iin kuuluisa nro. 200, joka on aina tuskallisen täynnä. 200 pysähtyy myös lentokentällä, mutta vain joka toisella vuorolla. Jos kulkee bussilla kaupungista toiseen, kannattaa pyytää "ticket azur", joka toimii vaihtolippuna eri bussiverkostojen välillä. Se on samanhintainen kuin menolippu muutenkin.

Kalleudella ei ole bussiverkostoa pilattu. Tunnin (tai jossakin jopa 75 minuuttia?) voimassa oleva lippu maksaa euron, mutta jos haluaa vaihto-oikeuden, sitä pitää erikseen pyytää. Paitsi Nizzassa... mutta kaikki ei voi ollakaan yksinkertaista.

Nizzassa on myös rohkeimmille tarjolla Vélo bleu, kaupunkipyöriä, joita saa vuokrattua automaateista.

Mitä söisin tai joisin?

Mereneläviä? Rannalla kun ollaan, niitä riittää. Moules frites, simpukat ranskalaisten perunoiden kera, on tyypillisesti Kanaalin rannan erikoisuus, mutta ei se siitä huonoa tee täälläkäkään. Oma lemppari on vaatimattomasti nimetty Festival de la moule, vanhan kaupungin sydämen Cours Saleyan laidalla. Mmmmmh, simpukoita katkarapukastikkeessa... kreolikastikkeessa... homejuutokastikkeessa... Ei mikään gastronomisen keittiön huippu, mutta kaikkea muuta kuin kallis.

moulesfrites

Jos haluaa paikallisia erikoisuuksia, niin niitä löytyy esim. sanojen socca tai pan bagnat takaa. Nopeaa keittiötä. Ensimmäinen on kikhernejauhoista tehty lättynen jota ei kannata etsiä Nizzan ulkopuolelta, ja toinen on mm. tonnikalalla, tomaatilla ja salaatilla täytetty pitaleipä, joka parhaimmillaan on oiva pikalounas. Osta leipäsi paikasta, jossa se ei ole hengannut paria tuntia vitriinissä.

(Lisäys, 2011): hyväksi huomattuja ja vilpittömästi rakastettuja nizzalaisia ravintoloita myös *tässä kirjoituksessa*.

* * *

Romantikot liikahtelevat Nizzasta esim. Juan-les-Pins'n tai Golfe-Juan'n rannoille, ja syövät illallisen kynttilänvalossa ja varpaat hiekassa rantaravintolassa.

Entä se juomapuoli? Normaalit ihmiset juovat viiniä, mutta britti- tai irlantilaispubeista löytyy kunnon oluitakin. Välillä vain tuskaisen kalliilla. Ylipäätään ravintolojen alkoholihinnat ovat melkoisen tuntuvia. Yhä sama Cours Saleya kätkee laidoilleen perjantai-iltojemme ilon, Akathor -irkkubaarin, jossa on happy hour 18-21, kunnon oluita ja siideriä hanassa ja elävää musiikkia lauleskeleva kitaristi. Ei tokikaan aina sama. Ja voit olla varma että saat oluesi tilattua englanniksi.

...hmm. Ei ehkä kovinkaan aitoranskalainen kokemus?

Ranskalaisempaa on mennä terassille ja tilata pastis. Anisviinan maku on jotain, jonka minä liitän hyvin vahvasti kuumiin Etelä-Ranskan päiviin ja petankin peluuseen. Niin, ja huom. se tarjotaan vesikarahvin kanssa, tarkoitus on lantrata viina vedellä, ei sitä paljaaltaan juoda!

Yöeläimiä liikkeellä?

Kuten tässä maassa yleensäkin, yökerhoja kaipaavat löytävät onnensa useimmin kaupunkien ulkopuolelta. Ja jonkinasteiseen hintaan. Kulmakunnan kaikki-tietävät-missä-se-on -paikka on La Siesta, Biot'n juna-aseman vieressä. Kuten täkäläiseen tapaan kuuluu, luvassa on samojen seinien sisällä kasino ja yökerho, sitä meren yllä huojuvaa terassia unohtamatta.

Homokyldyyriä kaipaava aloittaa iltansa jo aiemmin mainitun Cours Saleyan kulmasta, ravintolabaarista nimeltä La Civette du Cours. Sieltä joku osaa ihan varmasti neuvoa eteenpäin, jos ei muuten niin esitehyllyn kautta. Komeimmat iltamamainokset kyseisillä piireillä, muuten.

Antibes'n kansainvälinen ja jahdeilta töitä etsivä nuoriso hengaa sisäänpääsymaksuttomassa, mutta usein tupaten täynnä olevassa La Gaffe'ssa, jossa kieltämättä kesäaikaan on tarjolla oivia livebändejä (ja paljon ruskettuneita sääriä ja englantilaismallisia miniminihameita...)

Livemusiikkia etsivä noin ylipäätään löytää onnensa melko helposti ainakin turistisesongin aikaan, ihan vain kiertelemällä.

Entäs sitten päiväeläimille?

Tuota. Osta opaskirja, kaikkea nyt on mahdoton tässä luetella. Mutta jos nyt kuitenkin pari juttua.

Marineland on, etenkin kuulemma lasten kanssa, se Rivieran ehdoton käyntikohde. Jos altaissa olevat isot vesinisäkkäät eivät innosta tai nuoriso on jo teini-ikäistä, suosittelen ennemminkin vieressä sijaitsevaa Aquasplash -vesipuistoa. Ensi kesänä pitää käydä testaamassa, viime kesä meni jotenkin vähän ohi.

Iles de Lérins -saaret, Cannesista vähän merelle päin ovat oivat päiväkävelykohde. Lautalla pääsee sesonkiaikaan puolen tunnin välein, ja on saarella pienoinen kahvila, Sanni ja Marleena, tai siis oikeastaan toisella niistä kahvilan lisäksi gourmet-tasoinen luostariravintola. Ile de Sainte-Marguerite näyttää oman kokemuksen mukaan *tältä*.

(Lisäys, 2011): Jos ja kun käyt Monacossa, Musée Océanographique on ihan ehdoton tutustumiskohde. Kaloja, kaloja! Hassuja kaloja!

Jos on (vuokra-)auto alla, niin kannattaa suunnata länteen. Gorges du Verdon on kanjonimuodostelma, hieman Var'n departementin puolella, ehkä tunnin verran Nizzasta moottoritietä pitkin. Muistelisin lukeneeni jostain (oiva lähdeviite), että kanjonit ovat jopa Ameriikan mantereen Grand Canyonia syvempiä, vaikkakin toki laajuudeltaan vaatimattomampia. Näkemisen arvoisia kuitenkin, ehdottomasti.Kuvassa ei ole Verdon, kunhan koetan hämätä.

Muutama linkki niille uteliaille jotka eivät hallitse googletusta:
Office de Tourisme de Nice (& in English)
Côte d'Azur tourisme (& in English)
Angloinfo Riviera

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  05/01/2010 @ 18:52

  Matsdalla Nitsaan pitsalle.. öh, harjottelen vaan suomenkieltäni. Kylläs olet hyvä matkaviisarikin, en silti sinne ensimmäisenä lähtisi.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/01/2010 @ 20:50

  Niin noh, lienee noita muitakin paikkoja maailmassa jossa käydä :)
  Oivaa kieliharjoitusta löytynee vaikka Unkarista.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!