Tiikeri!

Aedes Albopictus.

Eikö kuulostakin ihan kukalta? Kyseessä ei vain harmikseni ole mikään viaton kukka, vaan hyttynen, joka kansanomaisemmin tunnetaan nimellä moustique tigre, tai ulkosavolaisittain tiikeri-itikka.

Tiikeri-itikka on pieni ja pesiytynyt trooppisten maiden lisäksi myös tänne Ranskan eteläosiin. Paljoahan niitä ei ole, ainakaan Suomeen verrattuna, silloin tällöin nitistää yhden verisen yksilön olohuoneesta.

Mikä on paljon inhottavampaa, on se, että tiikeri-itikka saattaa kantaa ikävää vitsausta joka taannoin karkoitti Réunionin saarelta kaikki turistit ja taisi tappaakin muutaman. Vitsauksen nimi on chikungunya (äärimmäisen helposti lausuttava...)

Kyseessä on kuumetauti, joka sopivasti osuessaan saattaa nostaa muutaman päivän kuumeen, kovan päänsäryn, näppyläistä ihottumaa ja nivelkipuja, jotka saattavat jatkua viikkoja, kuukausia tai vuosia sairastamisen jälkeenkin. Ranskassa ei ole vielä todettu yhtään tapausta, mutta wikipedian mukaan Etelä-Italiassa sairastettiin epidemia muutama vuosi taaksepäin.


Aedes Albopictus, lähteenä Wikipedia.

Euroopan maat ovat varsin turvallinen matkakohde, mutta Etelä-Euroopassa lomailevan kannattaa olla varuillaan, jos hyttysen piston jälkeen nousee kova kuume. Sikalentsun sijaan kyseessä saattaakin olla tiikeri-itikkarutto.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  09/07/2010 @ 13:27

  hui, toivottavasti et kirjoita tästä, koska sinä tai joku tuntemasi on saanut tuon taudin, jonka nimeä en edes osaa kirjoittaa!
  väittävät, että ilmaston lämpenemisen myötä kaikki nuo “trooppiset” sairaudet ovat pian meillä etelä-Euroopassa. malariakin saattaa pian saada pelätä, kuten ennen, täällä Camarguen läheisyydessä.
  koiranomistajien taas pitäisi ottaa huomioon, että etelä-Ranskassa saattaa koira hyttysen pistämästä saada taudin, jolla on kumma nimi, leshmaniose tai jotain sinne päin. sitä vastaan ei ole rokotetta, ei lääkettä ja se on kuolemaksi. eli ainoa tapa välttää lemmikin sairaus ja jopa kuolema, on hankkia voimakas hyttysenkarkoite, yleensä kaulapanta.
  hyvää hellekesää, välttele hyttysiä!

 • Ansku
  Kommentti Lähettäjä: Ansku
  09/07/2010 @ 14:30

  Onkohan tuo sama hyttynen, joka aiheuttaa järjettömän kokoisen (vrt. pingispallo) kutiavan paukaman? Niitä on täällä Barcelonassa, pieniä äänettömiä itikoita, jotka iskevät öisin. Tytöllä pisti sellainen käteen ja koko kämmen turposi palloksi, eikä nukkua voinut, kun niin kutisi. Samoin minua on pistänyt muutaman kerran ja kutina oli kamala. Ja minä olen sentään Lapista :)!
  Jostain olen lukenut, ettei täällä saisi parvekkeilla ym. seisottaa vettä, etteivät nuo hyttyset pääse lisääntymään. Ja malariastakin olen lukenut, että saattaisi levitä tännekin. Höh.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/07/2010 @ 18:20

  Joo, täälläkin suositellaan kaikkien mahdollisten seisovien vesilätäköiden poistamista.

  Siitä tosin en tiedä tekeekö tuo järjettömiä paukamia. Minä totesin yhden raidallisen itikan tappaneeni, mutta ei se muistaakseni isoa paukamaa tehnyt. Muttei ne kyllä inisekään.

  Ja tosiaan, malariatartuntoja oli vähän kaikkialla Euroopassa aina 1800-luvulle saakka, sitten kuivattivat soita ja kyseiset hyttyset hävisivät. Toisinaan tapauksia tarttuu lentokentiltä.

  Vielä 1900-luvun alkupuolella malariaa oli Etelä-Euroopassa, ja onpa Haaparannassakin ollut malariaepidemia! (v. 1861)

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  09/07/2010 @ 20:41

  Ihmeen paljon täällä keskellä kivikaupunkia noita hyttysiä on. Yhden raitajalkaisenkin olen nähnyt, mutta jostain luin, että täällä on joku toinen aika yleinen lajike, jolla on raidalliset jalat, mutta erilainen raidoitus vartalossa, ja se ei ole tiikeri-itikka. No, kuitenkin tuo tieto vaarallisia tautejä levittävästä hyttysestä on saanut minut suhtautumaan hieman varovaisemmin noihin ärsyttäviin inisijöihin

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  11/07/2010 @ 14:20

  Ihan hyvä tietää, etteivät kaikki raidalliset ole potentiaalisesti vaarallisia. Mutta ainakin jokin lajike aiheuttaa kutiavia paukamia minullekin, joka en reagoi Suomen hyttysiin oikeastaan mitenkään.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!