Unta

Kuten blogin nimi jo osoittaa, nukkuminen on yksi olennaisimmista asioista elämässäni. Valitettavasti myös varsin epätasaisesti jakautunut. Vapaalla nukun liikaakin: en todellakaan kuulu niihin ihmisiin jotka sunnuntaisinkin ovat silmä kirkkaana ylhäällä viimeistään kahdeksalta, kun "ei enää nukuta". En tiedä mistä olen geenini saanut, en ainakaan vanhemmiltani.

Viikolla taas nukun useimmiten turhan vähän. Se on yleensä ihan oma vikani. tiedän tasan kuinka paljon unta tarvitsen, tunnen kellon ja tiedän monelta se rääkyy aamulla. Silti hortoilen illalla liian pitkään valveilla.

Tällä viikolla olen nukkunut poikkeuksellisen huonosti. Osittain varmaan stressaavan työviikon takia: aivot eivät osaa jäädä lomalle illallakaan. Osasyynä myös toissaöinen ravakka ukkosmyrsky, joka aamuviideltä herätti sulkemaan ikkunaluukut, kun muuten oli kuin yökerhon samalavaloissa. Nuku siinä sitten valossa ja paukkeessa ja sähköisen ilman seassa.

Univaje ei ainakaan lisää työtehokkuutta. Toisinaan (lue: tällä viikolla joka aamu) tekisi mieli jäädä linja-auton takapenkille nukkumaan vielä pariksi tunniksi. Tietokoneen edessä ymmärrän sitä erään Anton Tšehovin tarinan piikatyttöä. Sitä joka herätettiin kukonlaulun aikaan tekemään kotitöitä ja keittämään teetä, ja jonka illat ja yöt menivät parkuvan lapsen kehtoa keinuttaessa, ja joka sai aina potkun sivuihinsa, jos uskalsi torkahtaa. Lopulta univelka kasvoi hulluudeksi, ja piika tukehdutti kiljuvan lapsen jotta saisi nukkua rauhassa.

Univaje on jo lievempänäkin ikävä asia. Wikipedia kertoo, että:

Pitkään jatkunut univaje on haitaksi terveydelle. Se aiheuttaa stressiä, heikentää vastustuskykyä, pienentää kasvuhormonin tuotantoa ja sokerinsietokykyä aiheuttaen näin ylipainoa, muistin, tarkkaavaisuuden ja päättelykyvyn heikentymistä sekä aiheuttaa tapaturmia. Liika valvominen aiheuttaa torkahtelua, ärtymystä, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja kipukynnyksen alenemista. Voi esiintyä myös mikrounia. 24 tunnin valvominen vastaa promillen alkoholihumalaa.[Kuva: Caseywest, CC BY-SA 2.0]

Miten sitä oikein pärjäsi opiskelijana, kun välillä mentiin luennolle parin tunnin yöunien jälkeen, krapulaisena? Nyt ei voisi kuvitellakaan menevänsä töihin juhlitun illan päälle. Jos väsymyksen yhdistää lievään pahoinvointiin ja päänsärkyyn, niin keskittymisestä ei tule mitään, saati sitäkään.

Pitäisi varmaan vaatia kahden tunnin ruokatauko keskellä päivää. Ja huone jossa on mukavia lepolasseja. Siinä ehtisi syödä ja urvahtaa puolisen tuntia. "Jo pelkkien päivänokosten on todettu parantavan muistia. Sorminäppäryyttä vaativat tehtävät sujuvat nekin paremmin unen jälkeen." Osaisi käyttää paremmin hiirtä ja ymmärtäisi ja muistaisi mitä sanotaan.

Noh, jos en viikolla nuku tarpeeksi, niinsain ainakin osittaisen synninpäästön "liiasta" nukkumisestani viikonloppuisin, Tiede-lehdeltä. Yleisen käsityksen vastaisesti unta sittenkin voisi "varastoida" jonkin verran:

Jos tiedät joutuvasi valvomaan, vetele reippaasti hirsiä etukäteen. Walter Reed -instituutin tutkijoiden mukaan unen elvyttävä vaikutus nimittäin kestää luultua pidempään.

Tracy Ruppin johtamassa tutkimuksessa tarkailtiin nukkumisen vaikutusta 11 mieheen ja 13 naiseen.

Ilmeni, että viikon kymmentuntiset yöunet pitivät koehenkilöt muita pirteämpinä ja tarkkaavaisempina seuraavalla viikolla, jolloin piti selvitä vain kolmen tunnin nokosilla. Unta ylenpalttisesti tankanneet myös palautuivat univajeesta paremmin kuin vain normaaliunet nukkuneet.

"Tulos viittaa siihen, että unta voi säilöä vähän myöhemmin käytettäväksi", Rupp totesi SLEEP 2008-unitutkimuskokouksessa.

Saan siis nukkua vastakin puoleenpäivään sunnuntaisin, eiksjoo?

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  09/09/2010 @ 15:57

  “Miten sitä oikein pärjäsi opiskelijana, kun välillä mentiin luennolle parin tunnin yöunien jälkeen, krapulaisena? Nyt ei voisi kuvitellakaan menevänsä töihin juhlitun illan jälkeen. “

  taman takia suosittelen lampimasti ihmisia lisaantymaan alle 30-kymppisina jos suinkaan mahdollista. hedelmallisyys saattaa laskea 35-jalkeen tai olla laskematta, mutta unentarve on ihan varmasti noussut uusiin sfaareihin.
  Onkin siis itselle helpointa siirtya suoraan klubbailusta vauvan kanssa valvomiseen.

  vitsit sikseen, meidan vanhempi-kaverit (jotka on ovat kaikki kymmenisen vuotta vanhempia) tuntuvat oikeasti karsivan yoheraamisesta ja lyhyista unista paljon meita enemman.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/09/2010 @ 17:15

  Mulla on siis tuuria kun tuo mieheke on nuorempi. Herätköön se!

 • Albert
  Kommentti Lähettäjä: Albert
  11/09/2010 @ 15:27

  Vous avez un blog très interessant et joli. Mes félicitations.
  Je vous invite à visiter mon blog, ou j’ai publié un article sur la mythologie balte.
  Salutations depuis Barcelone.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!