Verokarhu ja muita eläimiä

Disclaimer: ulkosavolainen bloggaaja ei ole veroasiantuntija, ei sinne päinkään, eikä muutenkaan kovin lahjakas talouasioissa. Pähkäilyjä ei kannata ottaa ehdottomana totuutena.

En ole vielä koskaan joutunut maksamaan veroja Ranskaan. Itseasiassa olen joskus jopa saanut jonkinsorttisia palautuksia, joiden lähde ei minulle ihan selvinnyt, kun en ollut alunperinkään mitään maksanut.

Ranskassa nimittäin pienistä tuloista ei makseta veroja ollenkaan. Käytännössä alle 5900 euroa vuodessa (verotettavaa nettotuloa) ansaitseva yksinasuva lapseton ihminen ei veroja maksa. Vähennysten kanssa ei-verotettavuus nousee selkeästi korkeammalle, etenkin jos on huollettavia lapsia. Pariskunnilla, naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla, on yhteisverotus. Verot ja vähennykset siis lasketaan pariskunnan yhteistuloista.

Veroja ei myöskään oteta suoraan palkasta, vaan veroilmoitus tehdään kerran vuodessa, toukokuun aikana edellisen vuoden tuloille, ja sitten loppuvuodesta veroja maksellaan taantuvasti. Halukkaat vaikka kerralla, useimmat kuitenkin osamaksuina. Laskeskelin paikallisen verohallinnon laskurilla, että ensi vuonna pitäisi näillä tuloilla ja ilman suurta vähennysoikeutta minun maksaa noin 1200 euroa.

Verojen ottaminen de la source, suoraan palkasta tekee vähemmän kipeää.


Ranskan veroprosentti on Suomea keveämpi, ja silti jaksavat valittaa siitä kuinka paljon moista maksetaan. Ylipäätään ihmisen luonnossa on vissiin taipumus valittaa veroista, niin on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Täällä veroprosenttijakautuma on suunnilleen seuraavanlainen:
0 - 5 875 € = 0 %
5 875 € - 11 720 € = 5,5 %
11 720 € - 26 030 € = 14 %
26 030 € - 69 783 € = 30 %
69 783 € < = 40 %

Prosentti koskee aina ylimenevää osaa, jolloin siis parinkymmenen tonnin vuosituloilla keskimääräinen prosentti on kai jossain seitsemän hujakoilla.

Onko elämä Ranskassa siis selkeästi halvempaa?

Vastaus ei ole itsestäänselvä. Suomessa on totuttu saamaan "ilmaiseksi" monia sellaisia asioita, joista Ranskassa ei ehkä makseta veroissa, mutta sitten sitäkin selkeämmin palveluntarjoajalle. Otetaan esimerkiksi vaikkapa koulu. Lapsille pitää, heti esikouluiästä alkaen hankkia itse kaikki koulutarvikkeet: paperit, kynät, viivoittimet, värikynät, ja niin edespäin. Alakouluikäisen koulunalku maksaa perheelle noin 150 euroa.

Jos lapset syövät kanttiinissa, siitä pitää maksaa. Yksi ateria kanttiinissa maksaa perheelle keskimäärin 2,70 euroa alakoulussa ja 3,30 euroa lukiossa.


Sairausvakuutuksen työssäkäyvät ihmiset saavat maksamiensa verojen perusteella, mutta oikeus siihenkin on todistettava vuosittain. Lapset kuuluvat vanhempiensa sairausvakuutukseen... aina lukion loppuun saakka. Yliopisto-opiskelijan pitää maksaa sairausvakuutuksestaan 200 euroa vuodessa. (Todettakoon, että sen saa ilmaiseksi jos on oikeutettu opintotukeen, mutta opintotuki riippuu vanhempien tuloista.)

Matalahko tuloveroprosentti ei myöskään ota huomioon jokavuotista harmia nimeltä taxe d'habitation, eli asuntovero. Sen ovat velvoitettuja maksamaan kaikki paitsi yliopistojen asuntoloissa asuvat, köyhät eläkeläiset ja muutama muu erikoistapaus ja veron suuruus riippuu lähinnä paikkakunnasta, asunnon koosta, arvosta ja kiljoonasta muusta asiasta. Taxe d'habitation sisältää myös televisionmaksun. Meillä on vielä tänä vuonna tuuri maksaa vähän vähemmän sillä asuimme 1. tammikuuta pienessä asunnossa ja kaupungissa jonka kunnallisveroprosentti on matala. Siis noin niinkuin Rivieralla matala.

Että onko se elämä sittenkään niin paljon halvempaa, vaikka ei tuloveroa Suomen tasolla maksetakaan..? Etenkään kun vastaavasti palkkataso ei kovin päätä huimaa, mahdollisista työttomyyskorvauksista tai toimeentulotuista puhumattakaan.

[Alkup. kuvat: E.Thomsen, CC BY-NC-SA, KayCey97007, CC BY-NC.]

 • Maurelita
  Kommentti Lähettäjä: Maurelita
  16/09/2010 @ 15:13

  Meillä kouluruokailu maksaa 5€ per nenä ja per päivä ! Se on ansiosidonnaista, ja asumme kunnassa jossa on vähän yrityksiä = köyhä kaupunki. =(

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  16/09/2010 @ 21:02

  Olipas ajankohtaista. Juuri tänään kävimme verotoimistossa, kun posti ei ollut tuonut meille kaikkia tarvittavia papereita. Ja mietimme samaa asiaa. Tarkempia laskelmia tekemättä päädyimme siihen, että suunnilleen yhtä kallista/halpaa on täällä eläminen. Palkasta itsestään lähtevät sosiaaliturva yms. maksut tuntuvat isommilta Ranskassa, mutta vero taas on pienempi. Lapsiperheille Ranska on siinä mielessä parempi kuin Suomi, että lapsi pienentää veroja paljon enemmän kuin lapsilisän määrä ja maternelle-ikäisille on ilmainen koulu (Suomen päivähoitomaksut on paljon kalliimpia kuin kouluruoka).

 • Katja
  Kommentti Lähettäjä: Katja
  16/09/2010 @ 21:22

  Maksavatko koulukirjat? Meillä ainakin ala-asteella ovat ilmaisia, ja koulunkäynnin jokavuotiset alkukustannukset koostuvat lähinnä vihoista.

  Alle kouluikäisen vanhempana kuuntelin kauhuissani televisioonin kuluttajaohjelmia, joissa kerrottiin kuinka monta sataa euroa menee joka kouluvuoden alussa. Sittemmin tajusin, että vuosittaisiin menoihin laskettiin mm. UUSI REPPU. No way. Italiatar saa mennä viimevuotisessa, ja olen pelotellut lasta kauhukuvilla kaatopaikalla makaavista reppuvuorista jotka ovat siellä vielä auringon räjähtäessä supernovaksi :O

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/09/2010 @ 09:37

  Maurelita,
  Onpas arvokasta, ja vielä lapsille (ei edes mitään teini-ikäisiä)

  Krii,
  Se on kyllä totta, että ilmainen “päivähoito” on varmasti miellyttävä asia. Vaikka koulua onkin.

  Arkitehti,
  Tiedän, että joissakin kunnissa saavat kirjat ilmaiseksi. Käsittääkseni pakko-ostokset ovat lähinnä kyniä, vihkoja, laskimia (ei tietty joka vuosi), kansioita ja niin edespäin, sekä urheiluvaatteet. En muuten tiedä lasketaanko reppua. Mä muistan saaneeni uuden joka toinen vuosi :D
  …nyt sitten kierrätetään: L. käyttää tänä vuonna samaa reppua kuin mä käytin kolmisen vuotta omissa opinnoissa.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  17/09/2010 @ 13:18

  mun tytär muuten sai joka vuosi kaiken uusiksi, viivottimesta alkaen kun jostain syystä kaikki hävisi kesän aikana (jäi Suomeen?) ja reputkin kuluivat niin, etteivät ne kestäneet kahta täyttä kouluvuotta. nyt hänellä sitten on Suomessa ilmainen ammattikoulu ja kouluruoka, mutta tarvikkeet on, kangassaksista alkaen, ostettava itse. koulutarvikkeista puhutaan paljon myös sen paineen vuoksi, joka lapsilla on saada merkkikamaa eikä ne halvimmat tarvikkeet. samaten tietysti vaatteet.
  siihen lisäksi kanttiini, jos kanttiinipaikkaa edes saa, keskiviikon hoitokulut, loma-aikojen hoitokulut… ei ole halpaa lasten saaminen Ranskassa.

  mitä sitten tulee verotukseen, mä en käsitä suomalaista verotusta laisinkaan. maksaa veroja opintotuista, työmarkkinatuista jne, mitä järkeä? valtio antaa ja valtio ottaa pois. eikö pelkkä rahan ja paperin pyörittäminen maksa enemmän kuin verotulot moisista almuista? sen sijaan voi hyvinkin olla totta, että verotuloilla saa paljon enemmän Suomessa kuin Ranskassa.

  telkkarilupa ei oikeastaan kuulu asuntoveroon, se vaan maksetaan samassa. jos ei maksa asuntoveroa, ei maksa telkkarilupaakaan. ainakaan ennen ei maksanut. sen sijaan, voi väittää ei omistavansa telkkaria vaikka maksaisikin asuntoveroa. ja itse asiassa monet pienituloiset eivät maksa asuntoveroa ollenkaan.

  sairasuvakuutus taas ei kuulu verotukseen, sehän otetaan à la source, suoraan palkasta ennen palkan maksua kuten eläkemaksut jne. mielenkiintoista muuten tuo, että maksut ovat suuremmat täällä kuin Suomessa ja silti jatkuvasti systeemi on velallinen.

  te, jotka olette paremmin perillä Suomen olosuhteista, onko teistä muuten eläminen halvempaa vai kalliimpaa täällä? huomautan, että Pariisissa ja Rivieralla elinkustannukset ovat kalliimmat kuin muualla. vuokrat ainakin ovat jatkuvassa nousussa, mutta en tiedä, millaisia vuokria on esimerkiksi Helsingissä, en siis osaa verrata. ruoka tulee meillä maalla asuvilla aika halvaksi, ainakin jos ei osta kaikkea supermarketista. toisaalta, kuten sanoit Stazzy, palkkataso on täällä alhaisempi kuin Suomessa. loppujen lopuksi taidetaan siis olla aika lailla samalla tasolla.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/09/2010 @ 14:54

  Joo, siis on ihan totta, ettei sairausvakuutus kuulu suoraan verotukseen, mutta sen kuitenkin töissäkäyvät ihmiset saavat nimenomaan palkastaan maksamansa perusteella. Opiskelijat, kun eivät veroja/sosturvamaksuja maksa, joutuvat vakuutuksensa siis maksamaan erikseen.

  Vuokrat lienevät aika lailla samaa tasoa kuin Suomessa, tietty Pariisia lukuunottamatta. Nää Rivieran vuokrat oli jonkun mukaan “suunnilleen samat kuin pääkaupunkiseudulla keskustan ulkopuolella". Sähkö taas on Ranskassa Suomea kalliimpaa.

 • vieras
  Kommentti Lähettäjä: vieras
  20/09/2010 @ 10:58

  No joo, Suomi ja Ranska tulee suurin piirtein yksi yhteen kun katsotaan brutosta “netto nettoon” eli esim 100kEUR vuotuisista bruttotuloista jaa verotuksen jalkeen ranskassa noin 60kEUR kateen - siis saman verran kuin Suomessakin. Tuloverotusprosentti on naennaisesti pienempi mutta kompensoituu TEL etc. kustannusten muodossa palkkakuitissa (Suomessahan nama lasketaan sisaan tuloveroprosenttiin). Verokarhua ei taida paasta pakoon missaan…

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  20/09/2010 @ 20:23

  Ok. Kiva että joku on ihan tehnyt laskujakin, mulla kaikki oli lähinnä mutua.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!