Vilafranca de mar

Leikimme turistia kamera kaulassa, viime viikonloppuna, mutten ole saanut aikaiseksi siirtää kuvia koneelle aiemmin.

Villefranche-sur-mer on kesäaikaan paljon täydempi ja selkeästi mielenkiintoisempi kuin keskellä talvea. Rannalle ei kannata edes yrittää jos ei halua naapurin varpaita suuhunsa.Reilun 6000 asukkaan läntti on heti ensimmäinen pikkukaupunki kun lähdetään Nizzasta rikkauteen päin. Itseasiassa meiltä voisi melkein mennä jalan jos olisi hyvät kengät ja motivaatiota. Me valitsimme laiskojen keinon: yksi asemanväli ja noin kolme minuuttia junassa. Turistit ja köyhät pysyvät rannalla, ne joilla on varaa kaupungissa asua, asuvat paksujen muurien takana heti merestä nousevan vuoren rinteellä. (Ei tarvitse paljon arvailla miksi tämän departementin nimi on Alpes-Maritimes, merelliset Alpit.) Kaupungin historia alkaa varsinaisesti 1200-luvulla, kun Provencen kreivi Charles II d'Anjou ihastuu paikalla olleeseen kylään, ja houkutellakseen sinne ihmisiä lupaa asukkaille verovapauden. Siitä nimi Villa franca.


Villefranchea hallitsee kalastussataman ohessa näyttävä linnoitus, Fort du mont Alban, joka wikipedian mukaan on peräisin 1500-luvulta, ja tänä päivänä toimii lähinnä kunnallisen poliisin ja kaupungintalon sijoituspaikkana. Muurit kätkevät sisäänsä myös isohkon ulkoilmateatterin, joka on samalla myös kaupungin ainoa elokuvateatteri. Pittoreski Villefrance saattaakin olla kotisohvalla tätä lukevalle (tunnusta!) tuttu vuoden 1983 James Bond -elokuvasta Älä koskaan kieltäydy kahdesti.

Leipäuuni. Aikoinaan jokaisessa kylässä oli yleinen leipäuuni, joka lämmitettiin kerran viikossa ja jossa sitten tehtiin kaikkien kyläläisten (tai ainakin köyhempien) leivät. Feodaaliaikoihin uunit kuuluivat herroille, jotka ottivat veronsa niiden käytöstä. Tämä ei näyttänyt olevan toiminnassa, mutta monet uunit ovat vieläkin kunnossa, ja niitä lämmitetään maalaismarkkinoiden ja kyläjuhlien aikaan.

Tuo on nyt nähty kahdesti. En kieltäytynyt. Mutta ensi kerralla jonnekin muualle, valinnanvaraa kyllä riittää.

Ei palautteita vielä
Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!