Lääkkeitä elämään

Kyllä taas lehdistö osaa ja ihmiset ovat pyyseleitä.

Suomessa yksi Hesarin päivän pääuutisista tuntuu aiheuttaneen kollektiivisen paniikin. "Enää en koskaan itseäni rokota!" "Kohta mäkin sairastun narkolepsiaan, ruttoon, kuppaan ja kuuteenkymmeneen muuhun!"
Ihmiset hyvät. Jos sikalentsurokote on ainoa narkolepsiaa aiheuttava asia, niin miksi tapaukset eivät ole merkittävästi lisääntyneet muualla kuin Pohjoismaissa? Iso osaa maailmaa on kuitenkin rokotettu. Koko tilanteessa on kuitenkin vielä mukana suuri tuntematon X, se "jokin muu tekijä".

Ranskassa on myös viime kuukausina puitu lääkeasioita. Puidaan tälläkin hetkellä oikeusistuimia myöten. Ranskan kuuluisin lääke ei siis ole aspiriini, vaan Mediator. Mediator oli Servier -laboratorion diabetes-laihdutuslääke, joka on tappanut arvioiden mukaan 500-2000 ihmistä neljänkymmenen käyttövuotensa aikana. Koska kuolleet ylipainoiset kuolivat sydänvikaan, tarkkoja lukuja on mahdoton tietää. Taustalla kuitenkin tuntuu vaikuttavan suoranainen salaliitto, joka oikeuskäsittelyn myötä purkautuu hitaasti. Yksi kardiologi syyttää Servieria tutkimustensa vääristelystä ja tulosten piilottelusta. Juttua vuosikausia tutkinut keuhkolääkäri Irène Frachon kertoo kärsineensä paitsi tutkimustensa vähättelystä, myös suoranaisesta uhkailusta.

Tällä hetkellä uhkailu toimii toisin päin. Assurance Maladie, Ranskan Kela, on ilmoittanut nostavansa oikeusjutun Servieria vastaan, ja toisaalla kirjoitetaan, että belgialaiset olisivat kieltäytyneet antamasta myyntilupaa Mediatorille jo vuonna 1978...

Juttu on ikävä, mutta antaa omalta osaltaan taas sitten ihmisille aihetta pelätä kaikkea mahdollista. Tänään Ranskan lääketurvallisuudesta vastaava Afssaps julkaisi 77 normaalia tiukemmin seuratun lääkkeen listan. Lista ei ole mitenkään uusi tai poikkeuksellinen, se vain kertoo ihmisille ymmärrettävällä kielellä mitkä lääkkeet ovat tarkemmassa syynissä ja miksi. Esimerkkinä olkoon listalla oleva dextropropoxyphene (särkylääke, jonka kulutuksesta Euroopassa vastaavat 95%:sesti ranskalaiset), joka vedetään lopullisesti markkinoilta maaliskuussa. Muistelisin lähettäneeni sairaalamme lääkäreille informaatiota asiasta jo puolisen vuotta takaperin. Ja kyllä, listalta löytyvät myös kaikki erisorttiset influenssarokotteet.

Toisaalta moisen listan kehittäminen on hyvä asia, se vastaa joihinkin esitettyihin kysymyksiin. Valitettavasti se vain lietsoo paniikkimielialaa väärin tulkittuna. Ranskalaisten sanomalehtien keskustelupalstat ovat ihan yhtä tuskaisaa luettavaa kuin suomalaistenkin (tai ehkä jopa tuskaisempaa, sillä suomalaiset kirjoittavat äidinkieltään keskimäärin paremmin).


[kuva: Generalnoir, CC BY-NC-SA]

Minä kannatan tervettä järkeä ja kohtuutta kaikessa.
Kannatan lasten rokotusohjelman kyseenalaistamista ja mahdollista mukauttamista. Mutta se, että sikainfluenssarokote ehkä aiheuttaa narkolepsiaa, ei tarkoita, että lapset pitäisi jättää kokonaan rokottamatta.

Kannatan antibiottien ja turhien placebolääkkeiden käytön järkeistämistä. Mutta samalla seuraan arkipäivässäni sitä, kuinka valtavan tärkeää voi olla oikeaan asiaan kohdistettu ja onnistunut lääkitys.

Olen ihan varma että lääkelaboratorioiden kaapeista löytyy muitakin luurankoja ja serviereja. Toisaalta, jos kaikkea ruvetaan pelkäämään, homma ei etene mihinkään. Lääketieteen kehityksessä tuntuu aina tulevan ruumiita. Epäonnistuttiinhan poliorokotteenkin kanssa aina satunnaisesti.

 • laura
  Kommentti Lähettäjä: laura
  01/02/2011 @ 21:05

  Ei ihan liity asiaan, mutta sivuaa noita placebovaikutuksia ja turhia lääkkeitä. oletko lukenut imagen (10/2010) jutun masennuslääkkeistä ja niiden hädin tuskin placebon ylittäviä tehoa? mielenkiintoista luettavaa. olin itse aika järkyttynyt ja erittäin yllättynyt, koska en ollut ikinä perehtynyt masennuslääkkeisiin sen enempää.
  löytyy myös netistä: http://www.image.fi/artikkelit/iso-ei

 • Arkitehti
  Kommentti Lähettäjä: Arkitehti
  01/02/2011 @ 21:24

  Italiassa sikalentsuun rokotettiin viime vuonna vain riskiryhmiin kuuluvat, isosta osasta maailmaa en tiedä. Turhia antibiootteja täällä annetaan sitäkin köykäisemmin, tai eihän niitä ole pakko ottaa, pysyy vaan kotonaan eikä mene sinne lääkärin vastaanotolle ;)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  01/02/2011 @ 22:59

  Laura,
  Luenpas nyt. Ilmeisesti masennuksessa on kyse niin pitkälti ihmisen omasta asenteesta, että placebo voi jopa toimia, oikeasti.

  Arkitehti,
  Antibiootit ovat Keski-Euroopassa ihan oikea kirous. Seuraavaa superbakteeria odotellessa.

 • Vera A.
  Kommentti Lähettäjä: Vera A.
  02/02/2011 @ 13:57

  Juu, Italiassa jaetaan antibiootteja lapsille kuin Suomessa karkkeja trulleille, mutta toisaalta Italiassa on myös aika vahvana tapa lääkitä niin lapsia kuin aikuisiakin niillä iso-iso-mummon aikaisilla rohdoksilla, eli silmätulehdukseen kamomillateetä ja yskään pellavansiementahnaa ja hunajaa… ja toimivat yhtä hyvin elleivät paremmin kuin apteekkarin myrkyt. Olin Suomessa töissä sairaalan apteekissa ja siellä tulivat eri huumeet aika tutuiksi ja kieltämättä suhtaudun moniin lääkkeisiin nykyään aika skeptisesti, samoin kuin parasta ennen -päiväyksiin, useimmissa ne ovat vain lakisäädöksen vuoksi siellä, eivät siksi, että oikeasti menettäisivät sinä vuonna tehonsa…

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  02/02/2011 @ 15:22

  mulla on taalla yksi suomalainen kaveri joka vauhkoaa noista rokotteista ihan koko ajan ("ne on vaan laakefirmojen propagandaa"), mutta se ei oikesti tieda rokotteista juuri mitaan mika on arsyttavaa.

  ma on kylla sun kanssa samaa mielta tosta etta vauhkoaminen on turhaa mutta ei laakkeita ihan sokeastikaan kannata ottaa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/02/2011 @ 19:41

  Veran ohjeista tuli mieleen, että luin joskus tumman suklaan olevan oiva yskänläâke. Mitähän kodeiinintapaista siinä olikaan.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!