Omenansiementen maku

Viimeksi kun kirjoitin kirjallisuudesta, uhrina oli Heli Laaksonen.

Osuinpa taas ihan vahingossa hyvän kirjan pariin, joten jaan ehdotuksen teillekin, armaat lukijani. Mitään kovin syvällistä ulkosavolaisanalyysia en rupea tekemään, kunhan sanon että oli poikkeuksellisen hyvä.

Katharina Hagenan Der Geschmack von Apfelkernen löytyy suomalaisista kirjakaupoista nimellä Omenansiementen maku. Ranskalaiset ovat, kerrankin loogisesti, myös nimenneet sen aivan samoin: Le goût des pépins de pomme.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Saksaan, Bootshavenin kaupunkiin, aikaan joskus muurin murtumisen jälkeen, mutta ennen kännyköitä. Vähän-vaille-kolmikymppinen Iris huomaa perivänsä kuolleen isoäitinsä Berthan talon. Aluksi Iris ajattelee luopuvansa perinnöstään, mutta talossa vietetyt päivät herättävät henkiin lukemattomia tarinoita ja vuosikymmeniä suvun historiaa. Sanomatta on jäänyt paljon.

Kirjassa ei oikeastaan tapahdu juuri mitään, mutta ehkä juuri siksi se onkin niin kiehtova. Suvun naisten (ja vähän miestenkin) tarinaa lähdetään kertomaan pienistä, ohimenevistä ajatuksista kehittäen. Kaiken yllä leijuu jonkinlainen salaperäisyys ja kuumana väreilevä kesäilma.

Oivallinen kirja muistista ja etenkin unohduksesta.


  • Arkitehti
    Kommentti Lähettäjä: Arkitehti
    13/10/2011 @ 20:43

    Il sapore dei semi di mela.

    Tässä osoitteessa ollaan viime aikoina haukkailtu toisenlaisia omenoita :)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!