Opiskeluhajatelmia

Olen puolivakavissani harkinnut opiskelijaksi siirtymistä ensi syksynä. Suunnitelmia on ollut lukemattomia, enemmän ja vähemmän totetuttamiskelpoisia, mutta nyt olen jumiutunut kahden realistisen väliin. Lopullinen ratkaisu riippuu myös tuon toisen puoliskon aikomuksista.

On kuitenkin hassua, kuinka paljon niinkin yksinkertainen asia kuin opiskeleminen on saanut epäröimään. Itse asiassa se itse opiskelu ei arveluta yhtään, olen ollut vasta niin vähän aikaa täysipäiväisesti (joskaan en kovin täysipäisesti) työelämässä, että opiskelurutiinit ovat vielä jäljellä.

Yhteiskunta nyt vain sattuu rankaisemaan ihmisiä, jotka aikuistuessaan haluaisivat takaisin koulunpenkille. Minä en saa enää opintotukea Suomesta. Tukikuukausia olisi vielä jäljellä, kai kahdeksan, mutta olen tehnyt virheen keskeyttäessäni opinnot ja jumiutuessani ulkomaille. Loogista toisaalta, enhän minä Suomeen veroja maksa, mutta perkele.

Ranskassa taas olen tehnyt sen virheen, että ikäännyn. Minulla olisi nykyään veronmaksujeni ja jumiutumiseni ansiosta oikeus ranskalaiseen olemattomaan opintotukeen, mutta siinä onkin yksi mutta. Ensimmäistä kertaa tukea hakiessaan pitää olla alle 28-vuotias. Arvatkaa mikä rajapyykki täyttyy tuossa muutaman päivän päästä..?

Kai se on vain tultava omillaan toimeen. Tulevathan nuo muutkin. Eivätpähän pääse syyttämään yhteiskunnan siivellä elämisestä. Vaikka en kyllä meinaa tulevaisuudessakaan hävetä ollenkaan sitä, että yhteiskunta maksaa asumistuen muodossa melkein puolet vuokrastamme, niin kauan kuin asunnossa on yksikin opiskelija.

Kaikkein rankinta lienee kuitenkin luopua palkansaajan elämäntyylistä...

 • fifin maman
  Kommentti Lähettäjä: fifin maman
  04/01/2011 @ 18:21

  Kysypä Fifiltä, miten hänen tukensa järjestyi, en enää muista. Jotain toivoa saattaisi olla, ehkä.

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  04/01/2011 @ 18:57

  Maman, mä sain tukea siksi, että olen jo kerran valmistunut ja parhaillaan “täydennyskoulutuksessa” (Kelan mukaan). Jos olisin jättänyt gradun kesken, muuttanut Ranskaan ja ruvennut opiskelemaan täällä jotain muuta, en olisi saanut Kelasta mitään - enkä täältäkään, kun kerran olen Stazzyakin yli-ikäisempi opiskelijaksi. :)

  Stazzy, kieltämättä nämä täkäläiset tukisysteemit ovat melko syvältä. Sulla tosin saattaisi olla oikeus FNAU:n aide annuelleen, koska a) asut erillään perheestäsi, b) olet jo aiemmin opiskellut Ranskassa, c) etenet oletettavasti opinnoissasi “oikeassa” järjestyksessä etkä tee ensin masteria ja sitten licencea kuten minä. Sitä varten pitää tavata Crousin assistante sociale, joka päättää, oletko valintakelpoinen kyseiseen tukeen. Minulle ne kyllä sanoivat kohtuullisen suoraan, että mitäs tänne tulet rahaa pyytämään, mene Suomeen opiskelemaan jos et pärjää… mutta kannattaa ehkä silti kokeilla. Mitä alaa muuten olet ajatellut? Lisäkoulutusta nykyiseen tutkintoosi vai jotain ihan muuta?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  04/01/2011 @ 19:46

  Fifi,
  tuohan on hyvä idea, en olekaan moisesta kuullut. Kiitos vinkistä!

  Joo, meinasin jatkaa ihan nykyisellä uralla, mullahan on tosiaan vasta kandi alla.

  Joo, ja tosiaan Fifiä auttoi se, ettei hän ole vielä asunut Ranskassa yhtäjaksoisesti yli kolmea (vai neljää, en muista miten se oli) vuotta. Kun on jumiutunut ulkomaille ja keskeyttää opintonsa, Kela katkoo tukioikeuden.

 • laura
  Kommentti Lähettäjä: laura
  05/01/2011 @ 19:33

  taitaa olla 2 vuotta vakituinen kotipaikka suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. en sitten tiedä miten tuo ranskassa opiskelu vaikuttaa - lasketaanko se vakituiseksi asumiseksi suomessa vaiko ranskassa. itselläni käsittääkseni on koko opiskelujen ajan ollut vakituinen kotipaikka suomessa, ja sitten ulkomailla olen ollut “väliaikaisesti” reilut 10kk per vuosi.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/01/2011 @ 22:30

  Eikun niin se olikin.

  Kun mulla ei ole tosiaan enää ollut kotikuntaa Suomessa toviin. Opintotuenhan saa koko 5+ -vuotisten opintojensa ajaksi, jos sen hakee suoraan. Mutta jos tekee niinkuin mä, eli keskeyttää välillä, niin voi voi.

  “Ulkomailla asumistasi ei pidetä tilapäisenä, jos ulkomailla asuminen on kestänyt yli kolme vuotta, vaikka sinulla olisi ollut kotikunta Suomessa. (— )

  Oikeutesi opintotukeen selvitetään silloin, kun haet tukea ensimmäisen kerran. Jos sinulla ei ole enää ulkomaille muutettuasi kotikuntaa Suomessa, oikeus opintotukeen säilyy siihen asti, kunnes olet suorittanut tutkintosi loppuun.

  Jos suoritat tutkinnon tai keskeytät opintosi ja asut sen jälkeen ulkomailla muista syistä, ennen kuin aloitat opinnot uudelleen, oikeutesi opintotukeen arvioidaan uudelleen. Et ole enää oikeutettu opintotukeen, jos ulkomailla asumisesi on kestänyt Suomesta lähtemisen jälkeen yli kolme vuotta ennen uusien opintojen alkamista. Tilapäisenä pidettävä, enintään vuoden kestävä katkos opinnoissa ei kuitenkaan estä opintotuen myöntämistä.”

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!