Suomi, lyh. = FI

Jos ranskalaisetkaan eivät aina aivan osaa, niin ei kyllä ole myöskään tehty ulkosuomalaisen osoitteenmuutosta maistraattiin ihan yksinkertaiseksi.

Sen siis voi kyllä tehdä netissä. Onneksi, muuten en ikinä muistaisi saati kehtaisi.

Lomakkeeseen täytetään heti alussa henkilötunnusta ja nimeä ja sitten kysytään äidinkieltä ja kansallisuutta. Ja se on tämä osio jonka on suunnitellut joku vähän liikaa marihuanasätkiä poltellut mieshenkilö. Siis oikeasti: ensin pitää valita kansallisuus alasvetovalikosta ja sitten vielä kirjoittaa sen lyhenne viereiseen ruutuun. Kaiken lisäksi, ne kansallisuudet ja kielet ovat valikossa iloisessa sekamelskassa:

...
Viro, lyh. = EE
Färsaaret, lyh. = FO
Falklandinsaaret, lyh. = FK
Georgia ja Sandwichs, lyh. = CS
Fidzi, lyh. = FJ
Suomi, lyh. = FI
Ranska, lyh. = FR
Ranskan Guayana, lyh. = GF
...

En oikeasti tajua millä logiikalla ne on järjestetty. Ihmisen kiusaamista tuo on, kun pitää selata edestakaisin kymmeneen kertaan ja yrittää tihrata, että missä voisi lukea "Suomi".

En myöskään täysin ymmärrä, mitä maistraatti tekee tiedolla ammatistani. Entäs jos seuraavan kerran laittaisin ammatiksi vaikkapa puuseppä, veropakolainen tai guru nanak? Menisiköhän läpi?

Seuraavaa muuttoa odotellessa siis.
Samalla odotamme sitä, että maistraatti palkkaa käyttäjäystävällisen tietokonehenkilön.

 • Jani
  Kommentti Lähettäjä: Jani
  07/11/2011 @ 06:54

  Oon ihmetellyt kielten sekamelskaa itsekin kun erinäisiä lomakkeita oon netissä täytellyt. Sitten eräänä hetkenä homma minulle valkeni; ne on järjestelty maiden englanninkielisten nimien mukaan. Taustalla lienee kieliversiot, jossa englanninkielinen versio on ns. master-sivusto, joka sitten käännetään muille valituille kielille. Jotenkin tuntuu alkukantaiselta, ettei kieliä pystytä järjestämään aakkosjärjestykseen kääntämisen jälkeen, vaan ne pönöttää alkuperäisessä järjestyksessä. Ilmeisesti joku koodaaja on pitänyt kahvipaussin kyseisellä hetkellä… :P

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  07/11/2011 @ 07:50

  minulla oli juuri samantyyppisiä mietteitä (apua, mitä mä laitan tähän ammatiksi…) juuri samaa hommaa tehdessäni.
  seuraavaksi halusin tilata virkatodistuksen netin kautta - sehän on ihan helppoa! kunnes kysyvät, mistä maistraatista haluan todistuksen: olen ulkosuomalainen, sitä ei ole mitenkään otettu huomioon?!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/11/2011 @ 16:14

  Jani, noin minäkin sitten lopulta pähkäilin. Tosin tuo Georgia jää vielä vähän arvoitukseksi. Olisiko se joku Federation tai jotain?

  Airelle, mä kyselin asiaa taannoin s-postilla, ja sieltä sanoivat vain, että sen voi tilata mistä maistraatista hyvänsä. Vaikka Helsingistä tai viimeisimmästä kotikunnasta.

 • Emilia
  Kommentti Lähettäjä: Emilia
  08/11/2011 @ 17:28

  Anteeksi, mutta hirnuin. Ääneen. :D Mä ehkä voisin kokeilla tuota veropakolaista… ;)

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  08/11/2011 @ 19:27

  Eipä olisi tullut mieleenkään tehdä muuttoilmoitusta ulkomailla.. onneksi en ole muuttanutkaan.
  Hulluinta muuten on jos ulkosuomalainen synnyttää Suomessa niin syntymäpaikaksi merkitään ‘ulkomaat’. Haepa sitten sieltä lapselle virkatodistusta, joka pätisi ulkomaillakin..

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/11/2011 @ 17:34

  Sirokko, mä teen muuttoilmoituksen lähinnä, jotta pankin ja verottajan kirjeet tulevat perille. Muuten ei ole niin väliä, vaikka kai se velvollisuus onkin.

  Emilia,
  Joo, sulle veropakolainen sopisikin :D

 • pikavierailija
  Kommentti Lähettäjä: pikavierailija
  09/11/2011 @ 19:13

  vai että ihan “marihuanasätkiä poltellen suunniteltu” tietysti kansallisuutta kysytään vai ajatteletko tosiaan että Suomessa asuu vain Suomen kansalaisia.

  Haloo Suomessa asuu myös muita kansallisuuksia eikä kaikilla maasta pois muuttavilla ole juuri Suomen kansallisuutta ja siksi siihen on merkattu kaikkea muutakin. Jos on ulkomaille asti muuttanut niin ei luulisi olevan suuri vaiva etsiä sieltä Suomea että piti ihan valituspostaus tehdä. En toista kertaa tänne eksy, luulin täällä olevan positiivisia kertomuksia eikä pelkkää valitusta asiasta kuin asiasta vuodesta toiseen, jospa vika olisikin jossain siellä eikä aina kaikessa muussa

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/11/2011 @ 19:19

  Ilmeisesti Pikavierailija luki tekstin niin pikaisesti, ettei tajunnut ollenkaan, mihin osaan epäloogisuutta “marihuanasätkien polttelulla” viitattiin.

  Ainiin, ja täältä löytyy positiivisuutta sitä kaipaaville: http://stazzy.net/index.php/2009/hyvat-puolet

 • paskeriville
  Kommentti Lähettäjä: paskeriville
  13/11/2011 @ 13:23

  Mutta jospa pikavierailija olisi kertonut miksi kansallisuudet ja kielet on ripoteltu sikinsokin. Eihän näissä jutuissa suinkaan valiteta. Kertoillaan vain kevyesti mihin kaikkeen sitä törmää täällä pitkin maailmaa oli kyseessä Suomi tai mikä muu maa tahansa. Ei pidä ottaa niin tosissaan, tulee vain paha mieli.

 • J
  Kommentti Lähettäjä: J
  14/11/2011 @ 14:16

  Hehe, huomaatko, miten sun lauserakenteista paistaa niiiin ranska läpi? “Ja se on tämä osio jonka on suunnitellut joku vähän liikaa marihuanasätkiä poltellut mieshenkilö.” Söpöä! :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  14/11/2011 @ 17:58

  Höhö. En huomannut, mutta itsehän sitä ensinnä sokeutuu :D
  On kyllä varsinainen…

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!