Tuvan täydeltä elektroniikkaa

Tiistain, alias naisten päivän illan projektina oli katsella nuorten miesten koheltamista.

Kävimme Emilian ja miehekkeensä kanssa leffassa katsomassa Napapiirin sankarit, kun kerran suostuivat näyttämään täälläkin tekstitettynä versiona. Kyllähän siitä murteesta olisi paljon jäänyt dubattuna poies. Näyttivät elokuvaa vain kahdesti viikossa, ja pienenpienessä salissa istuessa ei ollut vaikea ymmärtää miksi: olihan meitä kaikkiaan kuusi. Joista kolmasosa suomalaisia. Kummallisia suomalaisia jotka söivät popcorneja (siitä kiitos seuralaiselleni) levittivät pussillisen pähkinä-hedelmäseosta leffateatterin lattialle (siitäkin kiitos seuralaiselleni) ja nauroivat kohdissa joiden hupaisuutta muut eivät ihan tajunneet.

Mutta kyllä sen ilkiää näyttää Pariisissa hengaavalle ranskiksellekin, kunhan tulee deeveedeelle.

Tunnen elokuvan hahmojen tuskan siinä mielessä, että Ranskassakin ovat tikitaalistamassa teeveetä, eikä meillä ole tikipoksia. Ei edes litteää televisiovastaanotinta. Kun ei ole huvittanut maksaa moisesta, kun tämä nykyinen oli ilmainen. Mutta deeveedeet sentään katsellaan boksilla: xboxilla. Sitä ensimmäistä sukupolvea, mutta kummasti tuntuu toimivan.


Analoginen nalle.

Mutta vaimo ei ole onneton, meillä melkein kaikki laitteet on:
- Kaksi tietokonetta, joista vanhempikin vielä toimii.
- Kaksi radio-cd-soitinlaitetta, joista toinen jopa herättää.
- Kaksi kelloradiota, joista toinen pääsi eläkkeelle kun alkoi jätättämään puoli tuntia vuorokaudessa, ja toisessa on liian kirkas valo. Sokkeille tarkotettu, epäilisin.
- Kaksi televisiota, joista pienempi odottaa savolaisrojektista vientiä kellarivarastoon.
- Kolme kaukosäädintä edellämainittuihin laitteisiin.
- Yksi jääkaappipakastin, yksi kaasuliesi, yksi astianpesukone ja yksi pyykinpesukone.
- Leipäkone. Käytetään jopa.
- Mikseri. Toimii etenkin aamuisin.
- Kamera-aparaatti, joka ottaa suurimman osan blogissa näkyvistä kuvista.
- Videokamera, joka kuuluu karvaisemmalle puoliskolle.
- Kahvinkeitin ja vedenkeitin.
- Leivänpaahdin, jonka joku tee-se-itse-mies saisi viedä mukanaan. Se nimittäin herkesi hengittämästä.
- Sähkögrilli O_o. Älkää kysykö.
- Se Xbox.
- Ompelukone.
- Ja pölynimuri.

...sissus, onhan tuossa. Ja jätin vielä laskuista kaikki pikkuvempeleet, kuten puhelimet, mp3-soittimen ja vaaleanpunaisen turhakkeen.

Kuinka ihmiset elivät aikana ennen elektroniikkaa?

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  10/03/2011 @ 23:55

  Jos tuosta listasta pitäisi valita vain kaksi niin ne olisi pyykinpesukone ja tietokone, jos vain yksi.. veisin pyykit pesulaan ja ottaisin tietskarin.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  11/03/2011 @ 07:42

  noitahan karttuu.

  meillä on digiboksi, mutta niin vanha telkkari, ettei se boksi ruvennut yhteistyöhön moisen antiikkikapineen kanssa. joten ei telkkaa suomessa, mahtaako käydä samoin syksyllä täällä ranskassa, kun analookiset lähetykset loppuu…

 • Arkitehti
  Kommentti Lähettäjä: Arkitehti
  11/03/2011 @ 11:34

  Meillä ei ole kelloradiota, xboxia, leipäkonetta eikä vedenlämmitintä, mutta muuten noiden mainitsemiesi lisäksi sähköuuni, mikroaaltouuni, yleissulputin, sauvasekoitin (vm 1970) ja sähkövatkain, video-dvd (josta dvd rikki), pelkkä dvd, dekooderi (romukomerossa TV Kaistan asiakkaaksi tulemisen jälkeen), saumuri, höyrypesuri (rikki, odottaa huoltoa) ja järjestelmäkamera. Ja tietysti reititin.

  Telkkarit menevät kaatikselle sitten kun niistä aika jättää, uusia ei tule. Eikä varmaan digiboxiakaan, eihän meillä ole edes tv-lupaa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  11/03/2011 @ 12:51

  Sirokko,
  toisaalta, elämä ilman liettä ja jääkaappia olisi myös vähän nihkeää..

  Airelle,
  Mä en ole vielä huolehtinut asiasta ollenkaan. Aika näyttää sitten miten toimitaan. Ja kuinka nettiboksi käyttäytyy digilähetysten kanssa.

  Arkitehti,
  Ah, unohdin sähkövatkaimen.
  Mutta ei meilläkään ole tv-lupaa… olen aina väittänyt ettei ole telkkaria.

 • Mai
  Kommentti Lähettäjä: Mai
  12/03/2011 @ 09:58

  Entisenä radio/tv -toimittajana aina huokaisen surullisena, kun ihmiset kertovat, etteivät ole maksaneet tv-lupaa. Minun mielestäni ihmisille kuuluu maksaa palkkaa heidän työstään. Ellei maksa, ei ole myöskään varaa valittaa ohjelmien laadusta (sitä ei toki ole täällä tehty).
  Itse maksan lupani, vaikka nykyään usein laitan telkun kiinni ja otan kirjan käteeni. Ja usein nautin myös suomalaisesta Ylen radiokanavista, joissa ei tarvitse kuunnella mainoksia.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  12/03/2011 @ 17:57

  olen vähän Main kannalla, mutta helppo sanoa, koska pääsen kuin koira veräjästä eikä edes tarvitse valehdella… ei palkkaa = ei tv-lupaa maksettavana.
  kyllä minä työstäni saaduista tuloista maksaisin luvan, vaikkakaan se ei paljoakaan vaikuta ohjelmien laatuun. kyllä se on suuren yleisön maku, joka niistä määrää, eikä nykyinen maku enää täsmää ollenkaan omani kanssa. ei ainakaan ranskassa. missä kaikki ne ihanat britti-sarjat, joita katselin ennen?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/03/2011 @ 19:41

  Mä en tällä hetkellä avaa televisiota edes joka viikko, ja monesti käytössä on TVKaista, eli olen perustellut tv-lupa-maksamattomuuteni itselleni sillä. Valehteluahan se on, ei sille voi mitään.
  Ranskalainen tv-lupa on vähän typerä, kun se kyllä maksattaa televisiovastaanottimesta, muttei tietokoneesta jolla voi katsella televisiota.

 • patonki
  Kommentti Lähettäjä: patonki
  22/03/2011 @ 20:59

  En ala. Siis en yhtään ala. Täällä ei tietoakaan VOsta. Luuletko, että dvd ilmestyy täälläkin?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  22/03/2011 @ 23:17

  En osaa sanoa dvd:sta, mutta ainahan se nsaa Suomesta tuotettua :)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!