Hénin-Beaumont

On hassua, kuinka jokin paikka pääsee kartalle jostain kovin triviaalista syystä.

Ikävää se on silloin, kun siellä tapahtuu jokin 15 henkeä tappanut liikenneonnettomuus tai muu murhamysteeri. Toisinaan kuitenkin kartalle kivutaan paljon neutraalimmin syin.

Tehkää gallup. Kysykää ranskalaisilta, kuinka moni tiesi ennen tätä kevättä missä on Hénin-Beaumont. Nyt tietävät, minä mukaan luettuna.

Syytän parlamenttivaaleja, tuota ainoaa asiaa joka onnistuu ohittamaan uutisoinnissa jalkapallon EM-kisatkin. Pidän sitä hieman yllättävänä, mutta ei se mitään. Huomenna palataan taas normaaliin päiväjärjestykseen, enkä voi kuunnella France Infoa viittä minuuttia kuulematta sanaa "football".

Franchement, je m'en foot.

Mutta, takaisin aiheeseen.

Selvitin eilen itselleni, miehen ystävällisellä avustuksella, jotta miten tämä täkäläinen parlamenttivaalisysteemi nyt oikein toimiikaan. Selvisi se suunnilleen. Maa on jaettu äänestysalueisiin ja jokaiselta alueelta valitaan yksi député, kansanedustaja. Jos joku ehdokkaista ei saa suoraa määräenemmistöä äänistä ensimmäisellä kierroksella, järjestetään toinen kierros, kahden tai kolmen ehdokkaan kesken.

Hénin-Beaumontissa alustettiin ensimmäiselle kierrokselle näiden vaalien mielenkiintoisinta taistoa. Samalla äänestysalueella olivat vastakkain niin äärioikeiston puheenjohtaja Marine Le Pen, äärivasemmiston taannoinen presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon (joka sai kaupunkien keskustat tukkoon) kuin alueen vielä-toistaiseksi-kansanedustaja, maltillisemman vasemmiston Philippe Kemel.

Kuka sitten selvisi kunnialla ensimmäiseltä kierrokselta? Presidenttipuolueen Kemel, massoja liikuttanut Mélenchon vai populisti Le Pen? Tulos oli sekä odotettavissa että yllätys monille. Madame Le Pen keräsi muutamilla äänestyspaikoilla jopa 55% äänistä. Nyt sitten jännätään, luopuuko kolmanneksi jäänyt Mélenchon paikastaan toisella kierroksella, jotta läpi saataisiin vasemmiston edustaja.

Ja sitten voidaan siirtyä katsomaan jalkapalloa.

Ainiin, missä se Hénin-Beaumont oikein on? Ulkosavolainen tarkasti kartasta. Itse asiassa se on ihan nurkilla, tästä puoli tuntia moottoritietä etelään. Keskellä ei-mitään. Ei ihme, etten ollut ennen kuullut puhuttavan.

Ei palautteita vielä
Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!