Lääkettä

Ranskalaiset kuluttavat lääkkeitä eurooppalaisista eniten. Ranskalaisilla on myös kumma tapa hypätä lääkärin pakeille jokaisen lentsun takia. Ok, olen minäkin jonkin kerran hypännyt, kun tarvitsin lääkärintodistuksen töihin, että saatoin kaivautua peiton alle pariksi päiväksi. Mutta täällä tunnutaan uskovan enemmän lääkärinkabinetin voimaan kuin silkkaan lepoon. Ja sitten kun siellä käy, niin palaa kotiin puolen metrin mittaisen lääkemääräyksen kanssa.

Pariinkin otteeseen olen apteekissa sanonut, että "tuota en tartte, tuotakaan en tartte... ja tuota taitaa jo olla, eli ei". Paitsi että siinä vaiheessa kun reseptissä on grammaista parasetamolia, siihen käyn käsiksi ihan varmasti.

Tässä maassa on nimittäin naurettava politiikka särkylääkkeiden suhteen. Reseptittä saa särkylääkettä 400 mg saakka. Muutama vuosi sitten ei saanut kuin kaksisatasia. Ihmiset, jotka napsivat ties mitä muita pillereitä, pelkäävät kuollakseen särkylääkkeitä. Niin kuin silloin kun tuo toinen puolisko joskus vuosia sitten jumiutti selkänsä. Miehen kokoinen miesihminen. Minä kaivoin kaapistani ibuprofeenia (200 mg) ja sanoin, että: "Ota kolme saman tien niin saat sen lihastukon helpottamaan ja onnistut edes nukkumaan."
"Mitä, kolme? Minähän kuolen yliannostukseen!"

Olisitte nähneet ilmeeni.

Täällä rajaseudulla tilanteen huvittavuus vielä korostuu, kun ei tarvitse kuin pistäytyä polkupyörällä tuossa Belgian puolella ja samoja valmisteita saa kasisatasina reseptittä.

Pills medication

Tämä kaikki pohdinta lähti liikkeelle, kun päivällä pistäydyin sairaalan vieressä olevassa apteekissa ja kävin jokseenkin absurdin sananvaihdon:

"Haluaisin ibuprofeenia, kiitos."

Farmasiaihminen tuo käsissään paketin, jossa lukee 'Ibuprofène 200mg'.

"Eikö teillä olisi nelisatasta?"

"Se on reseptillä."

"Öh? (sanoin tosiaan jotain suunnilleen yhtä eleganttia) Kyllä mä taannoin sain ostettua nelisatasta Nurofenia."

"Noh se on Nurofenia."

"Mutta Nurofenhan on ibuprofeiinia."

"Joo, mutta siinä on paketissa vähemmän." (Hakee Nurofen-paketin ja sen semmoisen geneerisen ibuprofeiinipaketin.) "Kuten huomaatte, tätä toista ibuprofeenia myydään vain reseptillä."

Ostin särkylääkkeeni ja jäin miettimään, mikä logiikka koko hommassa oikein oli.

- - -
[Kuva: EssjayNZ, CC by-nc-sa 2.0]

 • Maria Morri
  Kommentti Lähettäjä: Maria Morri
  11/07/2012 @ 17:43

  Hah ja aww :D Ihmeellistä systeemiä. Mutta kylläpä täälläkin jotkut pelkää särkylääkkeitä, kai ne pelkää jäävänsä koukkuun tai jotain :D Itte en kyllä arastele ottaa sillon ku häiritsee. Onneks en usein tarvitse. :D

 • Stello
  Kommentti Lähettäjä: Stello
  12/07/2012 @ 02:37

  Ihme saatoa :o

  Taalla on valikoima 500mg paracetamoleja ja aspiriineja ihan joka kaupassa (ei siis tarvitse apteekkiin menna sita varten), mutta niita saa nykyisin ostaa max. 24kpl kerralla - ja esim. lahiruokakauppa (Dunnes) ei suostunut myymaan kahta 12-pakkausta, vaikka se olisi yhteensa ollut se lain sallima 24kpl..

  Ihan kiva, jos on kunnon tauti paalla, ja haluaisi vaan hakea muutaman paivan ostokset (ja laakkeet) kerralla - saati jos on isompi perhe, ja useampi potilas kerralla.. Ei auta kuin kayda joko koko perheen voimin kaupassa, niin etta jokainen ostaa laakkeensa, ja/tai kayda samalla reissulla useammassa kaupassa, ostaen jokaisesta erikseen sen sarkylaakepaketin, etta riittaa sitten muutamaksi paivaksi, huoh..

  Tosin, jos viitsii kayda laakarilla, voi saada samaa kamaa reseptilla, niin voi sitten haalia enemman kerralla. Esim. itse sain munuaistulehduksen jalkeen sadan paracetamolin purkin.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/07/2012 @ 14:24

  Joo, ihme säätöä tosiaan. Etenkin kun kirjaimellisesti parin kilometrin päässä on ihan toinen lainsäädäntö.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!