Muistilista Pohjois-Ranskaan muuttavalle

Yleensähän sitä haaveillaan pääsystä jonnekin Provenceen, leudon tuulosen ja laventelipeltojen keskelle. Joskus kuitenkin käy niin, että pahaa-aavistamaton ihmisolento päätyy asumaan Pohjois-Ranskaan.

Olen tässä empiiristen havaintojen pohjalta koonnut muistilistaa ch'tiksi päätyvälle. Kelvannee myös niille, jotka syystä tai toisesta asuttavat belgien maata.

1.) Hanki sateenvarjo. Ehkä jopa kaksi. Sellainen joka kestää tuulta ja tuiverrusta. Myöskään kaupunkikelpoisiin kumisaappaisiin sijoittaminen ei liene turhaa. Täällä sataa ns. aina.

2.) Opettele pitämään se sateenvarjo mukanasi. Joka paikassa. Täällä sataa ns. aina.

3.) Perusopetus on se, että jos aamulla paistaa aurinko, iltapäivällä todennäköisesti sataa. Tai toisinpäin. Täällä sataa ns. aina.

4.) Luovu farkuista tai vastaavista housuista, joiden lahkeet laahaavat maata. Et kuitenkaan pääse käyttämään niitä, sillä maata laahaavilla lahkeilla on taipumuksena kastua inhottavasti kun sataa. Ja täällä sataa ns. aina.

5.) Kun ostat ranskalaisia perunoita friterie-kojusta, pyydä pieni annos, jos meinaat syödä sen yksin. Tämän kyllä oppii kantapään kauttakin, mutta kunhan vihjaisen. Kävijät eivät ikinä usko ennen kuin huomaavat kantavansa sangollista uppopaistettua perunaa.

6.) Ravintolan hanasta voi juoda mitä tahansa olutta, paitsi Jupileria. Se on... yksinkertaisesti pahaa. Ja miltei poikkeuksetta halvinta.

7.) Sanoinko jo, että hanki sateenvarjo? Ja kumisaappaat. Täällä sataa ns. aina.

 • Hanna
  Kommentti Lähettäjä: Hanna
  29/10/2012 @ 19:28

  Haha ihana :-) Mä olen jo luopunut sateenvarjosta ja ihan täydellisesti siirtynyt vedenkestävän takin käyttöön (tää on Decathlonista, ja oikeestaan purjehtimiseen tarkoitettu mutta toimii sekin..). Aina ku sataa, ni tuulee, sit se varjo on tietty väärinpäin ja plääähh…

  Mut hei, eiii Jupiler on parasta olutta! Ranskalaiset oluet ovat hyi hyi kamalia ja hollantilaisiin en mielelläni koske. I’m a true Belgian. :-)

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  29/10/2012 @ 19:49

  Totta. Sateet tulevat pääsääntöisesti lännestä ja usein. Islannin matalapaineet syntyvät Jan Mayenilla ja kieppaavat Atlanttilla Brittein Saarten yli, ja rantautuvat siinä Englannin kanaalin mantereen puolella ennen kuin jatkavat matkaansa Keski-Eurooppaan. Katsoin juuri sat24.com:ista 3 päivän sade-ennustetta. Mahtavat matalapaineet ja sadepilvimassat ovat sinne jo matkalla. Tiistaina sataa, keskiviikkona ehkä tihuttaa, ja sitten torstaista asti näyttää olevan toista viikkoa pelkkää sadetta sateen jälkeen. “Sataa, sataa ropisee, tili, tili pom….”

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  29/10/2012 @ 20:49

  Hanna, mä pidän belgioluista, mutta Jupiler on vain aika kuraa :/

  Anna, joo, samaa kertoi meteo-lille.net:kin. Yritin etsiä sieviä kumisaappaita, mutta toistaiseksi en ole bongannut.

 • Johanna
  Kommentti Lähettäjä: Johanna
  30/10/2012 @ 23:54

  Lisäisin 5.kohtaan, että pienen (kleintje) sijaan belgimaassa ottaisin minin, pienikin on nimittäin jotain ihan muuta kuin pieni.

 • Kieliniekka
  Kommentti Lähettäjä: Kieliniekka
  31/10/2012 @ 16:43

  He-he. Kuulemma mitään normaaleja kesäpuuhiakaan ei viime kesänä voinut tehdä, syynä sää. Normandiassa kauan asunut ystäväni kysyi, miksi ihmeessä haluaisin sinne. Katsoi kummissaan, kun kerroin tilanneeni jonkin uutiskirjeen seudulta.

  Kielitieteilijällä on pilkkukuume, ja sen huomaa myös saappaista. Ovat ainakin pikkukaupunkikelpoiset etelälaaksossa Suomessa. Vaaleanpunaisia mustalla pohjalla, näytän kuulemma Minni Hiireltä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/11/2012 @ 13:45

  Heh, Minni Hiiri on hyvä :D

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!