Otti ja herkes hengittämästä

Olen viime päivien laiskoina hetkinä kuluttanut aikaani nettisivustolla, joka aiheuttaa vielä enemmän spontaaneja naurunpurskahduksia kuin juustopurilaiskissat.

TV Tropes on eräänlainen wiki, johon kerätään kaikkia mahdollisia kliseitä, konventioita ja ylipäätään tarinan rakentamisessa käytettyjä asioita. Alun perin kaikki alkoi televisio-ohjelmista, mutta nykyään wiki sisältää fiktiota laidasta laitaan. Niin ruudulla kuin paperillakin.

Viimeisimmäksi päädyin tutkimaan, kuinka voidaan olla kuolleita.

Disney -kuolema:
Tärkeässä osassa oleva henkilö näyttää kuolleelta, muttei sitten kuolekaan. Kun eihän yleisöä voi pettää masentavalla lopulla. Henkiin herättämisessä on toisinaan käytössä suudelma, tai jokin muu Dead ex Machina.

Disney -pahiksen kuolema:
Tiputaan jostain korkealta.

Oikeasti kuollut:
Näyttelijä ihan oikeasti poistuu sarjasta. Todennäköisesti. Ainakin muutamaksi vuodeksi. Paitsi, että hahmo saattaa myös palata takaisin kuolleista.

Ruumista ei löydetty:
Keskipäivän saippusarjoissa henkilöt joskus vain katoavat. Ja ovat siis kuolleeksi oletettuja.

Ei se perkele vieläkään kuole:
Pahis, tai vastaavasti tarinan sankari viskataan disneysti alas jyrkänteeltä, ammutaan haulikolla perään, upotetaan pirjaijia täynnä olevaan järveen ja usutetaan vielä verikoira kimppuun. Ja sittenkin se vielä huokuu.

Ainoastaan enimmäkseen kuollut vs. käytännössä kuollut:
Enimmäkseen kuollut on vielä hengissä, jostain juoneen liittyvästä syystä. Usein vielä ottaa ja muuttuu Disney -kuolleeksi, eli herää henkiin tavalla tai toisella. Käytännössä kuollut hahmo taas huokuu sen aikaa, että saa rohisten kerrottua viestinsä päähenkilölle, tai ammuttua aseensa viimeisen luodin pahiksen otsaan.

Kuolleempi kuin kuollut:
Tämä on tilanne, johon yritetään päästä, kun pahis on ensin enimmäkseen kuollut. Se hyökkää takaisin kuolleista ja sitten pitää puukottaa lisää. Usein sielu ja ruumis erikseen. Voldemortia tappoivat vain seitsemän kirjan ajan.

Jos haluatte saada selville, kuinka kuollut henkilö mahdollisesti on, kannattaa tutustua tähän selvitysalgoritmiin. Eikä pidä unohtaa, että vaikka henkilö olisi kuolleempi kuin kuollut, niin se pirulainen saattaa tulla takaisin... jonkin zombin tai kummituksen tai vastaavan kivan kaverin muodossa.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  20/04/2012 @ 19:38

  TV Tropesin mainitseminen ilman kissankokoisin kirjaimin annettua vakavaa varoitusta siitä, että se aiheuttaa riippuvuutta ensikertalaisille, pitäisi kieltää.

  Oikeastaan, TV Tropesin mainitseminen pitäisi kieltää ja piste. ;-)

  Ei kelpuuta korvamerkkiä a, joten: http://xkcd.com/609/

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  20/04/2012 @ 23:04

  Totta, varoitus olisi voinut olla paikallaan. (linkkisi kertoo :D )

  A-tagit jäävät vissiin roskasuodattimen hampaisiin. Itsehän saan kyllä linkkejä kommenttiboksiinkin.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!