Päivän knoppitieto

Osoitan tämän ensisijaisesti kaikille ranskaa jostain kumman syystä puhuville, mutta huvitan samalla muitakin.

Kun Ranskassa toivotetaan onnea johonkin tulevaan koitokseen (ei siis koske onnitteluja jonkin kivan tapahtuman jälkeen), sanotaan usein "merde". Kyllä, paska. Persoonallinen tapa sanoa, jotta lykkyä tykö.

Tänä aamuna minulle selvisi, mistä ilmaus tulee.

Se on kuulemma peräisi 1800-luvun teatteripiireistä. Silloin uskottiin, että onnittelut ennen esitystä aiheuttavat huonoa tuuria, joten onnittelusana korvattiin merdella.

hevosen kakka

Miksikö? Koska silloin teatteriin tulevat ihmiset saapuivat paikalle hevosvaunuilla ja hevoset, jotka odottelivat teatterin edessä, kakkivat illan aikana tien täyteen. Mitä enemmän kakkaa, sitä enemmän hevosia. Mitä enemmän hevosia, sitä enemmän yleisöä ja sitä suositumpi näytelmä.

Eh merde alors.

Olen muuten aiemminkin kirjoittanut ranskalaisten ihastuksesta siihen ihteensä. Saatte huvittua silläkin.

 • Arkitehti
  Kommentti Lähettäjä: Arkitehti
  12/01/2012 @ 19:32

  Italialaiset toivottavat ennen koitosta suden suuhun, tai valaan persiiseen. Mutta onnittelu etukäteen tuottaa huonoa onnea täälläkin.

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  12/01/2012 @ 19:38

  Ai, en tiennytkään mistä se merde tulee (kuvainnollisesti tarkoitan :) Parempi kuitenkin merde kuin englannin ‘break a leg’.

 • Johanna
  Kommentti Lähettäjä: Johanna
  12/01/2012 @ 19:55

  Haa, hauska tieto!

 • Allu
  Kommentti Lähettäjä: Allu
  13/01/2012 @ 10:49

  Hauska, musta aina jännä saada selville, mistä sanonnat on peräisin. Saksassa toivotetaan kaikkea hyvää sanomalla Hals- und Beinbruch eli kaulan ja luitten katkomista. Se on taas syntynyt jiddisin kielen sanonnasta “hatslokhe u brokhe", joka tarkoittaa onnea ja siunausta.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  14/01/2012 @ 15:17

  Sanontojen alkuperä on aina mielenkiintoinen ja kertoo hurjasti kulttuuristakin.

  Käsittääkseni muuten suomen hölkyn kölkyn tulee saksan sanoista zur Hölle durch Köln, saksalaisilta sotilailta joskus lainattuna ja suomennettuna.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!