Rapsi

Tänä aamuna istuin junassa ja palasin parin sekunnin ajaksi muutamaa vuotta taaksepäin. Kuin olisi ollut filologian opiskelija, siellä jossain Jyväskylän kupeessa. Käsissä kirjallisuustieteen peruskurssien opus Approche du roman ja moottoritiellä huristelee StoraEnson rekka. Harmaata ja viininpunaista.

Mitä tapahtui sille parikymppiselle ulkosavolaiselle, joka ei olisi saanut mitään selvää ranskankielisestä romaanianalyysista?

Hetkittäin on myös kesä.

Esimerkiksi silloin kun palaa töistä ja tietää vapaapäivän koettavan. Juna kulkee maaseudun läpi. Pikkukyliä, asemia jotka ovat lähinnä pysäkkejä, keltaisena loistavia rapsipeltoja ja lapsi polkupyöräilemässä niiden keskellä. Lehmiä, hevosia ja lampaita. Vaikka maisemat vilistävät ohi, se on kuitenkin päivittäinen annos tilaa ja happea, ennen kuin on pakko palata takaisin kaupunkiin, joka ei ole suorastaan tunnettu puistoistaan ja vehreydestään.

Kun saimme viimeisen muuton suoritettua, vannoin, että "tästä en liiku kahteen vuoteen mihinkään". Ei pitäisi vannoa. Nyt polttelisi jokin pikkukaupunki. Yksi huone enemmän, ympärillä luontoa. Juna-asema ja joku linja-autoyhteys Lilleen. Katsotaan missä työharjoittelen ensi syksystä alkaen. Käytännössä olisi helpompaa olla lähempänä työharjoittelupaikkaa kuin koulua. Sinne on kuitenkin raahauduttava neljästi viikossa, kouluun vain kahtena päivänä.

Mitä tapahtui sille parikymppiselle ulkosavolaiselle, joka ei missään tapauksessa halunnut asua pikkukaupungissa?

 • Mary von Törne
  Kommentti Lähettäjä: Mary von Törne
  18/05/2012 @ 13:15

  Ranskalainen maaseutu on söpöä, kilometrin välein on aina pieni kylä, jolla on valtava keskiaikainen kirkko ja kylän torilla myydään eksoottisen hajuisia asioita tai lampaita ja kanoja ja pupuja, ja kylissä sattuu ja tapahtuu hassuja karnevaaleja ja muita kadulla marssimisia. Ja ranskalaisesta pikkukylästä löytyy aina apteekki ja posti ja neljä kampaamoa ja kaksi hautajaistoimistoa ja kolme autokorjaamoa ja neljä pankkia ja väh. viisi lääkäriä. Palvelut ovat lähellä. Juna-aseman on toki parempi olla ihan vieressä ja junien kuljettava useammin kuin kerran päivässä. En yhtään ihmettele, että haluat pois kaupungista.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/05/2012 @ 14:07

  Unohdit leipomon ja Bar-PMU:n ;)

  Mutta joo, jos työharjoittelen täällä missä olen nyt, sopiva pikkukaupunki on jo bongattu. Junia Lilleen puolen tunnin välein ja bussillakin pääsee. Meillä kun ei ole autoa, niin ihan maaseutu on vielä poissa laskuista. Kunhan on lampaita pyöräilymatkan päässä.

 • Mary von Törne
  Kommentti Lähettäjä: Mary von Törne
  18/05/2012 @ 17:00

  Tuli myös mieleen se, et talvi kaupungissa saattaa olla käytännöllisempi, vaikka kesä pikkukaupungissa mukavampi. Maalla törmää myös “This is a local shop for local people” -ilmiöön. En tiedä, mutta lampaat varmaan vie voiton. Kaikella puolensa. Mä en vois enää asua kaupungissa.

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  18/05/2012 @ 19:54

  vanhuus ei tule yksin jne… :)

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  19/05/2012 @ 01:32

  Säästin sinut viralliselta haasteelta, mutta tule nyt silti (siitä hyvästä) valitsemaan itsellesi edes yksi kysymys vastattavaksi, kun kynäsi niin helposti sauhuttaa aiheesta kuin aiheesta.

 • Maria Morri
  Kommentti Lähettäjä: Maria Morri
  19/05/2012 @ 02:36

  Itse odotan edelleen sitä, että iskee joku maalaiskaipuu tai kaupunki-inho tai JOKU :D

 • Maria Morri
  Kommentti Lähettäjä: Maria Morri
  19/05/2012 @ 03:37

  Hhi, lammaskuvakkeet, hihi ^^

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  19/05/2012 @ 13:30

  Oh, olipas ilmestynyt kommentteja.

  Sari,
  joo, kaikenlaista vanhenemista tässä nyt on liikkeellä. Sissus. Tuleeko musta aikuinen?

  Sirokko,
  hei joo, käynpäs ihmettelemässä!

  Maria,
  Ei kaikille kai tulekaan. Ja sitä paitsi Hervanta on silkkaa metsää verrattuna siihen, missä me asutaan nyt.

 • Mary von Törne
  Kommentti Lähettäjä: Mary von Törne
  19/05/2012 @ 15:12

  Laitoin sulle tunnustusta Norsmandian puolella, haepa pois.

 • pomme
  Kommentti Lähettäjä: pomme
  20/05/2012 @ 14:45

  Mita mita? Muistan sinut idasta ja etelasta, ja nyt oletkin pohjoisessa! Niinpa niin onneksi lampaat ovat tallella :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  20/05/2012 @ 15:39

  Pomme,
  joo, paikanvaihtoja sattuu.

  Mutta lampaat pysyvät. Edes jokin elämässä on pysyvää.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!