Satunnaisia uutishajatuksia

Kuinkahan monta kertaa olen jo tässäkin blogissa todennut, että olen aamu-uutisriippuvainen?

Muutamat ryydittävät aamupuuronsa sanomalehdellä. Minä en kykene moiseen. Syitä on kaksi olennaista:
a) Minulle ei tule sanomalehteä. Tällä hetkellä lehti ei ole millään tapaa asia, johon pistäisi pieniä pennosiani senttisiäni. ("Senttinen" kuulostaa typerältä. Bref, koetan olla moderni.) Sitä paitsi, koulusta sai usein noukittua sanomalehden. Paikallislehdet jakelevat niitä telineisiin kasan joka aamu.

b) Aika, mikä aika? Herään jo nyt tuskallisen aikaisin, sillä olen aamuisin hidas kuin ameeba tervapurkissa. Samaa sorttia kuin ranskansuomalaisten suosikkiärsytys, ranskalainen kassaneiti. Jos minun pitäisi istua selaamassa aamulehteä, olisin myöhässä aina ja jatkuvasti. Sama koskee muuten tietokonetta. Vietän nytkin turhan paljon aikaa moisen laitteen edessä. Ei tule kuuloonkaan, että avaisin sitä aamulla, jos ei ole pakko (ts. olen unohtanut tulostaa jonkin hyvin olennaisen paperin).

Radiota tai aamu-tv:tä voi kuunnella samaan aikaan kun laittaa aamiaista, etsii vaatteita tai kampaa naamaansa.

...hmm. Kaikella tällä pohjustuksella oli todennäköisesti jonkin tarkoitus, jonka selityksen keskellä unohdin. Minulla siis oli aihe, mutta se katosi. Mietitäänpäs...

Ainiin, hajanaisia uutisajatuksia. Presidentivaalien nimellä tunnettu farssi alkaa olla kuumimmillaan, mitähän siihen olisi ekaan kierrokseen, kuukauden verran?
Nykypressa Sarkozy ja sen-maltillisemman-vasemmiston ehdokas François Hollande ovat tällä hetkellä kärkikaksikko.

Mutta eniten massoja saa liikkeelle se vasemmamman vasemman ehdokas Jean-Luc Melenchon, jolle povataan suunnilleen kymmentä prosenttia äänistä. Front de gauche liikuttaa etenkin nuoria. Lillessä näytti tältä viime viikolla:

Ihmisiä paikalle ilmestyi tuhansia enemmän kuin odotettua, ja joku ulkosavolainen oli jumissa bussissa tuon lauman takana. Jos poliisit eivät odota massoja, kukaan ei varoita bussiyhtiötä. Siinä sitten kuski keskusteli vuoroin keskuksen ja vuoroin poliisien kanssa. Kuulemma lähes parikymmentätuhatta henkeä.

Toinen viime päivien olennaisin uutinen on liittynyt siihen, kuinka huono tuuri ranskalaisilla silmäätekevillä on New Yorkissa. Annan siis neuvon: jos olet ranskalainen, mies, rikas ja tärkeä, vältä kaupunkia kuin ruttoa.

Ensin oli DSK. En nyt ala kertaamaan Strauss-Kahnin temppuiluja ja epäonnea, kaikki tietävät jo.

Nyt sitten on Richard Descoings. Tai oli, rauha hänelle siellä jossain. Pariisin Sciences Po:n johtaja löytyi pari päivää takaperin kuolleena manhattanlaisesta hotellihuoneestaan. Alasti, puhelimet ja tietokoneet viskottuna ikkunasta ulos. Ensimmäinen ruumiinavaus ei lehtien mukaan selvittänyt kuolinsyytä. Sciences Po on yksi maailman nimekkäimpiä yliopistoja politiikan saralla ja huiman selektiivinen. Kyseisen laitoksen johtajalla on siis muutamakin lanka käsissään, ja Descoings on rakentanut nykymyytistä ison osan.

Tätähän seuraa kuin parastakin dekkaria.

- - -

Minulla on pari blogihaastetta rästissä. Lupaan vielä tällä viikolla sekä valittaa että kaivaa esiin ilonaiheita. Se on niin, piru vie, mutta totta se vain on, synnillä säilymään saa tasapainon...

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  06/04/2012 @ 02:41

  onko tuo sciences po oma ylipistonsa vai osa jotain niista muista? miten voi olla etta ma en ole kuullut siita ollenkaan, kun V kuitenkin lukee valtiotieteita eli sciences pota, ja sen kandi on ranskankielisesta yliopistosta.

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  06/04/2012 @ 02:46

  no kysyin V:lta joka kuulemma tiesi vallan hyvin koulusta, mutta totesi etta valtiotieteiden alalla se ei ole huippukoulu (mika selittaa miksi se ei ole puhunut siita mulle), mutta kyllakin administrative ja social sciences aloilla.

 • Riina
  Kommentti Lähettäjä: Riina
  06/04/2012 @ 19:13

  Ihan mielenkiinnosta ja valtiotieteitä aikoinaan lukeneena kysyisin, että mikä sitten on huippukoulu valtiotieteissä, ellei Pariisin IEP? Itse olen siinä luulossa aina ollut. Toinen maineikas on tietysti l’ENA.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  08/04/2012 @ 13:37

  Eh, mä en kyllä oikeasti hirveästi tiedä noitten luokittelusta. En ole ollut itse kiinnostunut opiskelemaan, joten ei ole tullut selvitettyä.

  Science Po ( = IEP / Institut d’Etudes Politiques) on minun ymmärtääkseni ihan oma yliopistonsa, julkinen sellainen vieläpä. Eli siinä mielessä poikkeuksellinen hyvälaatuista opetusta antava laitos. Julkiset koulut kun eivät tässä maassa perinteisesti ole hirveän hyvässä huudossa.

  Sitä ei tosin löydy kansainvälisiltä listoilta kuin harvoin, sillä tekevät vain vähän tutkimusta.

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  09/04/2012 @ 03:48

  Joo taalta Ameriikasta katsottuna mulla on aika paljon vaaristavat silmalasit paassa tietysti, ja tosiaan olen oppinut rankkaamaan kouluja oikestaan ihan taysin tutkimuksen perusteella (koska elan tietty itsekin niin siina maailmassa parhaillaan).

  Ja lisaksi naissa uuden ja vanhan maailman kouluissa on vahan se etta molemmat katsovat toisiaan nenanvartta pitkin, ja listaukset riippuvat paljon siita kenelta kysytaan.

 • Riina
  Kommentti Lähettäjä: Riina
  09/04/2012 @ 14:05

  Juu, mä taas ajattelin asiaa ihan Ranska- ja työnhakukeskeisesti. ;) Täällä Pariisin IEP on aika iso meriitti CV:ssä, näin olen ollut ymmärtävinäni.

  Toisaalta itse lainasin ja hyödynsin esim. gradua (suomalaiselle yliopistolle) kirjoittaessani lähinnä anglosaksista tutkimusta, koska sitä oli helpoiten saatavilla. Esim. ranskalaisia käytin lähinnä metodi- ja teoriapuolen syventämiseen.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!