Kortin perässä

Kröhöm.
*testaa ääntään*
Kyllä, olen todistetusti hengissä. Tässä olen enkä muuta voi.

Töissä läpikäytiin viime viikolla sellainen ihanuus kuin sertifiointi. Se on ranskalaisille sairaaloille pakollinen, joka neljäs vuosi toistuva operaatio, jolla pyritään takaamaan hoidon laatu ja turvallisuus. Vaikka sitä noin teoriassa valmistellaankin pitkässä juoksussa (anteeksi svetisismini), niin voitte kuvitella, että viimeiset kuviot kaatuvat niiden niskaan, jotka ovat hela hoidon suunnilleen organisoineet. Olin sairaalassa seitsemän päivää viikossa ja kellon ympäri. Eilinen sunnuntai, pitkään nukuttu aamu tuntui suorastaan omituiselta. Kun joka aamu herää, käy suihkussa, kiskoo jotain vaatetta niskaansa ja raahautuu junaan, siinä kummasti hämärtyy arjen ja viikonlopun raja. Onneksi on mies, joka laittaa ruokaa.

Eilen sitten olin jopa niinkin aikaansaava ja tehokas, että kävin torilla. Se ilahduttaa aina kun sinne jaksaa sunnuntaina mennä. Eilen varsinkin, kun pieni lumisade piti pahimmat ihmismassat poissa, mutta ilma oli kuitenkin sen verran leuto, että paikalle vaivautuneet olivat hyvällä tuulella.

Varsinaisesti minun piti kuitenkin kirjoittaa jostain yhtä mielenkiintoisesta kuin metrokortin uusimisesta. Tällaisena köyhänä ja virallisesti työttömänä (olen siis sairaalalla työharjoittelija) saan metrokortin ilman edestä. Sinne pitää vain joka kuukausi viedä kopio eräästä tietystä paperista. Homma on tehty hirvittävän helpoksi siinä mielessä, että kortin voi uusia korkeintaan kaksi päivää ennen kuin sen voimassaolo umpeutuu. Älkää kysykö miksi. Enkä minä tietenkään viime viikolla ehtinyt sinne asiakaspalveluun sellaiseen aikaan, että se olisi ollut vielä auki. Joten kortti otti ja umpeutui.

Métro

Torstaina vihdoin totesin, että "tänään varmaan ehdinkin". Vaikka oikeaa paperia ei tietenkään ollut mukana. Ajattelin, että tokihan sellaisen saa työkkärin sivuilta tulostettua. Paitsi että siellä oli puolentusinaa erilaista todistusta, joista yksikään ei näyttänyt samalta kuin se, joka yleensä tulee postissa. Arvoin yhden, tulostin, menin asiakaspalveluihmisen luokse ja tokihan hän sanoo jotta: "Madame, tämä ei ole oikea paperi."

Fuuuu. "Siellä on kuusi eri mahdollisuutta siellä sivuilla, pitää olla tämänniminen", hän jatkaa ja kirjoittaa lappuseeni oikean todistuksen nimen.

Minä sitä paperia enää illalla muista, saati seuraavana aamuna lähtiessäni luennolle. Hyppään metroon ihan kuten joka aamu, pidemmälle ajattelematta, ja vasta kun päätepysäkillä on lauma tummanvihreisiin takkeihin pukeutuneita miesihmisiä, joita tarkastajiksikin kutsutaan, tajuan, ettei minulla ole voimassa olevaa matkakorttia.

Kävelen lähimmän luokse, tunnustan syntini, etsin jostain katuvat kauriinsilmät ja selitän koko nyyhkytarinani väärästä paperista ja siitä, kuinka en ollenkaan muistanut että olisi pitänyt erikseen ostaa lipuke. Mies arvioi minua hetken ja sanoo: "Madame, onko teillä kolikoita?"
"Öh, joo."
"Käytte tuolta alhaalta ostamassa lipun, tuotte sen minulle ja sitten saatte mennä."

Minä tein kuten käskettyä. Vasta myöhemmin kävi mielessä, että siinä vaiheessa kun olin päässyt portaita alas, olisin ihan hyvin voinut jatkaa matkaa. Ei siellä enää ketään ollut.

Muuttuiko kortin uusiminen itsestäänselvyydeksi? Noh, ei tietenkään. Ajattelin, että tulostan Sen Oikean Paperin koululla. Paitsi, että koko opinahjossa ei ollut yhtä ainoaa avoimen tietokoneluokan JA toimivan tulostimen yhdistelmää.

Oletin, että metrojenhenki ei halua minun niissä matkustavan. Kaiva nyt vain suosiolla se polkupyörä naftaliinista ja kulje sillä, vaikka koko ajan sataakin.

Koukkasin kuitenkin kotona, odotin jonkin vieläkin menevän pieleen, mutta tulostin toimi, paperi huolittiin ja minulla on taas voimassa oleva matkakortti.

Seuraava mielenkiintoinen operaatio lienee se, jonka yhteydessä alan uusia junakorttini köyhälistön oikeuksia. Lupaan raportoida siitäkin, kiinnosti kansaa tai ei. Se on nimittäin luvassa tässä kuukauden sisään.

- - -
[Kuva: Petit zozio, CC by-nc 2.0]

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  25/02/2013 @ 12:41

  Kansaa ehdottomasti kiinnostaa! Tosi jännää kuulla, kuinka eri puolilla maata ovat samat asiat eri tavalla vaikeita. Oikein ihmettelen, miten täällä Aixissa on osattu edes bussikortin lataaminen tehdä helpoksi: sen kun menet tiskille ja maksat. Kortin voi ladata joko bussifirman palvelupisteessä turistitoimistossa tai sitten aika monessa tabacissa. Tosin 50 %:n korvauksen työnantajalta saa vain virallisesta palvelupisteen kuitista, joka pitää skannata yhdessä bussikortin kanssa ja lähettää meilitse firman kirjanpitoyritykseen Marseilleen, meillä kun on ulkoistettu kirjanpito. On se silti helpompaa kuin Lillessä, bon courage ! :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  25/02/2013 @ 12:59

  Noh, eihän täälläkään mitään kovin hankalaa olisi, jos mulla ei olisi näitä köyhälistön oikeuksia, jotka pitää kuukausittain oikeiksi todistaa…

 • Riina
  Kommentti Lähettäjä: Riina
  25/02/2013 @ 15:23

  Tuosta tuli mieleen, että RATP on puuhaamassa järjestelmää, jonka avulla Navigo-kortin voisi ladata netissä. Siis sellaiset, joilla ei ole kestotilausta. Lataamiseen tarvitaan sitten vaan nettiyhteyden lisäksi 7 euroa maksava kotilaturi. Mulla heti epäluuloisena ihmisenä nousi mieleen ne tuhat ja yksi bugia ja muuta ongelmaa, mikä tuohon ihan varmaan sisältyy. Anteeksi nyt vaan epäluottamukseni ranskalaista teknologiaa kohtaan. ;) Mutta ehkä mieluummin sitten vaikka jonotan automaatilla… ;)
  http://www.ratp.fr/fr/ratp/r_83411/rechargez-votre-navigo-sur-internet/

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  27/02/2013 @ 14:52

  Noooh, Lillessä ovat nyt puoli vuotta myöhässä sen semmoinen elektronisen matkakortin lanseerauksen kanssa. Täällä kortit ovat vielä ihan näyttökortteja. Kuva ja lappu jossa lukee voimassaoloaika. Uuden aikakauden piti alkaa jo marraskuussa, mutta höm…

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  02/03/2013 @ 20:13

  “olen todistetusti hengissä”

  Sekin on ihanaa!

  Sitä paitsi, tajusin vasta (ja vieläkin tuijotan päivämääriä epäuskoisesti), että olit (kauriinsilminesi) minulle ilmeisesti alitajuinen inspiraatio… 8-o
  http://kohokuva.blogs.fi/2013/02/26/paeivaen-paras-asia-saekenae-ja-ain-hyvae-naan-ja-elaemaeni-eka-hyvae-mangolassi-15572007/

  :-D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/03/2013 @ 17:29

  Oh.
  Otan tuon kohteliaisuutena.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!