Kummia eväitä

Kummissa eväissä ei ole yhtään kummaa eväkästä. Eikä yhtään valokuvaa kummasta ruoasta, sillä olen huono bloggaaja, enkä tajua valokuvata annoksiani. Yleensä ne on jo syöty siinä vaiheessa, kun kuvaaminen edes käy mielessä.

Mutta, jaan teidän kanssanne pieni vinkkejä siihen, kuinka voi tehdä kummaa evästä ulkosavolaisittain.

Kana-parsakaali-cashewpähkinä"wokki"

Etsi kana.

Suosittelen valitsemaan jo kuolleen, kynityn ja lihoiksi laitetun. Ihan vaikka suikaleita tai rintafileitä. Ettei käy kuten allekirjoittaneelle eräänä taannoisena jouluna: kokonainen paloiteltu kana oli tosiaan kokonainen. Sisäelimiä myöten. Kaupunkilaislapsi joutui hetkisen pähkäilemään.

Osta parsakaali ja suolaamattomia cashewpähkinöitä. Jälkimmäisten löytäminen saattaa olla haastavaa, mutta usein ekohippikaupat auttavat.

Laita kanafile suunmukaisiksi palasiksi. Tee sama parsakaalille. Ota kaksi paistinpannua ja tökkää niistä toiselle parsakaali kypsymään reiluun määrään voita/öljyä ja toiselle kananpalat.

Tuijota pussissa olevia pähkinöitä ja kaada niistä osa tarjolle pieneen kulhoon aperitiiviksi. Vahdi ettei mies (tai joku muu sopiva asunnossa oleva henkilöihminen) syö kaikkia kun selkäsi käännät. Laita loput pähkinät grillaantumaan samaan ahjokseen kuin kana, jonka tässä vaiheessa voi olettaa olevan jo suht kypsää.

Tökkää sekaan loput siitä jääkaappiin unohtuneesta kookosmaidosta. Laita tarjolle, parsakaalin kera. Totea, että cashewpähkinät sopivat oivasti kookoskanan kanssa, ja mieti samalla, että sinulla ei ole aavistustakaan miksi tätä jostain bongattua reseptiä kutsuttiin "wokiksi".

broccoli
Broccoli

Bostonin esikaupunkien kakku

Koska on pääsiäisenseutu, ihmisen pitää leipoa. Jostain syystä minuun iskee leivontahalu ennemminkin pääsiäisenä kuin jouluna.

Tein siis pullaa. Teen pullaa kerran kolmessa vuodessa. Bostonin lähelle sijoittuva kakku syntyy esim. seuraavasti:

Huomaa, että pakastimessa on purkillinen sinne unohtuneita raparperinpaloja. Ota ne pois ja sulamaan. Etsi kaapista Marilyn-esiliina.

Tee pullataikina. Ruutukokissa oleva ohje yhdistettynä puolikarkeisiin vehnäjauhoihin ja valkaisemattomaan sokeriin toimii ihan hyvin. Muista lukea kuivahiivan käyttöohje, se ei vain ole samanlaista kuin Suomessa.

Totea, että ohjeen vaikein osa on "kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa". Meillä ei ole vedotonta tai lämmintä paikkaa. Laita se silti uunin päälle kohoamaan ja pelaa pari erää korttia odottaessasi.

Peloistasi huolimatta taikina on kohonnut. Itse asiassa se muistuttaa sinua nelinkontin. Siivoa korttipeli pois keittiönpöydältä, joka on myös ainoa mahdollinen työtaso koko huushollissa. Väännä puolet taikinasta korvapuusteiksi ja täytä toinen tainalevypuolisko jogurtti-voi-sokeri-raparperisekoituksella. Tässä välissä on ihan hyvä huomata, etteivät ne kyllä ikinä pysy kasassa ja valumatta pellillä, joten kannattaa kaivaa kaapista vuoka ja tökätä rullat sinne jonkinlaiseksi bostoninkakun tapaiseksi.

Laita kakku uuniin ja kymmenen minuutin päästä huomaa, että se on vallan riehaantunut ja yrittää ulos vuoasta. Toivo, että pysyy edes suunnilleen kasassa.

Kun leivonnainen on kypsä ja hieman jäähtynyt, hae paikalle mies tai muu sopiva koe-eläin ja maistata tekelettä. Oletettavasti Bostonin laitaseutujen leivonnainen kelpasi (minullekin), sillä se on kokonaisuudessaan jo oudosti kadonnut johonkin.

Päätä, että kokeellisesta keittiöstä voi raportoida vaikka sitten kovin hiljentyneessä blogissa...

[Kuva: premier-photo.com via photopin CC by-nc-nd]

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  30/03/2013 @ 23:12

  :’-D Karkailevia leivonnaisia.

 • Mary von Törne
  Kommentti Lähettäjä: Mary von Törne
  31/03/2013 @ 12:28

  Luulen että ilman tuota Marilyn-esiliinaa kokkailu ei sujuisi yhtä suurella innolla. Jäin miettimään myös, että johtuuko oma köökkihaluttomuus siitä, että essussani on vanhojen linnojen kuvia…mutta silti suunnitelmissa on kokeilla vasta kaupasta löytämääni gluteenitonta jauhoseosta…taitaa tulla melkonen pässiäiskakku.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  31/03/2013 @ 18:41

  Joku,
  joo, jos ei tule tiiviitä pullia, niin sitten karkailevat.

  Mary,
  Marilyn on ehdottomasti innoittaja. Se on niin kitch, että se on aivan ihana. Tsemppiä gluteenittoman seuraan…

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  31/03/2013 @ 18:43

  Voin paljastaa, että ihan täysin just prikulleen samanlaisesti tehty bostonilainen syntyy ilman Marilyn-esiliinaakin (aika sotkuista tosin) ja pelaamalla korttia netissä. Paitsi että ei pidä pelata enää sen jälkeen kun pullan on laittanut uuniin. Se kannattaisi ehkä mainita ohjeessa ettei tarvitse oman kantapään kautta oppia :D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  31/03/2013 @ 18:51

  Tämä sitten seuraavaa kertaa varten ohjeeksi! “Istu uunin vieressä tuijottamassa leivonnaista, säästyt vähemmällä huolella.”

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!