On ehtinyt miettiä

Raskauspäivitysvaroitus.
(Syystä että jotenkin ajatuksiin ei nyt mahdu juurikaan muuta. Vielä kahdeksan viikkoa maltettavina.)

Olen tässä miettinyt, jotta:

- Onko suurin osa ulkoilmoissa liikkuvista äideistä masokisteja? Ostin nimittäin vaunut. Tai sellaisen vaunu-ratas-turvakaukalo -kombin. Meillä siis on turvakaukalo autoon, vaikkei ole autoakaan. Mutta onhan se melko välttämätön niitä hetkiä varten, kun joskus ja jostain syystä Lapsj pitää autoon survaista. (Lue: anoppi tulee käymään, ja voitte olla varmoja, että anoppi tulee käymään.) Nyt kaukalo on kuitenkin ullakolla, muovissa jottei pölyynny. Rahtasin ne vaunut sitten kotiin ensin bussissa, sitten metrossa ja lopulta junassa. Viimeisellä pätkällä oli mieskin mukana. Eikä edes ollut ruuhka-aika, jollaisena julkinen liikenne täällä on ottanut mallia sardiinipurkista. Ja olin silti kuin persiiseen ammuttu karhu. Mikä ihme saa ihmisen haluamaan liikkua tungoksessa hyökkäysvaunujen kanssa? Kyllä, meille hankitaan kantoliina.

- Onko minun käsitykseni vauvan kanssa alkuaikoina tarvittavasta tavaramäärästä alimitoitettu, vai "yleinen käsitys" ylimitoitettu? Minä kun olen luullut, että Lapsj tarvitsee syntymänsä jälkeen lähinnä paikan jossa nukkua, paikan jossa vaihtaa vaipan, vaatetta, ruokaa ja jonkinlaisen liikutteluvälineen (kts. edellinen kappale). Lopun voi hankkia sitten jos ja kun tarpeelliselta vaikuttaa. Silti oikealta ja vasemmalta tulee ohjeita, että kyllähän ne nyt ainakin tämän tarvitsette. Jaa?
Lapsensaannin kalleus kuuluu samaan sarjaan. Kyllähän tavaroihin jonkin verran saa rahaa upotettua, mutta ostaako joku oikeasti kaiken uutena? Ne vaatteetkin, jotka mahtuvat kuukauden ajan? Tässä maassa saa äitiysavustuksena n. 900 euroa "vauvan varusteluun". Olisinko tähän mennessä käyttänyt kolmanneksen tuosta.

- Miten vaikeaa voi olla valita nimi?
Ei, ette voi sanoa, että odottakaa niin näette miltä se näyttää, sitten voi miettiä nimeä. Ranskassa on kolme päivää aikaa ilmoittaa lapsi rekisteriin, joten nimen tai ainakin hyvin lyhyen valintalistan pitäisi olla valmis jo etukäteen. Täällä sukulaiset ja tuttavatkin tietävät yleensä nimen ennen syntymää. Sitä ei koeta tarpeelliseksi salailla. Ja miksi pitäisikään?
Joku kysyi joskus, jotta "mitäs jos ei ilmoita kolmessa päivässä?" Sekin selvisi minulle taannoin: ensinnäkin ylemmät tahot iskevät niskaan noin 1000 euron sakon. Toinen ja vakavampi osa on se, että kolmen päivän jälkeen ilmoittaminen ei enää onnistu kaupungintalolla, vaan lapsen kirjaamista siviilirekisteriin pitää hakea oikeusistuimen kautta. Tällä seudulla odotusaika on kuulemma lähempänä puolta vuotta, ja sinä aikana lasta ei lain silmissä ole olemassa. Ei siis oikeutta esimerkiksi sairausvakuutukseen. Jep, näin voidaan toimia myös sivistyneessa maailmassa.

lammasperhe

Mutta siis, se nimi... Yritin kysyä nakerolta hänen omaa mielipidettään asiaan, mutta toistaiseksi en ole saanut vastausta. Joten kai se jää meidän vanhempien valittavaksi.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  25/08/2013 @ 17:44

  ilmiselvästi tässä liikennejutussa Suomessa on äitien asiat paremmin, Hesassa bussitkin notkahtaa niin, että saa mukavasti vaunut sisään. eikä tartte kulkea etuovesta, kuten Ranskassa. ja jos ei aio perustaa suurperhettä, ei tosiaan kannata ostaa kaikkea tavaraa uutena. varsinkin jos löytyy siistejä tavaroita käytettynäkin. ne rahat silti kuluu ihan mukavasti vauvan kasvaessa, vaikk’ette haluaisikaan osallistua vauvan kilpavarusteluun. nimiasiassa en paljon osaa auttaa; itse jouduin keksimään nimen puolipökerryksissä pari minuuttia synnytyksen jälkeen (sairaala ilmoitti itse suoraan kaupungintalolle, en tiedä, miksi Aixissä oli tällainen järjestely). onneksi olin vähän jo miettinyt, tiedä, mikä hänen nimensä muuten olisi …

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  25/08/2013 @ 19:05

  Itse asiassa täällä Lillen nurkilla bussit ja metro ovat ns. “accessible", eli sisään pääsee kyllä vanujenkin kanssa. Mutten oikeasti tiedä miksi kukaan haluaisi riehua siinä tungoksessa kärryineen.

 • eve
  Kommentti Lähettäjä: eve
  25/08/2013 @ 21:56

  Oota vaan kun pääset rahtaamaan vaunuja turvakaukaloineen Suomeen :D. Tai minne ikinä lentoteitse…. no, mut kaikkeen tottuu ja tungoksessa vaunut antaa sentään itselle enemmän tilaa hengittää :D. Mä olin ihan samaa mieltä tuosta vauvavarustelusta, mutta oon yllättynyt miten kaikelle mikä ollaan jostain peritty on ollut käytöä… Vähän pimeetä tuo kolmen päivän ultimatum tai ainakin se että jos ei ehdi niin rapsahtaa niin isot sakot!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  25/08/2013 @ 23:54

  Musta tuntuu, etten edes yritä tottua vaunujen kanssa julkisilla kulkemiseen. Jos tuota lasta kantaisi sen aikaa kun se sujuvasti kantautuu. Vaunut sitten niihin tilanteisiin, kun on enemmän tilaa.

  Se on vielä jäänyt selvittämättä, että miten mun pitäisi päästä laiturille tän kaupungin juna-asemalla vaunujen kanssa. Siinä on alikulkutunneli, ilman minkäänlaisia ramppeja tai hissejä.

 • Johanna
  Kommentti Lähettäjä: Johanna
  26/08/2013 @ 08:39

  Jaan tuon tuskan Belgiassa joukkoliikenteessä, eritoten junassa, liikkuessa. Junassa on yksi vaunu, jonka oviaukosta lastenvaunut mahtuvat - juokse siinä sitten junan laiturille saapuessa koko junan pituus läpi, että löydät kyseisen vaunun. Konduktöörit eivät tiedä missä vaunu mahtaa olla. Apua tarvitsee aina toisesta nostajasta, että vaunut saa sisään/ulos.
  Ja sinne laiturille pääseminen on tosiaan jo ensimmäinen juttu. Aina joudut vaivaamaan jotakuta vierasta. Tai sitten menemään lapsen hengen uhalla rullaportaissa. Jee.

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  26/08/2013 @ 22:23

  Eiköhän Napoleon Bonaparte ole syypää tuohonkin, että lapsi pitää 3 päivän sisällä ilmoittaa siviilirekisteriin kaupungintalolla. Hän teki lakiuudistuksia ja antoi julkaista lakikokoelman Code Civil, jonka mukaan mm. valtion oli ruvettava pitämään kirjaa syntyneistä ja kuolleista. Code civil oli voimassa myös kaikilla Napoleonin valloittamilla alueilla ja niitä oli paljon, mm. minun asuinseutuni Reinin varrella Mainziin asti. Saksan keisarinkin oli myöhemmin (1896) sitten pakko modernisoida lakeja ja lienee ottanut tuossa kohdassa mallia Code civil´istä, koska meilläkin on tuo 3 päivän sisällä tapahtuva ilmoittamisvelvollisuus, mutta sillä erotuksella, että myös sairaalalla/kätilöllä on ilmoittamisvelvollisuus (kuten näköjään Aixisäkin ) , että edes huonomuistisimman vauva ei sitten pääse mihinkään katoamaan. Niin että se on sitten Ranskassa isompi proseduuri ja oikeusjuttu, jos ei ilmoita ajoissa ja pitää näyttää toteen että lapsi on oma eikä varastettu tai ostettu.
  Minulla oli niille mahassa majaileville “työnimi” ja sitten ajoissa mietitty vaihtoehtoiset tyttöjen ja poikien nimet virallisia papereita varten, kun noilla vauvoilla pakkaa joskus olla kovakin kiire tulla maailmaan, enkä tietänyt etukäteen sukupuolta. Onnistuin löytämään sellaiset etunimet, että lapseni ovat niihin varsin tyytyväisiä, helpot lukea ja kirjoittaa, eikä suomalaisten tai saksalaisten sukulaisten kieli mene solmuun.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  29/08/2013 @ 09:32

  Johanna,
  olisi edes rullaportaat… Mutta joo, teoriassa tässä pääsee raiteiden yli, mutta sitä varten pitää pyytää erikseen henkilökunnan apua.

  Anna,
  täällä ei sairaala ilmoita, mutta useimmissa sairaaloissa merkitään tiedostoihin, onko lapsi deklaroitu, ja sitten ahdistellaan isää / isovanhempia / jotakuta sopivaa henkilöä tekemään se.

 • tea
  Kommentti Lähettäjä: tea
  01/09/2013 @ 16:27

  Italiassa myös 3 päivää, ja sen jälkeen voi korkeintaan kastamisvaiheessa lisätä toisen nimen tai kolmannen mutta nimeä ei enää voi muuttaa (helposti). Toisaalta en ihan sitäkään ymmärrä että Suomessa voi mennä kaksikin kuukautta ilman että lapsella on kutsumanimeä. =)
  Aika hyvin muuten pärjää vähemmällä tavaralla… täällä eivät voineet ymmärtää aikoinaan kun en halunnut edes vaipanvaihtopöytää mutta sitävastoin ihmettelivät kun niin tarkkaan valitsin autoistuinta. (24 vuotta sitte taisin olla ainoa joka niitä käytti) Rahaa kyllä saa kulumaan jos oikein haluaa…

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!