Toimii kuin junan vessa, vol. IV

Saatoin sunnuntaina käyttää muutamia osaamiani kirosanoja. Ehkä suurimman osan niistä. Monella kielellä.

Lyhyesti: varastutin lompakkoni. Keskellä päivää, tungoksessa toki. Jokseenkin typeryyttäni. Ei siitä sen enempää.

Kaikki kortit uusiksi. Kaikki. Rokotuskorttia myöten. Rahtasin siellä koko elämääni. Onni onnettomuudessa, että minulla on passi. Ei siis paniikkia. Mutta miten ihmiset uusivat papereitaan ilman henkilöpapereita?

Tallustaessani tekemään varkausilmoitusta poliisiasemalle, päätin ottaa ilon irti harvinaisesta aurinkoilmiöstä ja siitä, kuinka joku oli päättänyt kutsua ohikulkijat suojatielle:

Tapis Home

(Tai, jos matto täytyy vakavammin ottaa, niin tuota voisi pitää myös kannanottona asunnottomuudelle. Mutta sen pohtiminen ei ehkä ole tämän kirjoituksen aihe.)

Maanantaiaamun käytin siis paperisodan aloittamiseen.

Puhelu Osuuspankkiin. Hämmennys siitä, kuinka asiakaspalveluimmeinen uskaltaa sinutella minua. "Voidaan me sulle lähettää avainlukulista lähimpään suurlähetystöön." Eäh, tai sitten minä vain elän kaksi kuukautta ilman pääsyä Suomen tililleni ja haen kortit ja kaverit ihan itte.

Transpole, armas paikallisliikenteemme. "Joo, nyt on ilmoitettu, että se kortti on varastettu. Se on viikon karenssissa. Eli voitte tulla uusimaan 16. päivä." Toinen eäh.

Prefektuuri, koska halusin saada selvää, kuinka uusia ajokortti, joka ei alun alkaen ollut ranskalainen ollenkaan. "Ulkomaisten ajokorttien vaihtopalvelu on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 13:30 - 15:30." (Sic!) Kukaan muu ei osaa vastata tai vaivaudu vastaamaan kysymyksiini. Tehkää nyt vielä vähän helpommaksi ja siedettävämmillä aukioloajoilla...

SNCF junineen, sillä pitihän minun jotenkin päästä töihin. Ja ilman korttia tai sopivaa viikkolipuketta se tulee ihan syntisen kalliiksi. Korttitiskin takana istui nuori tyttö, eri ihminen kuin tavallisesti. Raukka oli jotenkin ihan pihalla, vielä enemmän kuin tuskastunut asiakkaansa. Minä selitän, että Pass pass on varastettu ja pyydän vaaleanpunaista lipuketta, jolla saisin tilattua uuden. Tyttö antaa paperin, ja sanoo, että uusinta maksaa 10 euroa ja siihen paperiin pitää laittaa kuitti ja kuva liitteeksi.
"Missä minä sen maksan?"
"Noh tässä vaikka, tai jollain muulla tiskillä."

Tyttö kääntyy pois ja minä jään hölmönä se vaaleanpunainen lärpäke kädessäni seisomaan.

"Niin, minä voisin maksaa nyt."
"Aijaa, minä kun luulin..."
"Eikun maksan nyt, niin saan tämän lähetettyä saman tien."

Tyttö ottaa maksuni ja tekee kuitin, ja siinä kuittia rustatessaan kysyy, että miksi minä haluan lähettää sen pyynnön korttipalveluun, kun hän voisi tehdä sen saman tien. Noh voi helkatin kuustoista, olisit nyt aiemmin sanonut, enhän minä tiennyt että teillä on siinä kone ja sen saa tästä suoraan. (Oikeasti vain hymistelin.)

Sain korttini. Soutamisen ja huopaamisen jälkeen hommassa meni kaksi minuuttia, ja jopa kaikki oikeudet ja se yksi kadonneella kortilla ollut matka palautuivat omistukseeni.

Nyt lompakossani (wanha, aika tavaran kaupihtoo) on siis junakortti, hieman käteistä (onneksi on mies), kymmenkunta metrolippua ja viisi valokuvaa.

Jep, lompakon kuljettamisen sietämätön keveys.

- - -

Piti minun höpöttää muutakin, mutta säästettäköön se lähipäiville, kun kerrankin on jotain kirjoittamista.

 • Simpukka
  Kommentti Lähettäjä: Simpukka
  11/04/2013 @ 08:52

  Onpa sinulla tosi harmittava ja kelju tilanne, sisua ja kekseliäisyyttä tarvitset.
  Itselläni on muuten osuuspankin palvelusta niin huono kokemus, että piti vaihtaa pankkia. Ei vastattu puheluihin, ei noteerattu soittopyyntöjä, kyllästyin.

 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  15/04/2013 @ 10:49

  Kääk, en edes osaa kuvitella painajaista, että minulta katoaisi kaikki paperit täällä, varmaan lakkautettaisiin koko olemassaoloni sillä siunaamalla. Yhdistin tuon Home-matonkin niin, että ken tästä yli käy pääsee sinne ikuiseen lopulliseen kotiinsa..amen.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  15/04/2013 @ 20:33

  Olettepas te fatalisteja, naiset.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!